Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE.

Με 4 μετάλλια και άλλες σημαντικές παγκόσμιες διακρίσεις στο πρόσφατο ιστορικό της, η Ελλάδα έχει πλέον αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί επάξια στα υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού της διεθνούς διοργάνωσης. Στην Ολυμπιάδα του 2019 οι ελληνικές ομάδες σημείωσαν την καλύτερη επίδοση -μαζί με την Ρωσία- ανάμεσα σε 423 ομάδες από 73 χώρες.

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2020 περιμένει τους επόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι συμμετέχουσες ομάδες θα εργαστούν επί 5 μήνες για να διεκδικήσουν μία θέση στον παγκόσμιο Τελικό και να συνεχίσουν την επιτυχημένη παράδοση της χώρας μας στην κορυφαία διοργάνωση για την εκπαίδευση και την επιστήμη. Στο μεταξύ, δε, θα το διασκεδάσουν με την ψυχή τους!

Ο παγκόσμιος Τελικός της World Robot Olympiad 2020 θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου 2020 στo Μόντρεαλ του Καναδά.

Ο δρόμος για τη World Robot Olympiad

Πρώτο βήμα: Από τις περιφέρειες στον Τελικό

Απρίλιος – Μάιος 2020: Όσες ομάδες έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν μόνο στην Ολυμπιάδα θα διαγωνιστούν στους Περιφερειακούς διαγωνισμούς της περιοχής τους, με στόχο μια θέση στον Εθνικό Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO. Αυτό αφορά μόνο την κατηγορία Regular Δημοτικού & Γυμνασίου.

Ο διαγωνισμός Wedo στις κατηγορίες Regular και Open για την Ολυμπιάδα του 2020 δεν θα διενεργηθεί σε Εθνικό επίπεδο.

Όποιος θέλει να συμμετάσχει με εξοπλισμό Wedo μπορεί να το κάνει στην κατηγορία Open για το δημοτικό, που επιτρέπονται όλα τα λογισμικά καθώς και οποιοδήποτε υλικό.

Οι κανονισμοί που θα ισχύσουν σε αυτή την περίπτωση θα είναι όμοιοι με τους κανονισμούς για την κατηγορία Open Δημοτικού.


Δεύτερο βήμα: Εθνικός Τελικός Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO

Μάιος 2020: Οι εθνικοί νικητές ανακηρύσσονται από τον Εθνικό Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO και συγκροτούν την ελληνική ολυμπιακή αποστολή


Τελικό βήμα: Παγκόσμιος Τελικός World Robot Olympiad 2020

13-15 Νοεμβρίου 2020 @ Μόντρεαλ, Καναδάς: Τερματικός σταθμός για φέτος είναι ο Παγκόσμιος Τελικός της World Robot Olympiad στο Μόντρεαλ του Καναδά

Θέμα 2020

Ομάδα δράσης για το κλίμα: CLIMATE SQUAD

Αυτή τη χρονιά το θέμα της Ολυμπιάδας είναι «Ομάδα δράσης για το κλίμα: CLIMATE SQUAD»!

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι βιώνουμε ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αντιμετωπίζουμε περισσότερες πυρκαγιές δασών, πιο ακραίες θερμοκρασίες, μεγαλύτερα κύματα καύσωνα, απουσία ή υπερχείλιση βροχοπτώσεων και αύξηση των επιπέδων της θάλασσας. Η φύση και οι ωκεανοί λειτουργούν κανονικά ως ρυθμιστές του κλίματος απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Αλλά η ποσότητα των αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπουμε από τα ορυκτά καύσιμα είναι τόσο υψηλή που υπερβαίνει την ικανότητα της φύσης να τα απορροφήσει.


Χρειαζόμαστε την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ σας να δράσει!
Οι ομάδες στη Regular κατηγορία θα αναπτύξουν ρομπότ που θα μας επιτρέψουν να προσαρμοστούμε και θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τους ολοένα συχνότερους κλιματολογικούς κινδύνους.

Οι ομάδες της Open κατηγορίας θα δημιουργήσουν ρομποτικές λύσεις ώστε να αποφευχθεί η εκπομπή αερίων θερμοκηπίου από ορυκτά καύσιμα ή αυτά να απορροφηθούν. Ψάχνουμε για καινοτόμες λύσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές τεχνολογίες και υλικά που μπορείτε να βρείτε στον τόπο σας.

Γνωριμία με την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad)

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους και της ικανότητάς τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή σε δύσκολες και δημιουργικές προκλήσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται σε περισσότερες από 75 χώρες από όλον τον κόσμο. Οι Εθνικοι διοργανωτές της WRO, όπως ο WRO Hellas για την Ελλάδα, εξασφαλίζουν ότι περισσότερα από 70.000 παιδιά και νέοι παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διοργάνωση.

Για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκροτoύν ομάδες των δύο ή τριών παιδιών. Οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό project σχετικό με τη φετινή θεματολογία «Ομάδα δράσης για το κλίμα: CLIMATE SQUAD» (Open κατηγορία).

Κατηγορίες/επίπεδα της World Robot Olympiad

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής έχει 4 βασικές κατηγορίες/επίπεδα:

Κατηγορία Open

  • Open Elementary για μαθητές Δημοτικού
  • Open Junior High για μαθητές Γυμνασίου
  • Open Senior High για μαθητές Λυκείου

Η κατηγορία  έχει εκθεσιακό χαρακτήρα και ζητά από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση, με βάση ένα δοσμένο θέμα. Κατά την ημέρα του αγώνα οι ομάδες παρουσιάζουν στους κριτές το έργο τους, καθώς και ένα ολοκληρωμένο portfolio που το συνοδεύει.

Κατηγορία Regular

  • Regular Elementary για μαθητές Δημοτικού
  • Regular Junior High για μαθητές Γυμνασίου
  • Regular Senior High για μαθητές Λυκείου

Η απαιτητική κατηγορία Regular αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Σε αυτή την κατηγορία οι μαθητές καλούνται να κατασκευάσουν τα ρομπότ τους κατά την ημέρα του διαγωνισμού, καθώς και να κάνουν επί τόπου αλλαγές στον προγραμματισμό, με βάση έναν κανόνα – έκπληξη που τίθεται κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας.  

Κατηγορία WRO Football

Για μαθητές και φοιτητές 10-19 ετών

Η κατηγορία WRO Football αποτελεί ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό παιχνίδι, με τα ρομπότ των ομάδων να παίζουν ποδόσφαιρο. Κάθε χρόνο εισάγονται μικρές αλλαγές στο παιχνίδι, έτσι ώστε να παρακινηθούν οι μαθητές να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα ρομπότ τους.

Κατηγορία Advanced Robotics Challenge (ARC)

Για φοιτητές και μαθητές 17-25 ετών

Η συγκεκριμένη πρόκληση απευθύνεται σε φοιτητές και μαθητές ηλικίας 17-25 ετών. Τα παιχνίδια της κατηγορίας έχουν σχεδιαστεί για να φτάσουν στα ανώτατα όρια τις δεξιότητες μηχανικής και προγραμματισμού των συμμετεχόντων. Οι χρονιές 2019 και 2020 θα είναι οι τελευταίες χρονιές που θα διοργανωθεί η συγκεκριμένη κατηγορία της Ολυμπιάδας.

Επιλέξτε την κατηγορία που σας ταιριάζει!

Τα χαρακτηριστικά όλων των κατηγοριών με μία ματιά

Δείτε τον πίνακα online

Kατηγoρίες της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO

Δεδομένα 2020

* Σημείωση: Oι ομάδες που θα χρησιμοποιήσουν κυρίως NXT/EV3 controllers της LEGO θα μπορέσουν φέτος να διεκδικήσουν το ειδικό βραβείο “LEGO Education creativity award”

Κατεβάστε τον πίνακα σε PDF