Με δύο ελληνικές ομάδες να κατακτούν την 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και άλλες σημαντικές διακρίσεις έληξε ο Τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2018

Τέταρτες στον κόσμο αναδείχθηκαν η ομάδα Autonomous robotic aquaponics (κατηγορία Open Γυμνασίου) και η ομάδα Rest in PC’s (κατηγορία Open Λυκείου), συνεχίζοντας επάξια τη δυνατή παράδοση που έχει η χώρα μας στη συγκεκριμένη κατηγορία (χάλκινο μετάλλιο το 2017 και πολυάριθμες ολυμπιακές διακρίσεις τα τελευταία 10 χρόνια).

Ο Παγκόσμιος Τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2018 ολοκληρώθηκε με τις ελληνικές ομάδες να στέκονται επάξια στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Ο φετινός Τελικός φιλοξενήθηκε στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2018. Οι 12 ομάδες της ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής είχαν νωρίτερα αναδειχθεί από τον Εθνικό Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2018, ο οποίος διοργανώθηκε την 1η Ιουλίου 2018 από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Η κατηγορία Open έχει εκθεσιακό χαρακτήρα ζητώντας από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση, με βάση το θέμα Food Matters. Οι δύο ολυμπιονίκες ομάδες, όπως και οι άλλες δύο ομάδες της Open (Robotakia i-Aquaponics στην Open Δημοτικού και RoboGarden στην πιλοτική κατηγορία WeDo Challenge Open) είχαν να επιδείξουν υλοποιήσιμα projects με επίκεντρο την υδροπονία και τις έξυπνες καλλιέργειες, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να εφαρμοστούν στην πραγματική οικονομία, αλλάζοντας τα δεδομένα στη χώρα μας.

Στην πιο απαιτητική και ανταγωνιστική κατηγορία της World Robot Olympiad, την κατηγορία Regular, οι πέντε ελληνικές ομάδες (LEVEL UP και Teamwork Happiness στο Δημοτικό, Πυθαγόρας και Teamwork Prime στο Γυμνάσιο, ET-Team στο Λύκειο) μας εκπροσώπησαν επάξια, ενώ τρεις από αυτές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τις παραδοσιακές χώρες-γίγαντες της κατηγορίας, όπως την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Τα τελικά αποτελέσματα όπου φαίνεται η εξαιρετική κατάταξη των ομάδων θα έχουν αναρτηθεί μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ στη σελίδα wro2018.org.

Εξαιρετικά νέα έχουμε και από την κατηγορία του ρομποτικού ποδοσφαίρου (WRO Football), με την ομάδα bitbot από την Καλαμάτα που συμμετείχε επί δεύτερη συνεχή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο, να φτάνει αήττητη στις 8 καλύτερες ομάδες της τελικής παγκόσμιας κατάταξης, όπου ηττήθηκε από τον τελικό νικητή της κατηγορίας, μετά από απίστευτη ατυχία στο τελευταίο λεπτό (κόλλημα και των 2 ρομποτικών παικτών) που μετέτρεψε το προβάδισμα 3-1 της bitbot σε 3-4, με το τελευταίο γκολ να μπαίνει και ο διαιτητής να σφυρίζει το τέλος του ματς.

 

Επιπλέον, η φετινή World Robot Olympiad ανέδειξε και λιλιπούτειους νικητές για την Ελλάδα: Με την 1η θέση τιμήθηκε η ομάδα RoboEinsteins, η οποία συνόδευσε την ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή συμμετέχοντας στην πιλοτική κατηγορία WeDo Challenge (Regular) για μικρές τάξεις δημοτικού. Η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες που μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της World Robot Olympiad και να στείλουν ομάδες στη συγκεκριμένη πιλοτική κατηγορία. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο! Η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας εδώ και 5 χρόνια, συμμετέχοντας στην κατηγορία δημοτικού του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (http://wrohellas.gr/πανελλήνιος-διαγωνισμός-εκπαιδ-2019/) του WRO Hellas.

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, ο οποίος συνόδευσε την ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή στην Ταϊλάνδη και παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες των παιδιών δήλωσε: «Με μεγάλη συγκίνηση μεταφέρω το έντονο αίσθημα υπερηφάνειας που επικράτησε για τις ελληνικές ομάδες στον Παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad 2018, επί τρεις συνεχείς συναρπαστικές ημέρες. Γνωρίζουμε πόσο σκληρά είχαν προετοιμαστεί οι ομάδες μας για αυτό το τριήμερο και θα θέλαμε να αφιερώσουμε τις κατακτήσεις τους, αλλά κυρίως την προσπάθειά τους, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η χώρα μας μπορεί να συγκλίνει με τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν στην Ελλάδα εκπαιδευτικοί και μαθητές που μπορούν να συμπαρασύρουν το επίπεδο της εκπαίδευσης σε υψηλά επίπεδα, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών βρίσκεται υπεράνω των διάφορων τεχνικών διαχωρισμών (όπως πχ. του είδους του hardware που χρησιμοποιείται για ένα ρομποτικό project) και φυσικά σε όλους τους γονείς, οι οποίοι βοηθούν και στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στα μεγαλύτερα παγκόσμια φόρουμ».

Το ευφάνταστο θέμα της World Robot Olympiad 2018 είχε τίτλο “Food Matters” εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα. Παιδιά και νέοι από εξήντα χώρες του κόσμου, συναντήθηκαν στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης το τριήμερο που μας πέρασε για να συναγωνιστούν, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την ικανότητά τους στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια τροφίμων, τη διατροφή και τη σίτιση. Με οδηγό τον Στόχο των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη “Zero Hunger”, τα παιδιά έδωσαν λύσεις με καινοτόμους τρόπους βελτίωσης της διατροφικής αλυσίδας και συμβολής στην εξάλειψη της πείνας στον πλανήτη.

Από την ανακοίνωση των θεμάτων της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad τον Μάρτιο 2018 μέχρι τη διεξαγωγή του τελικού στην Ταϊλάνδη, οι Έλληνες μαθητές διένυσαν ένα ταξίδι εντατικής προετοιμασίας με αμέτρητες ώρες προπονήσεων, στη διάρκεια των οποίων ανέπτυξαν κρίσιμες δεξιότητες όπως είναι η ικανότητα εργασίας σε ομάδα, η επίλυση προβλημάτων, η μηχανική και ο προγραμματισμός. Αυτοί είναι άλλωστε οι εκπαιδευτικοί στόχοι, καθώς και τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει μία εμπειρία τόσο συναρπαστική, όσο ένας διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί – προπονητές των ομάδων είχαν την ευκαιρία να λάβουν πολύτιμες γνώσεις, στην αιχμή των σύγχρονων παγκόσμιων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών εξελίξεων.

Τα μέλη της ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής 2018

Την Ολυμπιακή Αποστολή 2018 στήριξαν σημαντικοί υποστηρικτές, όπως η COSMOTE που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη του WRO Hellas και το Ίδρυμα Ωνάση. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, εταιρείες πανελλήνιου βεληνεκούς ένωσαν τις δυνάμεις τους και υποστήριξαν το ταξίδι των ομάδων από την ελληνική περιφέρεια, στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης:
Εταιρία αναψυκτικών και φυσικών χυμών ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
Ολυμπία Οδός Α.Ε.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας (Μέσω του ΣΕΒΠΔΕ: Ιόλη Φυσικό Μεταλλικό Νερό, Friesland Campina Hellas Α.Ε.Β.Ε., Πέττας Ν. Παύλος Α.Β.Ε.Ε., Ν. Μανιατόπουλος Α.Ε., CBL Patras)
Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Achaia Clauss
BIC ΒΙΟΛΕΞ Α.Ε.
ΡΕΗΚΑΠ Α.Ε.

Συλλογή φωτογραφιών

Τις φωτογραφίες μάς παραχώρησε ο Διονύσης Γαζής, εθελοντής του WRO Hellas που ως μαθητής έχει διακριθεί στη World Robot Olympiad και ως φοιτητής δρα από τη θέση του κριτή, σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο

COSMOTE-Ekpaideutiki-Rompotiki-Olimpiada-Diakriseis-Costa-Rica2

1 χάλκινο μετάλλιο, 2 ομάδες Ολυμπιονίκες & πολλές σημαντικές διακρίσεις για τις Ελληνικές ομάδες στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Χάλκινο μετάλλιο και την τρίτη θέση παγκοσμίως (κατηγορία: «Open Elementary» – Δημοτικό) κατέκτησε η ομάδα SMARTBIRDS NEXT από την Πάτρα, στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad), που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Κόστα Ρίκα, φέρνοντας στη χώρα μας το 2ο Ολυμπιακό μετάλλιο.

Ακόμη μία Ολυμπιακή διάκριση, και μάλιστα η πρώτη που εξασφαλίζει η χώρα μας στην κατηγορία «Open Junior – Γυμνάσιο», έρχεται από την ομάδα GRID, η οποία βγήκε έβδομη παγκοσμίως ανάμεσα σε 33 ομάδες και κατετάγη στις Ολυμπιονίκες ομάδες της κατηγορίας.

Οι δύο ομάδες συμμετείχαν στην ελληνική ολυμπιακή αποστολή που αναδείχθηκε στον Εθνικό Διαγωνισμό WRO, του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.


Σημαντικές διακρίσεις έλαβαν και οι υπόλοιπες ομάδες της ελληνικής αποστολής:

 

Τα ευχάριστα νέα από την κατηγορία Open συμπληρώνονται με την ομάδα του Λυκείου Minders, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει την 11η θέση στην εξαιρετικά απαιτητική κατηγορία «Open Senior – Λύκειο».

Διαγωνιζόμενες στην πιο ανταγωνιστική και πολυπληθή κατηγορία της Ολυμπιάδας, στην κατηγορία «Regular Junior – Γυμνάσιο», οι ομάδες BLUE DIAMOND από τη Θεσσαλία και Pithagoras από την Αττική κατόρθωσαν να αποκτήσουν την 9η και τη 15η θέση αντίστοιχα. Το επίπεδο ανταγωνισμού στην κατηγορία αυτή ήταν τέτοιο που η ποιοτική επιτυχία των ομάδων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Στην κατηγορία «Regular Elementary – Δημοτικό», ανάμεσα σε 81 ομάδες, στην πρώτη 30άδα κατετάγησαν οι δύο ομάδες από την Αχαΐα Linkage (25η) & Robocaptains (26η).

Αντίστοιχα στην κατηγορία «Regular Senior – Λύκειο» οι ελληνικές ομάδες Kalamata Storm και Le Velo Robotica κατέκτησαν την 32η και την 58η θέση αντίστοιχα, επί συνόλου 75 ομάδων.

Στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου στην κατηγορία «WRO Football» και η ομάδα bitbot3, με την πορεία της να ανακόπτεται μόνο από την ομάδα της Ταϊβάν, η οποία και κέρδισε το τουρνουά!

Κατηγορία Open

Η κατηγορία  έχει εκθεσιακό χαρακτήρα και ζητά από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση, με βάση ένα δοσμένο θέμα. Κατά την ημέρα του αγώνα οι ομάδες παρουσιάζουν στους κριτές το έργο τους, καθώς και ένα ολοκληρωμένο portfolio που το συνοδεύει.

Κατηγορία Regular

Η απαιτητική κατηγορία Regular αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Σε αυτή την κατηγορία οι μαθητές καλούνται να κατασκευάσουν τα ρομπότ τους κατά την ημέρα του διαγωνισμού, καθώς και να κάνουν επί τόπου αλλαγές στον προγραμματισμό, με βάση έναν κανόνα – έκπληξη που τίθεται κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας.  

Κατηγορία WRO Football

Η κατηγορία WRO Football αποτελεί ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό παιχνίδι, με τα ρομπότ των ομάδων να παίζουν ποδόσφαιρο. Κάθε χρόνο εισάγονται μικρές αλλαγές στο παιχνίδι, έτσι ώστε να παρακινηθούν οι μαθητές να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα ρομπότ τους.

Οι ελληνικές ομάδες διαγωνίστηκαν στον σχεδιασμό και στη δημιουργία ρομποτικών κατασκευών με θέμα  «Ρομπότ για την βιώσιμη ανάπτυξη» (Sustainabot), μαζί με 2.500 νέους και παιδιά από περισσότερες από 60 χώρες από όλον τον κόσμο.

Από την ανακοίνωση των θεμάτων της World Robot Olympiad τον Μάρτιο 2017 μέχρι τη διεξαγωγή του τελικού στην Κόστα Ρίκα, οι Έλληνες μαθητές διένυσαν ένα ταξίδι εντατικής προετοιμασίας με αμέτρητες ώρες προπονήσεων, στη διάρκεια των οποίων ανέπτυξαν κρίσιμες δεξιότητες όπως είναι η ικανότητα εργασίας σε ομάδα, η επίλυση προβλημάτων, η μηχανική και ο προγραμματισμός. Αυτοί είναι άλλωστε οι εκπαιδευτικοί στόχοι, καθώς και τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει μία εμπειρία τόσο συναρπαστική, όσο ένας διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί – προπονητές των ομάδων είχαν την ευκαιρία να λάβουν πολύτιμες γνώσεις, στην αιχμή των σύγχρονων παγκόσμιων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών εξελίξεων.

Για τρεις ολόκληρες ημέρες, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμβιώσουν και να συναγωνιστούν με ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα σε χώρες που, όπως η Ρωσία, έχουν εντάξει την εκπαιδευτική ρομποτική στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και σε χώρες με ανώτερες υποδομές, η ελληνική αποστολή διέπρεψε και ανταμοίφθηκε για την σκληρή της προσπάθεια.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, οι οποίες μας έκαναν βαθειά υπερήφανους!

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas, κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, που συνόδευσε τις ελληνικές ομάδες στην Ολυμπιάδα, είπε σχετικά:

Στην επέτειο των 10 χρόνων συμμετοχής των Ελλήνων μαθητών στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αφήνουμε την Κόστα Ρίκα με σημαντικές διακρίσεις και πολύτιμες γνώσεις. Στηρίζοντας την τεράστια προσπάθεια των ελληνικών ομάδων με τη σημαντική συνδρομή της COSMOTE, αναδεικνύουμε τους επιστήμονες του αύριο και ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιστρέφουν με διεθνείς εμπειρίες για να τις μοιραστούν με τις επόμενες γενεές μαθητών. Η επένδυση στα παιδιά και στη γνώση είναι το μεγαλύτερό μας κεφάλαιο.


Ο κ. Γιώργος ΑθανασόπουλοςChief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής του Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε:

Το χάλκινο μετάλλιο και οι άλλες καλές θέσεις που κέρδισε η ελληνική αποστολή στην Κόστα Ρίκα, αποδεικνύουν ότι τα παιδιά στη χώρα μας έχουν ταλέντο, όρεξη και γνώσεις στις νέες τεχνολογίες. Είμαστε περήφανοι που η COSMOTE στηρίζει την προσπάθεια για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα τελευταία 3 χρόνια. Στον Όμιλο ΟΤΕ πιστεύουμε ότι το μέλλον μας είναι άρρηκτα δεμένο με την καινοτομία και την τεχνολογία. Και επενδύουμε συνεχώς ώστε μέσα από την τεχνολογία να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Στην προσπάθεια των ελληνικών ομάδων στάθηκαν αρωγοί αξιόλογοι φορείς, εταιρείες και ιδρύματα, επιδεικνύοντας υψηλή κοινωνική ευθύνη και καλύπτοντας τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής των μαθητών και των προπονητών τους. Συγκεκριμένα η COSMOTE, στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, χορήγησε τα ταξιδιωτικά έξοδα 2 ομάδων. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση με δωρεά του στήριξε τα ταξιδιωτικά κόστη 3 ομάδων. Η εταιρεία ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. επιχορήγησε τα έξοδα διαμονής όλων των ομάδων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους συγκεκριμένους αρωγούς, καθώς και όλους τους υπόλοιπους φορείς που στήριξαν σημαντικά την προσπάθεια των ελληνικών ομάδων.

To video της ομάδας SMARTBIRDS NEXT με το ρομπότ Odysseus W.R.O. 2017:

Τα μέλη των ομάδων της ελληνικής αποστολής:

Όνομα Ομάδας Κατηγορία Προπονητής/τρια Μαθητής/τρια 1 Μαθητής/τρια 2 Μαθητής/τρια 3
SMARTBIRDS NEXT Open Elementary – Δημοτικό Βέρρας Παναγιώτης Γεώργιος Σουγλέρης Εύα Λαμπροπούλου Χαράλαμπος Ρόδης
GRID Open Junior – Γυμνάσιο Βουτυράκου Διαλεκτή Αθηνά Ιάσων- Σταύρος Σόμογλου Ιωάννης Παπαδόπουλος
Minders Open Senior – Λύκειο Σπανοπούλου Σίσσυ Βασίλης Καλαμαράς Σταύρος Τζίκας
Πολύβιος Πλατυγένης, Άρης Αγγελόπουλος
Robocaptains (Robotica.gr) Regular Elementary – Δημοτικό Τσιμπούρης Ανδρέας Καραγεωργόπουλος Μάριος-Κανέλλος Ντούβας Γιώργος Μπουρλέσσα Μαρία – Ελένη
Linkage (Robotica.gr) Regular Elementary – Δημοτικό Τσιμπούρης Ανδρέας Βαφέας Κωνσταντίνος Λεβιθόπουλος Χρήστος Φωτήλας Ασημάκης-Ανδρέας
BLUE DIAMOND Regular Junior – Γυμνάσιο Κουτσίκου Πολυξένη Ευτυχία Καλογήρου Ελένη Τσιού
Πυθαγόρας Regular Junior – Γυμνάσιο Τριανταφύλλου Γιώτα Αναστάσιος Σύρης Ιάσονας Θεόδωρος Αγγελάκης Τσούτσουρας Λεωνίδας Γεωργίου
Le Velo (Robotica.gr) Regular Senior – Λύκειο Ανδρέας Τσιμπούρης Καμπούρη Ευδοκία Κολλιοπούλου Όλγα Μπουρλέσσα Ελευθερία
Kalamata Storm II Regular Senior – Λύκειο Κωστάκης Ονούφριος Δαρσακλής Γιώργος Ζερβάκης Θεόδωρος
bitbot3 WRO Football Λεωνίδας Φίλος Ξενοφών Πλεματιάς Νίκος Γιαννόπουλος Κωνσταντής Καργάκος
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 2 Advanced Robotics Challenge Ζερβόπουλος Γεώργιος Μουλλαϋμέρι Τζίνο Γκάγκας Αναστάσιος Κλιμαντάκης Κωνσταντίνος

Συλλογή φωτογραφιών:

Ιδού η Εθνική ομάδα που μας γέμισε υπερηφάνεια στη World Robot Olympiad 2017 της Ινδίας!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι περσινοί αργυροί Ολυμπιονίκες επέστρεψαν με ψηλά το κεφάλι από την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, με τους Robo Specialists να καταλαμβάνουν την 4η θέση στον κόσμο, στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που έγινε στο Νέο Δελχί της Ινδίας από 25-27/11/2016.

 Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης είχαν εξαιρετική παρουσία  στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ (http://www.wro2016india.org/wrofootball/) με τους Robo Specialists να έχουν στη σύνθεσή τους τον περσινό αργυρό Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Πανταζίδη, τους Δημήτρη Παρασκευόπουλο και Σονέρ Χασάνογλου καταλαμβάνοντας την 4η θέση παγκοσμίως! Μάλιστα στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο ενώ έχαναν με 3-0 απο τη ρώσικη ομάδα, κατάφεραν να ισοφαρίσουν, στο τέλος όμως δέχτηκαν ένα γκολ και έτσι έχασαν το μετάλλιο για μόλις ένα τέρμα!

Η άλλη μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας προήλθε από την ομάδα “BEAST”  του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων, στην OPEN Λυκείου (http://www.wro2016india.org/open-senior-high/), που κατετάγη 8η στην Ολυμπιάδα! Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές και αυτής της επιτυχίας, τους μαθητές Γκούμε Λαυρέντιο, Ζιούτο Κωνσταντίνο, Καλαντζή Σωτήριο με προπονήτρια την καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Καραγιώργου Ελευθερία.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν περιβαλλοντικό. Λύση στο πρόβλημα έδωσαν οι 500+ μαθητικές ομάδες με τα ρομποτάκια τους το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου 2016, στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας.  Τη χώρα μας εκπροσώπησαν επάξια 15 ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και συνοδούς τους γονείς τους, συμμετέχοντας στην ετήσια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Στις διαγωνιστικές κατηγορίες, και πιο συγκεκριμένα σε αυτή του Δημοτικού (http://www.wro2016india.org/regular-elementary/) η ομάδα “Πυθαγόρας” από το Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης με προπονήτρια την κ. Τριανταφύλλου και μέλη τους μαθητές  Αναστάσιο Σύρη και Ιάσονα Τσούτσουρα -Αγγελάκη κατετάγησαν στη 13η θέση, ενώ η 2η ομάδα “Φίλωνες” από την Ξάνθη με προπονητή τον Πανταζίδη Παναγιώτη, μέλη τους μαθητές Φελεκίδη Λεωνίδα, Μπαλαφούτη Ηλία και Πανταζίδη Αλέξανδρο βρέθηκαν στη 49η θέση στη φάση των 64.

Μπορείτε να δείτε στο βίντεο https://youtu.be/U6LymKCMhE4 στο επίσημο κανάλι του WROHellas (στο οποίο μπορείτε να βρείτε παρόμοια βίντεο και να γίνετε συνδρομητές) την προσπάθεια της ομάδας “Πυθαγόρας” και των παιδιών που αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την πεμπτουσία του να επιμένεις μέχρι τέλους!

Στη διαγωνιστική κατηγορία του Γυμνασίου (http://www.wro2016india.org/juniorhigh/), το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας με προπονήτρια την κ. Κουτσίκου και τις 2 ομάδες της, με τους μαθητές Αναστάσιο Τσιάμαλο και Ανδρέα Μπρούζα (Blue Diamond) και Ανδριανή Ομήρου, Ευτυχία Καλογήρου (Robot Direction) κατετάγησαν στην 13η και 30η θέση στη φάση των 64, αντίστοιχα.

Στη διαγωνιστική κατηγορία Λυκείου (http://www.wro2016india.org/seniorhigh/), η ομάδα MIXMYL με προπονητή τον κ. Τσατσαρώνη και τους μαθητές Ανδρέα Γιαννούτσο, Σπύρο Μπλαβέρη και Δημήτρη Τζουλιάνο από το 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χαλανδρίου κατετάγη 29η, ενώ η ομάδα ETTeam υπό την καθοδήγηση του κ. Τούρλου και τις μαθήτριες Ειρήνη Δήλερη, Παναγιώτα Κοντοπούλου και Ελένη Κουγιουμτζή, στην 31η θέση, στη φάση των 64.

Στην κατηγορία OPEN επίσης διαγωνίστηκαν: στα Δημοτικά η ομάδα T.N.D Robotics με προπονητή τον κ. Αμπαριώτη και μαθητές τους Αθανάσιο Κοτρώτσο, Κατσούλη Θωμά, Κατσούλη Δημήτρη και την αναπληρωματικό Θεοδώρα Κυριακοπούλου, καθώς και η ομάδα “Robotic Green Girls” από το Γ’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης με προπονήτρια την κ. Παυλίνα Πλουμιδάκη και τις μαθήτριες Παπαδοπούλου Χριστίνα και Τσιτσικοπούλου Ιφιγένεια-Ειρήνη. Επίσης, στα Γυμνάσια η ομάδα “The tube ACeS” με προπονήτρια την κ. Βουτυράκου και μαθητές τους Δημήτρη Ντινόπουλο, Παντελή Σφηνιά και Ιάσωνα Σταύρο Σόμογλου.

Στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ, εκτός από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, με τη φόρα του 2ου αργυρού μεταλλίου από την προηγούμενη Ολυμπιάδα, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε και από την ομάδα Los MessAngeles Stars του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τους μαθητές Μαρκούλη Αθανάσιο και Κουτσιώρα Αναστάσιο, με προπονητή τον Γιάννη Μπαρά, οι οποίοι κατετάγησαν στη 12η θέση, όπως ακριβώς και πέρυσι!

Στην ίδια κατηγορία, προπονητής των ομάδων RoboSpecialists και RoboMasters ήταν ο αργυρός Ολυμπιονίκης 2015 Αθανάσιος Μπαλαφούτης με μέλη των δύο ομάδων τους: Πανταζίδη Αλέξανδρο, Παρασκευόπουλο Δημήτρη, Χασάνογλου Σονέρ και Ελευθέριο Γιαγκίδη, Ιωσήφ Μποκουράκη και Παναγιώτη Βαρδάρη αντίστοιχα.

Τέλος, ελληνική εκπροσώπηση είχαμε και στους κριτές της Ολυμπιάδας. Μάλιστα για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα Ρομποτικής είχαμε τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής Α. Βοβό, σε θέση αρχικριτή.

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas και αρχηγός της αποστολής κ. Σομαλακίδης δήλωσε:

«Επί 8 συναπτά έτη δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές της χώρας μας να δημιουργούν με την εκπαιδευτική ρομποτική. Διατηρούμε μία σταθερά ανοδική πορεία και επισήμως ανακοινώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, το 2019 να φιλοξενήσουμε την Ολυμπιάδα στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες μας και αξίζει να ρωτήσετε τα Ελληνόπουλα και τους προπονητές εκπαιδευτικούς τους που μάς εκπροσώπησαν επάξια στην Ινδία, για τις εμπειρίες μίας ζωής! Τα ολυμπιακά μετάλλια μπορούν να περιμένουν ως τον επόμενο Νοέμβριο, στην Κόστα Ρίκα, μέσω του 9ου Πανελλήνιου διαγωνισμού το καλοκαίρι του 2017».

Ιστορικό: Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Ο WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή τους.

O  Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικήςμε την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας είχε ως αφετηρία τις Περιφέρειες με τους προκριματικούς αγώνες, ενώ οι εθνικοί νικητές και κατ’ επέκταση εκπρόσωποι στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ινδία ανακηρύχθηκαν από τον τελικό του 8ου Πανελληνίου διαγωνισμού (2/7/2016).

Στο βάθρο των νικητών με το ασημένιο μετάλλιο οι RoboSpecialists, κατηγορία ποδοσφαίρου, στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2015!

Άθλος κυριολεκτικά για τη χώρα μας, με το 1ο ολυμπιακό μετάλλιο και μάλιστα αργυρό, στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ, κατέκτησε η ελληνική αποστολή του WRO Hellas. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα RoboSpecialists από το  1ο ΓΕΛ Ξάνθης, υπέκυψαν στον τελικό με σκορ 3-5 από τη Μαλαισιανή ομάδα, ενώ στο ημίχρονο έχαναν 1-4.

Νωρίτερα το πρωί στη φάση νοκ άουτ 16 και στους προημιτελικούς, απέκλεισαν ομάδες από τις Φιλιππίνες με σκορ 3-2 και 3-1 αντίστοιχα, ενώ στους ημιτελικούς συνέτριψαν ομάδα από το Χονγκ Κόνγκ με το εκπληκτικό 11-1…

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και μπράβο στα παιδιά και στον coach καθηγητή τους Θ. Μπαλαφούτη γι αυτή την εκπληκτική εμφάνιση με αντιπάλους ασιατικές ομάδες, με παράδοση στη ρομποτική. Στη φωτό απεικονίζονται οι πρωταγωνιστές με τον Πρόεδρο του WRO Hellas και εθνικό διοργανωτή των διαγωνισμών ρομποτικής στη χώρα μας.

Στους τελικούς (φάση των 16) είχε προκριθεί και η ομάδα Los MessAngeles Stars από τη Λάρισα η οποία όμως αποκλείστηκε από μαλαισιανή ομάδα. Αμφότερες οι ομάδες είχαν προκριθεί πρώτες στους ομίλους τους (Γκρουπ 5 και 14) την 1η μέρα των προκριματικών. Αναλυτικά η πορεία των ελληνικών ομάδων, στην κατηγορία ποδοσφαίρου απεικονίζεται στη σελίδα http://www.wro2015.org/Results/FootballSummary.html

Οι ελληνικές επιτυχίες όμως έχουν συνέχεια. Έτσι με ένα πλασάρισμα στην 8η θέση, όπως και την 1η ημέρα, η ομάδα Starbots του δημοτικού της Λεοντείου Ν. Σμύρνης, κατέλαβε τη 12η θέση, ανάμεσα σε 74 συνολικά ομάδες στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής!
Στα προκριματικά η ατυχία απέτρεψε την ομάδα από το δημοτικό Κάτω Καστριτσίου της Αχαΐας, να προχωρήσει στον τελικό, αφού ο έντονος φωτισμός της αίθουσας εμπόδισε το ρομποτάκι τους να εκτελέσει σωστά την πρόκληση. Για την πορεία των ελληνικών ομάδων, στην κατηγορία δημοτικού συμβουλευτείτε τη σελίδα http://www.wro2015.org/Results/RegularElementarySummary.html

Στην κατηγορία Γυμνασίου οι δύο ομάδες μας από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας κατέλαβαν την 23η και 24η θέση στον 2ο προκριματικό γύρο επί συνόλου 88 ομάδων. Για την κατηγορία Γυμνασίου δείτε στη σελίδα http://www.wro2015.org/Results/RegularJuniorSummary.html

Πιο άτυχη στάθηκε όμως η ομάδα MIXMYL από το 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χαλανδρίου, η οποία ατύχησε να προκριθεί στον τελικό παρά το καλό πλασάρισμα σε σύνολο 79 ομάδων στη διαγωνιστική κατηγορία Λυκείου, ενώ η καλύτερη θέση της έτερης εκπροσώπου MAD TECH από την Ιωνείδιο του Πειραιά, ήταν η 26η στον 1ο γύρο. Η ομάδα MIXMYL κατέλαβε την 17η θέση τελικά στην Ολυμπιάδα, δηλαδή έχασε την πρόκριση στον τελικό για μία μόλις θέση!