Εκπαιδευτική Δράση STEAM Νηπιαγωγείου: «Ο Γαλαξίας μας»

Τα παιδιά  θα φτιάξουν τον πρώτο τους αλγόριθμο και θα περιπλανηθούν στο διάστημα και στον Γαλαξία, αναπτύσσοντας παράλληλα τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

  • Η  δράση δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα κι απευθύνεται σε όλα τα Νηπιαγωγεία της Ελλάδας

Σύνοψη: Τα παιδιά θα δημιουργήσουν ομάδες 3-6 μαθητών. Η κάθε ομάδα καλείται να παρουσιάσει το γαλαξία μας. Η ομάδα θα δημιουργήσει μια πίστα και θα παρουσιάσει στην επιτροπή το ηλιακό μας σύστημα, με βοηθό ένα επιδαπέδιο ρομπότ. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές θα δημιουργήσουν τον πρώτο τους αλγόριθμο.

Σκοπός της δράσης του Νηπιαγωγείου είναι οι μαθητές να έρθουν σε δημιουργική επαφή με τις βασικές έννοιες του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης (computational thinking), αναπτύσσοντας παράλληλα το καλλιτεχνικό τους αισθητήριο και την ικανότητά τους να συνεργάζονται. Επιπλέον, η δράση στοχεύει στην κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, καθώς δημιουργεί για τα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν μία απλή παρουσίαση, μπροστά σε μικρό κοινό, καθώς επίσης να έλθουν σε δημιουργική επαφή με μαθητές από σχολεία άλλων περιοχών της χώρας.

 

Ο τελικός της Κατηγορίας του Νηπιαγωγείου θα γίνει  12 Ιουνίου 2021 διαδικτυακά.

Εδώ μπορείτε να βρείτε και την εκδήλωση του διαγωνισμού. 

Την ημέρα αυτή οι προπονητές θα παρουσιάσουν τα βίντεο τους διαδικτυακά. Οι ομάδες που θα παρουσιάσουν θα επιλεχθούν τυχαία. 

Μόλις οι ομάδες  είναι έτοιμες να στείλουν τα βίντεο τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την κυρία Αντιμαχίτη στο k.antimachiti@wrohellas.gr για να τους δοθούν οδηγίες σχετικά με την αποστολή τους. 

Οι ομάδες πρέπει να δημιουργήσουν ένα βίντεο και ένα συνοδευτικό έγγραφο με μία σύντομη περιγραφή του έργου και να τα στείλουν μέχρι τις 30 Μαΐου 2021.  Τα βίντεο πρέπει να έχουν διάρκεια 1-5 λεπτά, να έχουν διαστάσεις 16:9 και να μη φαίνονται τα πρόσωπα των παιδιών. 

Τα έντυπα γονικής συγκατάθεσης τα ανεβάζουν οι προπονητές στη φόρμα εγγραφής της ομάδας τους, στο ειδικό πεδίο ” Έντυπο γονικής συγκατάθεσης μαθητή”. 

Αναλυτικές πληροφορίες

Σύνοψη

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου δημιουργούν ομάδες 3-6 παιδιών. Η κάθε ομάδα δημιουργεί μία επιδαπέδια πίστα που είναι φτιαγμένη με υλικά της αρεσκείας της και απεικονίζει, με τρισδιάστατο τρόπο, το Γαλαξία μας/το ηλιακό μας σύστημα. Με βοηθό ένα επιδαπέδιο ρομπότ που κινείται ανάμεσα από πλανήτες, κομήτες, νεφελώματα, αστεροειδείς σύμφωνα με τις εντολές που του δίνουν τα παιδιά, οι ομάδες μάς δείχνουν πώς είναι το ηλιακό μας σύστημα και το διάστημα και μας κάνουν κατανοητό πως η Γη, το σπίτι μας, είναι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι  μαθητές θα δημιουργήσουν τον πρώτο τους αλγόριθμο.

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης:

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF πατώντας εδώ

Αναλυτική περιγραφή

Η εκπαιδευτική δράση STEAM του Νηπιαγωγείου δημιουργείται με στόχο να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να σκεφτούν, για πρώτη φορά, με αλγοριθμικό τρόπο. Έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ηλικιακές ανάγκες των παιδιών του Νηπιαγωγείου και συγκεκριμένα να βοηθά τα παιδιά:

  • Να αναπαραστήσουν τις ιδέες τους και τις γνώσεις τους
  • Να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες της αλγοριθμικής σκέψης και συγκεκριμένα με τη δημιουργία και με την εφαρμογή εντολών ελέγχου και κατεύθυνσης (προσανατολισμού)
  • Να μάθουν κάνοντας (learning by doing) και λαμβάνοντας ανατροφοδότηση σε ζωντανό χρόνο, σχετικά με το πώς οι εντολές που δημιουργούν καθοδηγούν ένα ρομπότ και βοηθούν στη συνέχιση μίας ιστορίας
  • Να εμπλακούν σε μία κιναισθητική δραστηριότητα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μάθουν μέσα από τη διδακτική αμεσότητα του βιώματος
  • Να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους, καθώς επίσης με ενήλικες

Συμπληρωματικά ως προς τα παραπάνω κριτήρια, η δράση στοχεύει να αποτελέσει ένα εργαλείο για το σύγχρονο Νηπιαγωγείο και να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στο διδακτικό τους έργο.

Συμμετέχοντες

  • Ηλικίες: Προνήπια και Νήπια (4-5 ετών)
  • Άτομα ανά ομάδα: 3-6 παιδιά

Επισημάνσεις

Η δράση «Ο Γαλαξίας μας» δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η δράση απευθύνεται στα Νηπιαγωγεία όλων των περιοχών της Ελλάδας.

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.