Η Ελλάδα στον 7ο ουρανό της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής παγκοσμίως!
Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη φετινή Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία από 8-10 Νοεμβρίου 2019. Η συγκομιδή της ελληνικής αποστολής με μαθητικές ομάδες αποτιμάται θετικά καθώς επιστρέψαμε στη χώρα μας με 4 μετάλλια!
3 ασημένια, 1 χάλκινο, 1 τέταρτη θέση, 1 έβδομη και 1 ένατη θέση στην Ολυμπιάδα απογειώνουν τη χώρα μας κυριολεκτικά στο διεθνές στερέωμα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στους προπονητές εκπαιδευτικούς τους!
Πιο συγκεκριμένα: Στην κατηγορία Open κατακτήσαμε δύο ασημένια μετάλλια στο δημοτικό με την ομάδα Infinite Code και προπονήτρια την Πωλίνα Πλουμιδάκη από τα Τοσίτσεια – Αρσάκεια Εκάλης, καθώς και στο Γυμνάσιο με την ομάδα SmartBirds και προπονητή τον Πάνο Βέρρα από την Πάτρα (Πειραματικό Γυμνάσιο Λάγγουρα και 2ο Γυμνάσιο Πατρών). Επίσης, στο Λύκειο, η ομάδα Minders με προπονητή τον Τίμο Τρυφωνίδη από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση Αττικής κατετάγησαν 4οι παγκοσμίως!
Η κατηγορία Open έχει εκθεσιακό χαρακτήρα ζητώντας από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση με βάση ένα δοσμένο θέμα, που φέτος ήταν Smart Cities. Οι τρεις διακριθείσες ελληνικές ομάδες καλέστηκαν να επιδείξουν υλοποιήσιμα projects που θα οδηγούσαν στην ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.
Στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ WRO Football, η καλαματιανή ομάδα BitBot με μαθητές Λυκείου και προπονητή τον Λεωνίδα Φίλο, κατέλαβε τη 2η θέση στον τελικό, χάνοντας από την ομάδα του Μακάο, κερδίζοντας όμως το ασημένιο μετάλλιο!
Στην απαιτητική κατηγορία Regular κατακτήσαμε χάλκινο μετάλλιο στα δημοτικά με την ομάδα Jobi Team και προπονητή τον Κώστα Τσατσαρώνη. Επίσης, 7η στα Λύκεια κατετάγη η ομάδα Teamwork Optimum από το Γενικό Λύκειο Καστριτσίου με προπονητή τον Ανέστη Βοβό. Στη δημοφιλή αυτή κατηγορία την Ελλάδα εκπροσώπησαν επάξια και άλλες τρεις ομάδες: Teamwork Happiness στο Δημοτικό (63η θέση παγκοσμίως), Youngbloods και Teamwork Dream στο Γυμνάσιο (61η και 78η θέση αντίστοιχα).
Τις επιτυχίες ολοκλήρωσε η φοιτητική ομάδα ESDA Lab από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η οπoία κατετάγη 9η στην κατηγορία της.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2019 εμφανίζονται στην επίσημη σελίδα του φετινού διεθνή διοργανωτή.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, εθνικού διοργανωτή στην Ελλάδα, κ. Ιωάννης Σομαλακίδης δήλωσε χαρακτηριστικά για τον τεράστιο αυτό άθλο των ομάδων μας:
«Η 16η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019, στην Ουγγαρία με 74 συνολικά συμμετέχουσες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανήκει πλέον στην ιστορία με τη χώρα μας στον 7ο ουρανό! Οι ομάδες μας κατέκτησαν σημαντικές θέσεις, έτσι ώστε στην τελετή λήξης, κάθε δεύτερη αναγγελία, η ελληνική σημαία να κυματίζει στα υψηλότερα σημεία.
Αναλυτικά, στη Regular κατηγορία Δημοτικού κατακτήσαμε τη 3η θέση, στη Regular κατηγορία Λυκείου την 7η θέση, στην Open κατηγορία Δημοτικού τη 2η θέση, στην Open κατηγορία Γυμνασίου τη 2η θέση, στην Open κατηγορία Λυκείου την 4η θέση, στο ποδόσφαιρο κατακτήσαμε τη 2η θέση, παίζοντας στον τελικό και στη φοιτητική κατηγορία καταλάβαμε την 9η θέση.
Ιστορικά εξελισσόμενη η παρουσία μας, ως χώρα, στις Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στην εφετινή Ολυμπιάδα, ήταν η καλύτερη. Ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας των εκπαιδευτικών μας, η πλειοψηφία των οποίων υπηρετεί σε δημόσια ελληνικά σχολεία, όπως επίσης των γονέων, και των μαθητών». Μοιραζόμαστε τη χαρά και την αισιοδοξία μας με όσες και όσους συμπορεύονται στο όραμα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, το οποίο ως WRO Hellas, υπηρετούμε ανελλιπώς από το 2009».
Το θέμα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2019 ήταν Smart Cities (Έξυπνες Πόλεις). Οι προκλήσεις των διαγωνιστικών κατηγοριών αφορούσαν νέες, καινοτόμες ιδέες που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.
Μια έξυπνη πόλη είναι ένας τόπος όπου οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) χρησιμοποιούνται προς όφελος των κατοίκων, με σκοπό να λειτουργούν πιο αποδοτικά τα παραδοσιακά δίκτυα και οι υπηρεσίες (οι πόροι της πόλης) και να μειώνονται οι ενεργειακές απώλειες.
Επόμενα βήματα στην Ελλάδα;
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, ο οποίος ήδη τρέχει σε στρατηγική συνεργασία με την COSMOTE και προσκαλεί έμπειρες και αρχάριες ομάδες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην εκπαιδευτική ρομποτική. Ένας διαγωνισμός 100% ελληνικού σχεδιασμού, ο Πανελλήνιος λειτουργεί ως άριστος τρόπος για να εξασκήσουν οι μαθητές σημαντικές δεξιότητες και να προετοιμαστούν οι ελληνικές ομάδες για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, τον Νοέμβριο ο WRO Hellas με τη στήριξη του Επιστημονικού Συνεργάτη STEM Education θα προσφέρει δωρεάν webinars επιμόρφωσης για τους προπονητές των ομάδων. Επίσης μέχρι και τον Δεκέμβριο σε όλα τα κέντρα STEM Education της Ελλάδος θα λειτουργήσουν open days με δωρεάν είσοδο, προσκαλώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να εξερευνήσουν τις φετινές κατηγορίες Δημοτικού και Γυμνασίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Τα μέλη της ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής 2019
Τη φετινή Ολυμπιακή Αποστολή στήριξαν σημαντικοί υποστηρικτές, όπως η COSMOTE που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη του WRO Hellas και το Ίδρυμα Ωνάση. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, εταιρείες πανελλήνιου βεληνεκούς ένωσαν τις δυνάμεις τους και υποστήριξαν το ταξίδι των ομάδων από την ελληνική περιφέρεια, στο Γκιούρ της Ουγγαρίας:
- Εταιρία αναψυκτικών και φυσικών χυμών ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
- Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας
- ΕΛ.ΚΕ.ΜΕ.
- ΡΕΗΚΑΠ Α.Ε.
Συλλογή φωτογραφιών
Με δύο ελληνικές ομάδες να κατακτούν την 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και άλλες σημαντικές διακρίσεις έληξε ο Τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2018
Τέταρτες στον κόσμο αναδείχθηκαν η ομάδα Autonomous robotic aquaponics (κατηγορία Open Γυμνασίου) και η ομάδα Rest in PC’s (κατηγορία Open Λυκείου), συνεχίζοντας επάξια τη δυνατή παράδοση που έχει η χώρα μας στη συγκεκριμένη κατηγορία (χάλκινο μετάλλιο το 2017 και πολυάριθμες ολυμπιακές διακρίσεις τα τελευταία 10 χρόνια).
Ο Παγκόσμιος Τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2018 ολοκληρώθηκε με τις ελληνικές ομάδες να στέκονται επάξια στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Ο φετινός Τελικός φιλοξενήθηκε στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2018. Οι 12 ομάδες της ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής είχαν νωρίτερα αναδειχθεί από τον Εθνικό Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2018, ο οποίος διοργανώθηκε την 1η Ιουλίου 2018 από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.
Η κατηγορία Open έχει εκθεσιακό χαρακτήρα ζητώντας από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση, με βάση το θέμα Food Matters. Οι δύο ολυμπιονίκες ομάδες, όπως και οι άλλες δύο ομάδες της Open (Robotakia i-Aquaponics στην Open Δημοτικού και RoboGarden στην πιλοτική κατηγορία WeDo Challenge Open) είχαν να επιδείξουν υλοποιήσιμα projects με επίκεντρο την υδροπονία και τις έξυπνες καλλιέργειες, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να εφαρμοστούν στην πραγματική οικονομία, αλλάζοντας τα δεδομένα στη χώρα μας.
Στην πιο απαιτητική και ανταγωνιστική κατηγορία της World Robot Olympiad, την κατηγορία Regular, οι πέντε ελληνικές ομάδες (LEVEL UP και Teamwork Happiness στο Δημοτικό, Πυθαγόρας και Teamwork Prime στο Γυμνάσιο, ET-Team στο Λύκειο) μας εκπροσώπησαν επάξια, ενώ τρεις από αυτές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τις παραδοσιακές χώρες-γίγαντες της κατηγορίας, όπως την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Τα τελικά αποτελέσματα όπου φαίνεται η εξαιρετική κατάταξη των ομάδων θα έχουν αναρτηθεί μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ στη σελίδα wro2018.org.
Εξαιρετικά νέα έχουμε και από την κατηγορία του ρομποτικού ποδοσφαίρου (WRO Football), με την ομάδα bitbot από την Καλαμάτα που συμμετείχε επί δεύτερη συνεχή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο, να φτάνει αήττητη στις 8 καλύτερες ομάδες της τελικής παγκόσμιας κατάταξης, όπου ηττήθηκε από τον τελικό νικητή της κατηγορίας, μετά από απίστευτη ατυχία στο τελευταίο λεπτό (κόλλημα και των 2 ρομποτικών παικτών) που μετέτρεψε το προβάδισμα 3-1 της bitbot σε 3-4, με το τελευταίο γκολ να μπαίνει και ο διαιτητής να σφυρίζει το τέλος του ματς.
Επιπλέον, η φετινή World Robot Olympiad ανέδειξε και λιλιπούτειους νικητές για την Ελλάδα: Με την 1η θέση τιμήθηκε η ομάδα RoboEinsteins, η οποία συνόδευσε την ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή συμμετέχοντας στην πιλοτική κατηγορία WeDo Challenge (Regular) για μικρές τάξεις δημοτικού. Η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες που μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της World Robot Olympiad και να στείλουν ομάδες στη συγκεκριμένη πιλοτική κατηγορία. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο! Η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας εδώ και 5 χρόνια, συμμετέχοντας στην κατηγορία δημοτικού του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (http://wrohellas.gr/πανελλήνιος-διαγωνισμός-εκπαιδ-2019/) του WRO Hellas.
Ο Πρόεδρος του WRO Hellas κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, ο οποίος συνόδευσε την ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή στην Ταϊλάνδη και παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες των παιδιών δήλωσε: «Με μεγάλη συγκίνηση μεταφέρω το έντονο αίσθημα υπερηφάνειας που επικράτησε για τις ελληνικές ομάδες στον Παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad 2018, επί τρεις συνεχείς συναρπαστικές ημέρες. Γνωρίζουμε πόσο σκληρά είχαν προετοιμαστεί οι ομάδες μας για αυτό το τριήμερο και θα θέλαμε να αφιερώσουμε τις κατακτήσεις τους, αλλά κυρίως την προσπάθειά τους, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η χώρα μας μπορεί να συγκλίνει με τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν στην Ελλάδα εκπαιδευτικοί και μαθητές που μπορούν να συμπαρασύρουν το επίπεδο της εκπαίδευσης σε υψηλά επίπεδα, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών βρίσκεται υπεράνω των διάφορων τεχνικών διαχωρισμών (όπως πχ. του είδους του hardware που χρησιμοποιείται για ένα ρομποτικό project) και φυσικά σε όλους τους γονείς, οι οποίοι βοηθούν και στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στα μεγαλύτερα παγκόσμια φόρουμ».
Το ευφάνταστο θέμα της World Robot Olympiad 2018 είχε τίτλο “Food Matters” εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα. Παιδιά και νέοι από εξήντα χώρες του κόσμου, συναντήθηκαν στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης το τριήμερο που μας πέρασε για να συναγωνιστούν, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την ικανότητά τους στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια τροφίμων, τη διατροφή και τη σίτιση. Με οδηγό τον Στόχο των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη “Zero Hunger”, τα παιδιά έδωσαν λύσεις με καινοτόμους τρόπους βελτίωσης της διατροφικής αλυσίδας και συμβολής στην εξάλειψη της πείνας στον πλανήτη.
Από την ανακοίνωση των θεμάτων της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad τον Μάρτιο 2018 μέχρι τη διεξαγωγή του τελικού στην Ταϊλάνδη, οι Έλληνες μαθητές διένυσαν ένα ταξίδι εντατικής προετοιμασίας με αμέτρητες ώρες προπονήσεων, στη διάρκεια των οποίων ανέπτυξαν κρίσιμες δεξιότητες όπως είναι η ικανότητα εργασίας σε ομάδα, η επίλυση προβλημάτων, η μηχανική και ο προγραμματισμός. Αυτοί είναι άλλωστε οι εκπαιδευτικοί στόχοι, καθώς και τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει μία εμπειρία τόσο συναρπαστική, όσο ένας διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί – προπονητές των ομάδων είχαν την ευκαιρία να λάβουν πολύτιμες γνώσεις, στην αιχμή των σύγχρονων παγκόσμιων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Τα μέλη της ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής 2018
Την Ολυμπιακή Αποστολή 2018 στήριξαν σημαντικοί υποστηρικτές, όπως η COSMOTE που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη του WRO Hellas και το Ίδρυμα Ωνάση. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, εταιρείες πανελλήνιου βεληνεκούς ένωσαν τις δυνάμεις τους και υποστήριξαν το ταξίδι των ομάδων από την ελληνική περιφέρεια, στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης:
Εταιρία αναψυκτικών και φυσικών χυμών ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
Ολυμπία Οδός Α.Ε.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας (Μέσω του ΣΕΒΠΔΕ: Ιόλη Φυσικό Μεταλλικό Νερό, Friesland Campina Hellas Α.Ε.Β.Ε., Πέττας Ν. Παύλος Α.Β.Ε.Ε., Ν. Μανιατόπουλος Α.Ε., CBL Patras)
Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Achaia Clauss
BIC ΒΙΟΛΕΞ Α.Ε.
ΡΕΗΚΑΠ Α.Ε.
Συλλογή φωτογραφιών
Τις φωτογραφίες μάς παραχώρησε ο Διονύσης Γαζής, εθελοντής του WRO Hellas που ως μαθητής έχει διακριθεί στη World Robot Olympiad και ως φοιτητής δρα από τη θέση του κριτή, σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο
1 χάλκινο μετάλλιο, 2 ομάδες Ολυμπιονίκες & πολλές σημαντικές διακρίσεις για τις Ελληνικές ομάδες στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Χάλκινο μετάλλιο και την τρίτη θέση παγκοσμίως (κατηγορία: «Open Elementary» – Δημοτικό) κατέκτησε η ομάδα SMARTBIRDS NEXT από την Πάτρα, στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad), που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Κόστα Ρίκα, φέρνοντας στη χώρα μας το 2ο Ολυμπιακό μετάλλιο.
Ακόμη μία Ολυμπιακή διάκριση, και μάλιστα η πρώτη που εξασφαλίζει η χώρα μας στην κατηγορία «Open Junior – Γυμνάσιο», έρχεται από την ομάδα GRID, η οποία βγήκε έβδομη παγκοσμίως ανάμεσα σε 33 ομάδες και κατετάγη στις Ολυμπιονίκες ομάδες της κατηγορίας.
Οι δύο ομάδες συμμετείχαν στην ελληνική ολυμπιακή αποστολή που αναδείχθηκε στον Εθνικό Διαγωνισμό WRO, του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.
Σημαντικές διακρίσεις έλαβαν και οι υπόλοιπες ομάδες της ελληνικής αποστολής:
Τα ευχάριστα νέα από την κατηγορία Open συμπληρώνονται με την ομάδα του Λυκείου Minders, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει την 11η θέση στην εξαιρετικά απαιτητική κατηγορία «Open Senior – Λύκειο».
Διαγωνιζόμενες στην πιο ανταγωνιστική και πολυπληθή κατηγορία της Ολυμπιάδας, στην κατηγορία «Regular Junior – Γυμνάσιο», οι ομάδες BLUE DIAMOND από τη Θεσσαλία και Pithagoras από την Αττική κατόρθωσαν να αποκτήσουν την 9η και τη 15η θέση αντίστοιχα. Το επίπεδο ανταγωνισμού στην κατηγορία αυτή ήταν τέτοιο που η ποιοτική επιτυχία των ομάδων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Στην κατηγορία «Regular Elementary – Δημοτικό», ανάμεσα σε 81 ομάδες, στην πρώτη 30άδα κατετάγησαν οι δύο ομάδες από την Αχαΐα Linkage (25η) & Robocaptains (26η).
Αντίστοιχα στην κατηγορία «Regular Senior – Λύκειο» οι ελληνικές ομάδες Kalamata Storm και Le Velo Robotica κατέκτησαν την 32η και την 58η θέση αντίστοιχα, επί συνόλου 75 ομάδων.
Στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου στην κατηγορία «WRO Football» και η ομάδα bitbot3, με την πορεία της να ανακόπτεται μόνο από την ομάδα της Ταϊβάν, η οποία και κέρδισε το τουρνουά!
Οι ελληνικές ομάδες διαγωνίστηκαν στον σχεδιασμό και στη δημιουργία ρομποτικών κατασκευών με θέμα «Ρομπότ για την βιώσιμη ανάπτυξη» (Sustainabot), μαζί με 2.500 νέους και παιδιά από περισσότερες από 60 χώρες από όλον τον κόσμο.
Από την ανακοίνωση των θεμάτων της World Robot Olympiad τον Μάρτιο 2017 μέχρι τη διεξαγωγή του τελικού στην Κόστα Ρίκα, οι Έλληνες μαθητές διένυσαν ένα ταξίδι εντατικής προετοιμασίας με αμέτρητες ώρες προπονήσεων, στη διάρκεια των οποίων ανέπτυξαν κρίσιμες δεξιότητες όπως είναι η ικανότητα εργασίας σε ομάδα, η επίλυση προβλημάτων, η μηχανική και ο προγραμματισμός. Αυτοί είναι άλλωστε οι εκπαιδευτικοί στόχοι, καθώς και τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει μία εμπειρία τόσο συναρπαστική, όσο ένας διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί – προπονητές των ομάδων είχαν την ευκαιρία να λάβουν πολύτιμες γνώσεις, στην αιχμή των σύγχρονων παγκόσμιων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Για τρεις ολόκληρες ημέρες, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμβιώσουν και να συναγωνιστούν με ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα σε χώρες που, όπως η Ρωσία, έχουν εντάξει την εκπαιδευτική ρομποτική στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και σε χώρες με ανώτερες υποδομές, η ελληνική αποστολή διέπρεψε και ανταμοίφθηκε για την σκληρή της προσπάθεια.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, οι οποίες μας έκαναν βαθειά υπερήφανους!
Ο Πρόεδρος του WRO Hellas, κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, που συνόδευσε τις ελληνικές ομάδες στην Ολυμπιάδα, είπε σχετικά:
Στην επέτειο των 10 χρόνων συμμετοχής των Ελλήνων μαθητών στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αφήνουμε την Κόστα Ρίκα με σημαντικές διακρίσεις και πολύτιμες γνώσεις. Στηρίζοντας την τεράστια προσπάθεια των ελληνικών ομάδων με τη σημαντική συνδρομή της COSMOTE, αναδεικνύουμε τους επιστήμονες του αύριο και ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιστρέφουν με διεθνείς εμπειρίες για να τις μοιραστούν με τις επόμενες γενεές μαθητών. Η επένδυση στα παιδιά και στη γνώση είναι το μεγαλύτερό μας κεφάλαιο.
Ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής του Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε:
Το χάλκινο μετάλλιο και οι άλλες καλές θέσεις που κέρδισε η ελληνική αποστολή στην Κόστα Ρίκα, αποδεικνύουν ότι τα παιδιά στη χώρα μας έχουν ταλέντο, όρεξη και γνώσεις στις νέες τεχνολογίες. Είμαστε περήφανοι που η COSMOTE στηρίζει την προσπάθεια για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα τελευταία 3 χρόνια. Στον Όμιλο ΟΤΕ πιστεύουμε ότι το μέλλον μας είναι άρρηκτα δεμένο με την καινοτομία και την τεχνολογία. Και επενδύουμε συνεχώς ώστε μέσα από την τεχνολογία να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.
Στην προσπάθεια των ελληνικών ομάδων στάθηκαν αρωγοί αξιόλογοι φορείς, εταιρείες και ιδρύματα, επιδεικνύοντας υψηλή κοινωνική ευθύνη και καλύπτοντας τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής των μαθητών και των προπονητών τους. Συγκεκριμένα η COSMOTE, στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, χορήγησε τα ταξιδιωτικά έξοδα 2 ομάδων. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση με δωρεά του στήριξε τα ταξιδιωτικά κόστη 3 ομάδων. Η εταιρεία ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. επιχορήγησε τα έξοδα διαμονής όλων των ομάδων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους συγκεκριμένους αρωγούς, καθώς και όλους τους υπόλοιπους φορείς που στήριξαν σημαντικά την προσπάθεια των ελληνικών ομάδων.
To video της ομάδας SMARTBIRDS NEXT με το ρομπότ Odysseus W.R.O. 2017:
Τα μέλη των ομάδων της ελληνικής αποστολής:
Όνομα Ομάδας | Κατηγορία | Προπονητής/τρια | Μαθητής/τρια 1 | Μαθητής/τρια 2 | Μαθητής/τρια 3 |
SMARTBIRDS NEXT | Open Elementary – Δημοτικό | Βέρρας Παναγιώτης | Γεώργιος Σουγλέρης | Εύα Λαμπροπούλου | Χαράλαμπος Ρόδης |
GRID | Open Junior – Γυμνάσιο | Βουτυράκου Διαλεκτή Αθηνά | Ιάσων- Σταύρος Σόμογλου | Ιωάννης Παπαδόπουλος | |
Minders | Open Senior – Λύκειο | Σπανοπούλου Σίσσυ | Βασίλης Καλαμαράς | Σταύρος Τζίκας |
Πολύβιος Πλατυγένης, Άρης Αγγελόπουλος
|
Robocaptains (Robotica.gr) | Regular Elementary – Δημοτικό | Τσιμπούρης Ανδρέας | Καραγεωργόπουλος Μάριος-Κανέλλος | Ντούβας Γιώργος | Μπουρλέσσα Μαρία – Ελένη |
Linkage (Robotica.gr) | Regular Elementary – Δημοτικό | Τσιμπούρης Ανδρέας | Βαφέας Κωνσταντίνος | Λεβιθόπουλος Χρήστος | Φωτήλας Ασημάκης-Ανδρέας |
BLUE DIAMOND | Regular Junior – Γυμνάσιο | Κουτσίκου Πολυξένη | Ευτυχία Καλογήρου | Ελένη Τσιού | |
Πυθαγόρας | Regular Junior – Γυμνάσιο | Τριανταφύλλου Γιώτα | Αναστάσιος Σύρης | Ιάσονας Θεόδωρος Αγγελάκης Τσούτσουρας | Λεωνίδας Γεωργίου |
Le Velo (Robotica.gr) | Regular Senior – Λύκειο | Ανδρέας Τσιμπούρης | Καμπούρη Ευδοκία | Κολλιοπούλου Όλγα | Μπουρλέσσα Ελευθερία |
Kalamata Storm II | Regular Senior – Λύκειο | Κωστάκης Ονούφριος | Δαρσακλής Γιώργος | Ζερβάκης Θεόδωρος | |
bitbot3 | WRO Football | Λεωνίδας Φίλος | Ξενοφών Πλεματιάς | Νίκος Γιαννόπουλος | Κωνσταντής Καργάκος |
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 2 | Advanced Robotics Challenge | Ζερβόπουλος Γεώργιος | Μουλλαϋμέρι Τζίνο | Γκάγκας Αναστάσιος | Κλιμαντάκης Κωνσταντίνος |
Συλλογή φωτογραφιών:
Ιδού η Εθνική ομάδα που μας γέμισε υπερηφάνεια στη World Robot Olympiad 2017 της Ινδίας!
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι περσινοί αργυροί Ολυμπιονίκες επέστρεψαν με ψηλά το κεφάλι από την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, με τους Robo Specialists να καταλαμβάνουν την 4η θέση στον κόσμο, στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που έγινε στο Νέο Δελχί της Ινδίας από 25-27/11/2016.
Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης είχαν εξαιρετική παρουσία στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ (http://www.wro2016india.org/wrofootball/) με τους Robo Specialists να έχουν στη σύνθεσή τους τον περσινό αργυρό Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Πανταζίδη, τους Δημήτρη Παρασκευόπουλο και Σονέρ Χασάνογλου καταλαμβάνοντας την 4η θέση παγκοσμίως! Μάλιστα στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο ενώ έχαναν με 3-0 απο τη ρώσικη ομάδα, κατάφεραν να ισοφαρίσουν, στο τέλος όμως δέχτηκαν ένα γκολ και έτσι έχασαν το μετάλλιο για μόλις ένα τέρμα!
Η άλλη μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας προήλθε από την ομάδα “BEAST” του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων, στην OPEN Λυκείου (http://www.wro2016india.org/open-senior-high/), που κατετάγη 8η στην Ολυμπιάδα! Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές και αυτής της επιτυχίας, τους μαθητές Γκούμε Λαυρέντιο, Ζιούτο Κωνσταντίνο, Καλαντζή Σωτήριο με προπονήτρια την καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Καραγιώργου Ελευθερία.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν περιβαλλοντικό. Λύση στο πρόβλημα έδωσαν οι 500+ μαθητικές ομάδες με τα ρομποτάκια τους το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου 2016, στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν επάξια 15 ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και συνοδούς τους γονείς τους, συμμετέχοντας στην ετήσια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.
Στις διαγωνιστικές κατηγορίες, και πιο συγκεκριμένα σε αυτή του Δημοτικού (http://www.wro2016india.org/regular-elementary/) η ομάδα “Πυθαγόρας” από το Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης με προπονήτρια την κ. Τριανταφύλλου και μέλη τους μαθητές Αναστάσιο Σύρη και Ιάσονα Τσούτσουρα -Αγγελάκη κατετάγησαν στη 13η θέση, ενώ η 2η ομάδα “Φίλωνες” από την Ξάνθη με προπονητή τον Πανταζίδη Παναγιώτη, μέλη τους μαθητές Φελεκίδη Λεωνίδα, Μπαλαφούτη Ηλία και Πανταζίδη Αλέξανδρο βρέθηκαν στη 49η θέση στη φάση των 64.
Μπορείτε να δείτε στο βίντεο https://youtu.be/U6LymKCMhE4 στο επίσημο κανάλι του WROHellas (στο οποίο μπορείτε να βρείτε παρόμοια βίντεο και να γίνετε συνδρομητές) την προσπάθεια της ομάδας “Πυθαγόρας” και των παιδιών που αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την πεμπτουσία του να επιμένεις μέχρι τέλους!
Στη διαγωνιστική κατηγορία του Γυμνασίου (http://www.wro2016india.org/juniorhigh/), το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας με προπονήτρια την κ. Κουτσίκου και τις 2 ομάδες της, με τους μαθητές Αναστάσιο Τσιάμαλο και Ανδρέα Μπρούζα (Blue Diamond) και Ανδριανή Ομήρου, Ευτυχία Καλογήρου (Robot Direction) κατετάγησαν στην 13η και 30η θέση στη φάση των 64, αντίστοιχα.
Στη διαγωνιστική κατηγορία Λυκείου (http://www.wro2016india.org/seniorhigh/), η ομάδα MIXMYL με προπονητή τον κ. Τσατσαρώνη και τους μαθητές Ανδρέα Γιαννούτσο, Σπύρο Μπλαβέρη και Δημήτρη Τζουλιάνο από το 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χαλανδρίου κατετάγη 29η, ενώ η ομάδα ET–Team υπό την καθοδήγηση του κ. Τούρλου και τις μαθήτριες Ειρήνη Δήλερη, Παναγιώτα Κοντοπούλου και Ελένη Κουγιουμτζή, στην 31η θέση, στη φάση των 64.
Στην κατηγορία OPEN επίσης διαγωνίστηκαν: στα Δημοτικά η ομάδα T.N.D Robotics με προπονητή τον κ. Αμπαριώτη και μαθητές τους Αθανάσιο Κοτρώτσο, Κατσούλη Θωμά, Κατσούλη Δημήτρη και την αναπληρωματικό Θεοδώρα Κυριακοπούλου, καθώς και η ομάδα “Robotic Green Girls” από το Γ’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης με προπονήτρια την κ. Παυλίνα Πλουμιδάκη και τις μαθήτριες Παπαδοπούλου Χριστίνα και Τσιτσικοπούλου Ιφιγένεια-Ειρήνη. Επίσης, στα Γυμνάσια η ομάδα “The tube ACeS” με προπονήτρια την κ. Βουτυράκου και μαθητές τους Δημήτρη Ντινόπουλο, Παντελή Σφηνιά και Ιάσωνα Σταύρο Σόμογλου.
Στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ, εκτός από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, με τη φόρα του 2ου αργυρού μεταλλίου από την προηγούμενη Ολυμπιάδα, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε και από την ομάδα Los MessAngeles Stars του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τους μαθητές Μαρκούλη Αθανάσιο και Κουτσιώρα Αναστάσιο, με προπονητή τον Γιάννη Μπαρά, οι οποίοι κατετάγησαν στη 12η θέση, όπως ακριβώς και πέρυσι!
Στην ίδια κατηγορία, προπονητής των ομάδων RoboSpecialists και RoboMasters ήταν ο αργυρός Ολυμπιονίκης 2015 Αθανάσιος Μπαλαφούτης με μέλη των δύο ομάδων τους: Πανταζίδη Αλέξανδρο, Παρασκευόπουλο Δημήτρη, Χασάνογλου Σονέρ και Ελευθέριο Γιαγκίδη, Ιωσήφ Μποκουράκη και Παναγιώτη Βαρδάρη αντίστοιχα.
Τέλος, ελληνική εκπροσώπηση είχαμε και στους κριτές της Ολυμπιάδας. Μάλιστα για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα Ρομποτικής είχαμε τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής Α. Βοβό, σε θέση αρχικριτή.
Ο Πρόεδρος του WRO Hellas και αρχηγός της αποστολής κ. Σομαλακίδης δήλωσε:
«Επί 8 συναπτά έτη δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές της χώρας μας να δημιουργούν με την εκπαιδευτική ρομποτική. Διατηρούμε μία σταθερά ανοδική πορεία και επισήμως ανακοινώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, το 2019 να φιλοξενήσουμε την Ολυμπιάδα στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες μας και αξίζει να ρωτήσετε τα Ελληνόπουλα και τους προπονητές εκπαιδευτικούς τους που μάς εκπροσώπησαν επάξια στην Ινδία, για τις εμπειρίες μίας ζωής! Τα ολυμπιακά μετάλλια μπορούν να περιμένουν ως τον επόμενο Νοέμβριο, στην Κόστα Ρίκα, μέσω του 9ου Πανελλήνιου διαγωνισμού το καλοκαίρι του 2017».
Ιστορικό: Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Ο WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή τους.
O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας είχε ως αφετηρία τις Περιφέρειες με τους προκριματικούς αγώνες, ενώ οι εθνικοί νικητές και κατ’ επέκταση εκπρόσωποι στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ινδία ανακηρύχθηκαν από τον τελικό του 8ου Πανελληνίου διαγωνισμού (2/7/2016).
Στο βάθρο των νικητών με το ασημένιο μετάλλιο οι RoboSpecialists, κατηγορία ποδοσφαίρου, στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2015!
Άθλος κυριολεκτικά για τη χώρα μας, με το 1ο ολυμπιακό μετάλλιο και μάλιστα αργυρό, στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ, κατέκτησε η ελληνική αποστολή του WRO Hellas. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα RoboSpecialists από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, υπέκυψαν στον τελικό με σκορ 3-5 από τη Μαλαισιανή ομάδα, ενώ στο ημίχρονο έχαναν 1-4.
Νωρίτερα το πρωί στη φάση νοκ άουτ 16 και στους προημιτελικούς, απέκλεισαν ομάδες από τις Φιλιππίνες με σκορ 3-2 και 3-1 αντίστοιχα, ενώ στους ημιτελικούς συνέτριψαν ομάδα από το Χονγκ Κόνγκ με το εκπληκτικό 11-1…
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και μπράβο στα παιδιά και στον coach καθηγητή τους Θ. Μπαλαφούτη γι αυτή την εκπληκτική εμφάνιση με αντιπάλους ασιατικές ομάδες, με παράδοση στη ρομποτική. Στη φωτό απεικονίζονται οι πρωταγωνιστές με τον Πρόεδρο του WRO Hellas και εθνικό διοργανωτή των διαγωνισμών ρομποτικής στη χώρα μας.
Στους τελικούς (φάση των 16) είχε προκριθεί και η ομάδα Los MessAngeles Stars από τη Λάρισα η οποία όμως αποκλείστηκε από μαλαισιανή ομάδα. Αμφότερες οι ομάδες είχαν προκριθεί πρώτες στους ομίλους τους (Γκρουπ 5 και 14) την 1η μέρα των προκριματικών. Αναλυτικά η πορεία των ελληνικών ομάδων, στην κατηγορία ποδοσφαίρου απεικονίζεται στη σελίδα http://www.wro2015.org/Results/FootballSummary.html
Οι ελληνικές επιτυχίες όμως έχουν συνέχεια. Έτσι με ένα πλασάρισμα στην 8η θέση, όπως και την 1η ημέρα, η ομάδα Starbots του δημοτικού της Λεοντείου Ν. Σμύρνης, κατέλαβε τη 12η θέση, ανάμεσα σε 74 συνολικά ομάδες στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής!
Στα προκριματικά η ατυχία απέτρεψε την ομάδα από το δημοτικό Κάτω Καστριτσίου της Αχαΐας, να προχωρήσει στον τελικό, αφού ο έντονος φωτισμός της αίθουσας εμπόδισε το ρομποτάκι τους να εκτελέσει σωστά την πρόκληση. Για την πορεία των ελληνικών ομάδων, στην κατηγορία δημοτικού συμβουλευτείτε τη σελίδα http://www.wro2015.org/Results/RegularElementarySummary.html
Στην κατηγορία Γυμνασίου οι δύο ομάδες μας από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας κατέλαβαν την 23η και 24η θέση στον 2ο προκριματικό γύρο επί συνόλου 88 ομάδων. Για την κατηγορία Γυμνασίου δείτε στη σελίδα http://www.wro2015.org/Results/RegularJuniorSummary.html
Πιο άτυχη στάθηκε όμως η ομάδα MIXMYL από το 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χαλανδρίου, η οποία ατύχησε να προκριθεί στον τελικό παρά το καλό πλασάρισμα σε σύνολο 79 ομάδων στη διαγωνιστική κατηγορία Λυκείου, ενώ η καλύτερη θέση της έτερης εκπροσώπου MAD TECH από την Ιωνείδιο του Πειραιά, ήταν η 26η στον 1ο γύρο. Η ομάδα MIXMYL κατέλαβε την 17η θέση τελικά στην Ολυμπιάδα, δηλαδή έχασε την πρόκριση στον τελικό για μία μόλις θέση!
Οι Έλληνες μαθητές κατέλαβαν την 7η θέση παγκοσμίως στην 11η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα «Ρομπότ και Διάστημα».
Οι Έλληνες μαθητές έχουν ταλέντο και η χώρα μας διαθέτει επιστημονικό υπόβαθρο, καταλαμβάνοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την 7η θέση παγκοσμίως στην 11η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα «Ρομπότ και Διάστημα». Αυτή τη φορά το απέδειξε η ομάδα Team Minders με προπονητή τον κ. Μωραΐτη, με τη διάκρισή της στην Open κατηγορία.
Στο Σότσι της Ρωσίας, όπου διεξήχθησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, πραγματοποιήθηκε η 11η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα: «Ρομπότ και Διάστημα».
Εκεί, οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν το πλούσιο ταλέντο και το επιστημονικό τους υπόβαθρο, αντιπροσωπεύοντας επάξια τη χώρα μας αφού κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε ένα σύνολο 100 συμμετοχών από όλο τον κόσμο.
Η δημιουργική σκέψη, η ικανότητα χειρισμού όλων των σύγχρονων τεχνολογιών και το ομαδικό πνεύμα της Ελληνικής αποστολής ‘Team Minders’ υπό την καθοδήγηση του προπονητή κ. Μωραϊτη υπερίσχυσαν και χάρισαν στους Έλληνες μαθητές την 7η θέση παγκοσμίως, στην Open κατηγορία του διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Τελική κατάταξη Γυμνασίου (κατηγορία Open).
Place | Team name | Country |
1 | Ultimate Upon great fire the book-heroic one | Hong Kong |
2 | The Strong Sign | Russia |
3 | devil’s dozen | Russia |
4 | LEGOCRAFT | Germany |
5 | RoboCruisers | USA |
6 | EXCELSIOR | Japan |
7 | MINDERS | Greece |
8 | Möp – Ihre Schwachstrommechaniker | Germany |
Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση καθώς ο διαγωνισμός WRO (World Robot Olympiad) δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από 8 – 18 ετών να κατανοήσουν τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και την Πληροφορική, επιτρέποντάς τους να εμπλακούν σε μία διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος με τη χρησιμοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών ρομποτικής που είναι διαθέσιμες σήμερα.
Οι ομάδες για την Ολυμπιάδα του 2015 θα αναδειχθούν από τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ο οποίος διοργανώνεται από την WRO Hellas (wrohellas.gr & FB / WRO Hellas) σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας μας και διεξάγεται τον προσεχή Ιούνιο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Οι νικητές της κάθε κατηγορίας (από το Δημοτικό ως το Λύκειο), θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για την επόμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στο Κατάρ, το 2015.
Κάθε χρόνο και καλύτερα! Η Ελλάδα 7η στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής της Τζακάρτα κατηγορία Δημοτικού
Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, από 15 έως 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στην οποία συμμετείχαν 39 χώρες με 392 ομάδες, 4 εκ των οποίων από τη χώρα μας. Στο διαγωνισμό αυτό μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καλούνται να προγραμματίσουν ένα ρομπότ για να λύσει με επιτυχία μία συγκεκριμένη πρόκληση (πρόβλημα).
Τα αποτελέσματα των ελληνικών ομάδων ήταν πολύ ενθαρρυντικά! Ξεκινώντας από την κατηγορία του Δημοτικού, το 44ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών κατέλαβε την 7η θέση σε 67 συμμετοχές παγκοσμίως! Παρά το πολύ υψηλό επίπεδο των ομάδων που συμμετείχαν, η Ελληνική ομάδα «Teamwork» κατόρθωσε να πλασαριστεί στην πρώτη οκτάδα, αφήνοντας πίσω της χώρες και ομάδες με παράδοση επιτυχιών στο διαγωνισμό. Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει ελληνική ομάδα από καταβολής συμμετοχής της χώρας σε Ολυμπιάδα!
Κοιτάζοντας τα αποτελέσματα, μπροστά από τη χώρα μας ήταν μόνο οι δύο ομάδες της Ρωσίας, η μία ομάδα της Ταϊβάν και οι τρεις ομάδες της Μαλαισίας. Που σημαίνει ότι ξεπεράσαμε χώρες όπως η Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδονησία (έπαιζαν εντός έδρας), την Ταϊλάνδη (οι περσινοί νικητές και στις 8 πρώτες θέσεις), την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, την Αίγυπτο και φυσικά όλες τις άλλες ομάδες που δεν προκρίθηκαν στους 16.
Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Νοεμβρίου έγινε η έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Την επόμενη μέρα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αγώνων και η Ελληνική ομάδα κατόρθωσε να πάρει την 11η θέση και να είναι μία από τις 16 ομάδες που θα συμμετείχαν στους τελικούς. Στους τελικούς της 17ης Νοεμβρίου, η ομάδα μετά από υπερπροσπάθεια και στον τελευταίο γύρο, ολοκλήρωσε με το ρομπότ της μία άψογη εκτέλεση της δοκιμασίας πραγματοποιώντας ακόμα και τη δοκιμασία έκπληξη της διοργάνωσης. Πέτυχε έτσι τον μέγιστο αριθμό βαθμών (110) και η 7η θέση της στην τελική κατάταξη κρίθηκε μόνο από τη διαφοράχρόνου στην ολοκλήρωση της προσπάθειας.
Παρομοίως στην κατηγορία του Λυκείου, το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕ.Λ. Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά και η ομάδα των τριών αγοριών – MDK Robotics – κατέλαβε την 26η θέση με χρόνο 17,69 δευτερόλεπτα ανάμεσα σε 72 συνολικά συμμετοχές, ισοβαθμώντας … με 25 (!) ομάδες. Δηλαδή η ελληνική λυκειακή ομάδα πραγματοποίησε απόλυτα την πρόκληση της αγωνιστικής πίστας αλλά “έχασε” στις λεπτομέρειες αφού η 1η ομάδα νίκησε με χρόνο 5,5” και η ελληνική με 17”… Τι διαφορά μπορούν να κάνουν 12 δευτερόλεπτα…
Στην κατηγορία OPEN, η Εκπαιδευτική Αναγέννηση με την ομάδα της κατέλαβε τη δωδέκατη θέση μεταξύ 97 συμμετοχών! Η επιτυχία αυτή αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας η οποία έχει ξεκινήσει μέσω του WRO Hellas. Eιδικά για το 2013, στις 22 Ιουνίου έγινε ο 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στον οποί συμμετείχαν 85 σχολικές ομάδες από διάφορες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Πάτρα κ.ά.).
Ο Πρόεδρος του WRO Hellas, Γιάννης Σομαλακίδης τόνισε ότι αξίζουν θερμών συγχαρητηρίων για τις προαναφερόμενες θέσεις οι μαθητές καθώς και οι καθηγητές προπονητές των ομάδων μας. Ειδικά τα συγχαρητήρια στους μαθητές όχι μόνο για το αποτέλεσμα που πέτυχαν αλλά για το ήθος και την ευγενή άμιλλα που επέδειξαν. Πλέον ο στόχος ανανεώνεται για την επόμενη Ολυμπιάδα η οποία θα διεξαχθεί στη Ρωσία το 2014. Το ιδανικό είναι να συμμετάσχουμε με 8 ομάδες για να αυξάνονται και οι πιθανότητες μας για περισσότερες διακρίσεις. Προϋπόθεση είναι στους περιφερειακούς αγώνες, να δηλώσουν όσο περισσότερες ομάδες γίνεται και στον Πανελλήνιο διαγωνισμό να ξεπεράσουμε τις 100 συμμετοχές.
Ραντεβού στη Ρωσία το 2014 για ελληνικό μετάλλιο!
Μπορούν και τα παιδιά μας να φτιάχνουν ρομπότ;
Και μπορούν, και κερδίζουν!
9η η χώρα μας στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής!
Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης W.R.O™ Hellas είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών των φυσικών επιστημών, των νέων τεχνολογιών, μεθόδων και εφαρμογών αυτοματισμών και ρομποτικής στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.
Ας φανταστούμε ένα κόσμο όπου η γαστροσκόπηση γίνεται με ένα χάπι-ρομπότ που καταγράφει τα πάντα, όπου το αμαξίδιο ενός ανάπηρου κινείται αυτόματα σε σκάλες και ανισόπεδα σημεία. Ας σκεφτούμε τώρα τα παιδιά μας που μαθαίνουν μαθηματικά, φυσική στο δημοτικό ή στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
Ας τους δώσουμε την ευκαιρία του STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
Να καταλάβουν ότι τα ολοκληρώματα θα τους βοηθήσουν να φτιάξουν αλγόριθμους που θα επιτρέψουν την κατασκευή του μοντέλου, η δράση και η κίνηση στη φυσική θα φτιάξει τα γρανάζια σε ένα ρομπότ που τελικά θα το χρειαστεί ο καταναλωτής και που τελικά θα του βελτιώσει τη ζωή.
Είμαστε περήφανοι γιατί η χώρα μας με όλα της τα προβλήματα κατέλαβε την 9η θέση στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO η οποία διεξήχθη στη KUALA LUMPUR της Μαλαισίας στην κατηγορία Λυκείου OPEN σε σύνολο 85 συμμετεχόντων ομάδων.
Ο WRO (World Robot Olympiad) είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από 8 – 17 ετών να εμπλακούν σε μία διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες ρομποτικής που είναι διαθέσιμες στην σημερινή εποχή.
To σχολείο που διακρίθηκε ήταν το PINEWOOD Λύκειο Θεσσαλονίκης αποτελούμενο από τους Βαλεντίνα – Καλλιόπη Παρόγλου, Ευαγγελία Φαχαντίδου, Ιωάννη Εμμανουηλίδη και προπονήτρια την Ισμήνη – Κυριακή Τσικαδέρη. Δυο κορίτσια λοιπόν και ένα αγόρι στο «άβατο» των θετικών επιστημών! Τα παιδιά έφτιαξαν ένα ρομπότ που βοηθάει την επικοινωνία των αυτιστικών παιδιών με τους γονείς τους.
Οι υπόλοιπες ομάδες μας κατέλαβαν θέσεις στην πρώτη εικοσάδα.
Θέλουμε τους Έλληνες ενήμερους και ενεργούς σε θέματα τεχνολογίας και ρομποτικής!
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του 2011 έγινε το Σάββατο 18 Ιουνίου στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα.
Οι επιτυχόντες εκπροσωπήσαν την χώρα μας στο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα: “Robots for life improvement”, στις 18-20.11.2011 στο Αμπού Ντάμπι (Abu Dhabi) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Από αυτούς η ομάδα Reforestration, από την Αττική, στην Κατηγορία Open, κατέκτησαν την 9η θέση!
Στις 12 Ιουνίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο αθλητικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ρουφ, Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη) ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Οι επιτυχόντες εκπροσωπήσαν την χώρα μας στο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα: “Robots promote tourism”, στις 05-07.11.2010 στις Φιλιππίνες.
Από αυτούς Οι ROBOKILLERS, από την Ρόδο, στην Κατηγορία Λυκείου, κατέκτησαν θέση μέσα στη δεκάδα!
O WRO Hellas οργάνωσε με επιτυχία τον Α΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη Τεχνόπολη στο Γκάζι της 2 Μαΐου 2009.
Η Ελληνική αποστολή με τους προκριθέντες συμμετείχε με επιτυχία στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έγινε στη Κορέα,6-8 Νοεμβρίου 2009, με θέμα: “Artist Robot”.
Κατηγορία Δημοτικού
CyberTeam (Αττική)
Προπονητής:Βελέτζας Γεώργιος
Διαγωνιζόμενοι:Κάτσης Νικόλαος, Νεοφώτιστος Δημήτριος
Κατηγορία Γυμνασίου
PowerGirls (Αττική)
Προπονητής: Παχούλη Αγνή
Διαγωνιζόμενοι: Αντιμαχίτη Κωνσταντίνα, Βουτυράκου Διαλεκτή Αθηνά, Κουβουτσάκη Γεωργία Ρούλα
Κατηγορία Λυκείου
1ο ΕΠΑΛ Πτολεμαϊδας (Δυτική Μακεδονία)
Προπονητής: Ζαραφίδης Χαράλαμπος
Διαγωνιζόμενοι: Παπαγεωργίου Δημήτριος, Παπανώτας Βασίλειος, Αδαμίδης Δημήτριος
Αν και συμμετείχαμε για πρώτη φορά, οι ομάδες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό.