Θέμα 2023

Connecting The World

Συνδέοντας Τον Κόσμο

Ο παγκόσμιος Τελικός της World Robot Olympiad 2023 θα διεξαχθεί στον Παναμά στις 07-09/11/2023

Το 2023, ομάδες από περισσότερες από 90 χώρες θα συμμετάσχουν σε τοπικές και εθνικές εκδηλώσεις και θα επιδιώξουν να προκριθούν στον Διεθνή Τελικό του WRO που θα πραγματοποιηθεί 7-9 Νοεμβρίου στην Πόλη του Παναμά!

Το θέμα των αγώνων φέτος είναι «Συνδέοντας τον κόσμο». Οι ομάδες θα κατασκευάσουν ρομπότ που βοηθούν στη σύνδεση ανθρώπων και χώρων με βιώσιμο τρόπο.

«Από τότε που ολοκληρώθηκε η Διώρυγα του Παναμά, ο Παναμάς ήταν κεντρικός για την παγκόσμια θαλάσσια επιμελητεία. Το κανάλι συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό – αλλά ο Παναμάς συνδέει επίσης τη Βόρεια Αμερική με τη Νότια Αμερική. Και τα τελευταία χρόνια ο Παναμάς έχει γίνει επίσης κόμβος δεδομένων στο Διαδίκτυο. Επομένως, είναι λογικό να επιλέξουμε ένα θέμα που εστιάζει στη σύνδεση των ανθρώπων», λέει ο Marvin Castillo, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Fundesteam, εθνικός διοργανωτής του WRO στον Παναμά και διοργανωτής του WRO 2023.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Διεθνής Τελικός του WRO λαμβάνει χώρα στην Αμερική. Η τελευταία χώρα στην Αμερική που φιλοξενούσε ήταν η Κόστα Ρίκα το 2017.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε στην Κεντρική Αμερική με τον Διεθνή Τελικό του WRO. Το WRO είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός και θέλουμε να δούμε περισσότερες χώρες και ομάδες βόρεια και νότια του Παναμά να εντάσσονται στο WRO. Μαζί με το Fundesteam στόχος μας είναι να δούμε ομάδες από όλες τις χώρες της Αμερικής να συμμετέχουν στο WRO 2023», λέει ο Claus Ditlev Christensen, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομπότ.


Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad)

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους και της ικανότητάς τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή σε δύσκολες και δημιουργικές προκλήσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται σε περισσότερες από 75 χώρες από όλον τον κόσμο. Οι Εθνικοι διοργανωτές της WRO, όπως ο WRO Hellas για την Ελλάδα, εξασφαλίζουν ότι περισσότερα από 70.000 παιδιά και νέοι παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διοργάνωση.

Για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκροτoύν ομάδες των δύο ή τριών παιδιών. Οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό project σχετικό με τη φετινή θεματολογία «Συνδέοντας τον Κόσμο» (Future Innovators – Πρώην Open κατηγορία).

Κατηγορίες/επίπεδα της World Robot Olympiad

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής έχει 4 βασικές κατηγορίες/επίπεδα:

Κατηγορία Future Innovators (Open)

Ηλικία: Δημοτικό: 8-12 | Γυμνάσιο: 11-15 | Λύκειο: 14-19
Ομάδα: 2-3 άτομα με 1 προπονητή
Εξοπλισμός: Ελεύθερο *
Λογισμικό: Ελεύθερο
Μέγιστο μέγεθος περιπτέρου: Max. 2 x 2 x 2 m

*Οι ομάδες που θα χρησιμοποιήσουν κυρίως ελεγκτές LEGO στον διεθνή τελικό WRO έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν το βραβείο LEGO Education Creativity.

Η κατηγορία  έχει εκθεσιακό χαρακτήρα και ζητά από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση, με βάση ένα δοσμένο θέμα. Κατά την ημέρα του αγώνα οι ομάδες παρουσιάζουν στους κριτές το έργο τους και ένα ολοκληρωμένο portfolio που το συνοδεύει.

Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν μαζί τους στον τελικό τη φόρμα Δήλωσης Συναίνεσης

Κατηγορία RoboMission (Regular)

Ηλικία: Δημοτικό: 8-12 | Γυμνάσιο: 11-15 | Λύκειο: 14-19
Ομάδα: 2-3 άτομα με 1 προπονητή
Εξοπλισμός: LEGO®
Λογισμικό: Ελέυθερο
Μέγιστο μέγεθος κατασκευής: Max. 25 x 25 x 25 cm

Η απαιτητική κατηγορία Regular αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Σε αυτή την κατηγορία οι μαθητές κατασκευάζουν τα ρομπότ τους κατά την ημέρα του διαγωνισμού, καθώς κάνουν επί τόπου αλλαγές στον προγραμματισμό, με βάση έναν κανόνα – έκπληξη που θα μάθουν κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας.

Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν μαζί τους στον τελικό τη φόρμα Δήλωσης Συναίνεσης

Η διαγωνιστική κατηγορία θα λάβει χώρα το Σάββατο 1 Ιουλίου στην ΟΤΕ ACADEMY (Μαρούσι, Αθήνα)

 Future Engineers

Ηλικία: 14-19
Ομάδα: 2-3 άτομα με 1 προπονητή
Εξοπλισμός: Ελεύθερο
Λογισμικό: Ελέυθερο
Μέγιστο μέγεθος κατασκευής: Max. 30 x 20 x 30 cm

Η συγκεκριμένη πρόκληση απευθύνεται σε φοιτητές και μαθητές ηλικίας 14-19 ετών. Η κατηγορία WRO Future Engineers είναι ένας διαγωνισμός αυτόνομης οδήγησης αυτοκινήτου. Οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν ένα μοντέλο αυτοκινήτου, θα το εξοπλίσουν με ηλεκτρομηχανικά εξαρτήματα και θα το προγραμματίσουν έτσι ώστε να μπορεί να οδηγεί αυτόνομα σε μια πίστα αποφεύγοντας εμπόδια.

Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν μαζί τους στον τελικό τη φόρμα Δήλωσης Συναίνεσης

Η διαγωνιστική κατηγορία θα λάβει χώρα την Κυριακή 2 Ιουλίου στο 9ο Δημοτικό Χαλκίδας “Γιάννης Σκαρίμπας”.

Κατηγορία Robo Sports

Ηλικία: 11-19
Ομάδα: 2-3 άτομα με 1 προπονητή
Εξοπλισμός: LEGO®
Λογισμικό: Ελέυθερο
Μέγιστο μέγεθος κατασκευής: Max. 20 x 20 x 20 cm

Κάθε χρόνο εισάγονται μικρές αλλαγές στο παιχνίδι, έτσι ώστε να παρακινηθούν οι μαθητές  να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα ρομπότ τους. 

Το 2022 κάνει για πρώτη φορά την εισαγωγή του στο διαγωνισμό το νέο συναρπαστικό παιχνίδι Double Tennis, αντικαθιστώντας το WRO Football στο εξής.

Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν μαζί τους στον τελικό τη φόρμα Δήλωσης Συναίνεσης

Η διαγωνιστική κατηγορία θα λάβει χώρα τo Σάββατο 1 Ιουλίου στο ΟΤΕ Academy (Μαρούσι, Αθήνα).