Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021 έχει δύο κατηγορίες για μαθητές Λυκείου, κι ακόμη μία κατηγορία που εξειδικεύεται στους μαθητές των ΕΠΑ.Λ.:
- Κατηγορία Regular Λυκείου «Αυτόνομη Οδήγηση» (κατηγορία με πίστα)
- Ανοικτή κατηγορία «Τα ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου»
- Εξειδικευμένη Ανοικτή κατηγορία για ΕΠΑ.Λ. «Αγροτική Παραγωγή και Τυποποίηση»
Σκοπός της κατηγορίας Regular Λυκείου είναι οι μαθητές να συνθέσουν τις δικές τους ρομποτικές λύσεις, σχεδιάζοντας, δοκιμάζοντας, ανακατασκευάζοντας και τελειοποιώντας εκείνα τα ρομπότ, τα οποία θα επιλύσουν τις προκλήσεις που θέτει η αγωνιστική «πίστα» της κατηγορίας με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο.
Σκοπός της Ανοικτής κατηγορίας Λυκείου είναι οι μαθητές να συνδυάσουν προαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες και να τις εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο, σχεδιάζοντας μία ολοκληρωμένη ρομποτική λύση που απαντά σε πραγματικά κοινωνικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα και συνοδεύεται από ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο (business plan).
Οι κατηγορίες του Λυκείου είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να προετοιμάζουν τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μαθητές που κέρδισαν την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση σε βαλκανική ή διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και αποφοίτησαν μετά το 2015 από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο, καθώς και εκείνοι που έφτασαν το ίδιο ψηλά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες εγγράφονται πλέον καθ‘ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο.
Ο τελικός της Ανοικτής Κατηγορίας του Λυκείου και της Εξειδικευμένης Ανοικτής κατηγορίας για ΕΠΑ.Λ θα γίνει 26-27 Ιουνίου 2021.
Κατηγορία Regular Λυκείου: «Αυτόνομη Οδήγηση»
Η αυτόνομη οδήγηση, είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής
μας. Οι μεγάλες εταιρείες, οι ερευνητές, οι επενδυτές και οι σχεδιαστές των σύγχρονων
πόλεων, στέφουν έντονα την προσοχή τους στα αυτόνομα οχήματα (αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά και τρένα).
Στους διαγωνισμούς της Ολυμπιάδας Ρομποτικής (WRO) όλα τα ρομπότ των κατηγοριών
Regular και Football λειτουργούν αυτόνομα. Παρόλα αυτά, η αυτόνομη οδήγηση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αποτελεί ακόμη μια ανοικτή πρόκληση. Οι επιστήμονες
διαχωρίζουν την αυτονομία των οχημάτων σε 6 επίπεδα. Από τα πλήρως ελεγχόμενα από
τον άνθρωπο οχήματα, μέχρι τα εντελώς αυτόνομα.
Ο διαγωνισμός αυτόνομης οδήγησης, είναι ένας διαγωνισμός ατομικής χρονομέτρησης. Κάθε αυτοκίνητο, διαγωνίζεται μόνο του, κινούμενο αυτόνομο γύρω από την πίστα, προσπαθώντας να πετύχει τον καλύτερο χρόνο.
Με αυτό το νέο διαγωνισμό, θέλουμε να μεταφέρουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας, στη μαθητική κοινότητα και να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές μας στη συστηματική μελέτη και επίλυση πραγματικών προβλημάτων της εποχής μας.
Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;
Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!
Ανοικτή κατηγορία Λυκείου: «Τα ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου: Powerbots, το μέλλον της ενέργειας»
Στο άμεσο μέλλον τα ρομπότ και τα μηχανήματα θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι «ρομποτικοί «υπηρέτες», που περιγράφει η επιστημονική φαντασία ήδη από τη δεκαετία του 50, θα γίνουν πραγματικότητα το αργότερο σε μια δεκαετία.
Σε αυτή τη μαζική «εισβολή» των μηχανών στη ζωή μας, η αποστολή φέτος είναι η κάθε ομάδα να οικοδομήσει ένα ρομπότ/project που να βοηθάει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Αν και προς το παρόν τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σχετικά περιορισμένα εκτός της βιομηχανίας, τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε μια εκρηκτική διάδοσή τους σε μια πληθώρα εφαρμογών: επαγγελματικών, ιατρικών, εκπαιδευτικών, στρατιωτικών ρομπότ, ακόμη και μηχανημάτων που βοηθούν αυτιστικά παιδιά να βελτιώσουν την επαφή τους με τους ανθρώπους.
Επίσης, μια μεγάλη κατηγορία προορίζεται για την τρίτη ηλικία: από το να αναλαμβάνουν την υγιεινή κατάκοιτων ανθρώπων και να φροντίζουν ηλικιωμένους, όπως και να τους κρατούν σε επικοινωνία με τους συγγενείς τους.
Οι αυτοματισμοί και τα ρομπότ τα επόμενα χρόνια θα βρίσκονται στην καθημερινότητά μας και θα σηματοδοτήσουν μια τεχνολογική επανάσταση έτσι οι μαθητές καλούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τους να παρουσιάσουν τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο το project τους είναι σημαντικό, καθώς και να καταδείξουν με σαφήνεια τα σημεία καινοτομίας του.
Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.
Εξειδικευμένη Ανοικτή κατηγορία για ΕΠΑ.Λ. «Αγροτική Παραγωγή και Τυποποίηση»
O WRO Hellas καλεί όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας να σκεφτούν και να κατασκευάσουν ρομπότ-μηχανήματα, μηχανισμούς, εργοστάσια σε μικρογραφία, μέρη εργοστασίων, εξαρτήματα και αυτοματισμούς τα οποία να μπορούν κάτι από τα παρακάτω:
- να παράγουν
- να επεξεργάζονται
- να συσκευάζουν
- να καθαρίζουν
σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, γεωργικά προϊόντα ή πρώτες ύλες από αυτά.
Ο διαγωνισμός έχει κυρίως σκοπό να φέρει σε επαφή τους μαθητές των ΕΠΑΛ με την αγορά εργασίας στον βιομηχανικό χώρο, ώστε να ανακαλύψουν δεξιότητές τους και να επιλέξουν τους κατάλληλους τομείς που τους ενδιαφέρουν στην παραγωγική διαδικασία της τεχνολογίας. Επιπλέον, ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να δημιουργηθεί επαφή βιομηχάνων και αγροτών της χώρας με τους μαθητές και τους καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης, για τυχόν συνεργασίες.
Ο διαγωνισμός έχει εκθεσιακό, μαθησιακό αλλά και ερευνητικό χαρακτήρα.
Ο εκθεσιακός χαρακτήρας του διαγωνισμού επιτρέπει στο κοινό να βρίσκεται μέσα στον χώρο του διαγωνισμού, εκτός του δεκάλεπτου της διαδικασίας αξιολόγησης, όταν θα βρίσκονται οι κριτές στο εκάστοτε περίπτερο.
Η βαθμολογία βγαίνει με δυο τρόπους. Από σταθερούς πίνακες με συγκεκριμένους βαθμούς για συγκεκριμένες δεξιότητες (αυτοβαθμολόγηση) αλλά και με αναλογικούς βαθμούς που οι κριτές θα δώσουν στις ομάδες, την ώρα της παρουσίασης.
Οι ομάδες πρέπει να σκεφτούν τι χρειάζεται η αγορά, δηλαδή ο αγρότης ή ο καταναλωτής (πελάτης). Η ιδέα που θα σκεφθούν και θα κατασκευάσουν θα πρέπει να καλύπτει μια ανάγκη ή να δημιουργεί μια ανάγκη.
Η κάθε ομάδα διαγωνίζεται ουσιαστικά στους εξής τομείς: DESIGN – MARKETING – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ -ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ .
Για τις κατασκευές θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των μαθητών, η οποία υπόκειται στην ευθύνη των καθηγητών (π.χ. Βάψιμο, Ηλεκτροκόλληση, κοπή μετάλλων ηλεκτροδότηση κ.λπ.).
Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;
Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!
Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.