Γιορτάζουμε μαζί: Δηλώσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και συνεργατών
WRO Hellas σημαίνει κοινότητα: Οι μαθητές που συμμετέχουν επί χρόνια στους διαγωνισμούς μας και δένονται με δυνατές φιλίες και έντονες εμπειρίες, οι εκπαιδευτικοί που αφιερώνουν άπειρες ώρες για την κατάρτιση των ίδιων αλλά και για τις προπονήσεις των μαθητών τους, τα μέλη της ακαδημαϊκής και σχολικής κοινότητας που στηρίζουν εδώ και 10 χρόνια το έργο μας εθελοντικά, όλοι είναι μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του WRO Hellas και μοιράζονται κάποια κοινά μυστικά:
- Γνωρίζουν ότι η μάθηση μπορεί να γίνει συναρπαστική, ειδικά όταν είναι συμμετοχική, χειροπιαστή και ομαδική
- Γνωρίζουν ότι για να επιτύχουν κάτι θα πρέπει να προσπαθήσουν (και να ξαναπροσπαθήσουν!) σκληρά, καθώς επίσης ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις
- Γνωρίζουν ότι στους διαγωνισμούς μας οι συμμετέχοντες δεν συναγωνίζονται άλλον παρά τον ίδιο τους τον εαυτό, κι αγαπούν να αυτοαξιολογούνται και να προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι
…και όλοι γιορτάζουν μαζί μας φέτος! Mοιραζόμαστε με υπερηφάνεια μαζί σας τις δηλώσεις μερικών από τα μέλη της κοινότητάς μας:
Διονύσης Γαζής (Φοιτητής Ιατρικής και κριτής στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής του WRO Hellas)
Ιάσονας Ταούκης (Φοιτητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και υπεύθυνος εθελοντών στον WRO Hellas)
Βασίλης Κόκκινος (Φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ., αργυρός Ολυμπιονίκης στη World Robot Olympiad 2015 και κριτής στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής του WRO Hellas)
Αλέξανδρος Πανταζίδης (Φοιτητής στο στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διπλός Ολυμπιονίκης στη World Robot Olympiad (2015 & 2016) και νυν προπονητής εκπαιδευτικής ρομποτικής
Οι επιτυχίες κερδήθηκαν με συλλογικό αγώνα και οι βάσεις για την επόμενη δεκαετία έγιναν ακόμη πιο γερές. Η επιμονή, το πάθος και η δουλειά όλων των εθελοντών μελών του WRO Hellas, με μπροστάρη τον πρόεδρό μας Γιάννη Σομαλακίδη, για την καθιέρωση της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν τελειώνει όμως εδώ, πάρτε θέσεις … το ταξίδι μόλις ξεκίνησε.
Δημήτρης Κράββαρης (Informatics Engineer ΤΕ - MSc Informatics - CS Teacher)
Επετειακές εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 ετών από την αρχή λειτουργίας του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas, έχουμε την τιμή να σας ανακοινώσουμε και να σας προσκαλέσουμε στο 2ο Θερινό Σχολείο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που προσφέρεται δωρεάν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τον WRO Hellas με την συνεργασία και την υποστήριξη των εκπαιδευτηρίων της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
Η υποστήριξη του θεσμού των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, καθώς και η προετοιμασία των ομάδων μας για τη βέλτιστη δυνατή εκπροσώπηση της χώρας μας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής εξελίσσεται, με τη διοργάνωση του 2ου Θερινού Σχολείου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που απευθύνεται δωρεάν σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής που διοργανώνονται από τον WRO Hellas, είτε ως προπονητές ομάδων είτε ως κριτές.
Ο οργανισμός STEM Education, μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης του WRO Hellas, ανακοινώνει την πραγματοποίηση 2 δωρεάν σεμιναρίων των τεσσάρων μαθημάτων (το κάθε μάθημα θα είναι διάρκειας 2 ωρών), για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα σεμινάρια αυτά θα διεξαχθούν στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 10 Χρόνια WRO Hellas.
Τα σεμινάρια δίνουν τη δυνατότητα μετάδοσης και εμπέδωσης γνώσης στους μαθητές τους μέσω μιας διαφορετικής διαθεματικής προσέγγισης της διδακτέας ύλης του Υπουργείου Παιδείας με χρήση της διδακτικής φιλοσοφίας S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering & Mathematics).
Τα δύο ξεχωριστά σεμινάρια είναι βασισμένα στις πλατφόρμες εκπαιδευτικής ρομποτικής LEGO WeDo & Lego Mindstorms και του παγκοσμίως φημισμένου λογισμικού προγραμματισμού “Scratch”, του MIT (Massachusetts Institute of Technology). Τα προγράμματα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς διορισμένους ή αδιόριστους στο εκπαιδευτικό σύστημα και είναι εντελώς δωρεάν. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Σύντομη αναδρομή
Η 10ετής πορεία μας ξεκίνησε το σχολικό έτος 2007-2008, όταν σχηματίστηκε ο πρώτος άτυπος πυρήνας φίλων, συνεργατών και υποστηρικτών, οι οποίοι μοιράστηκαν το όραμά μας για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της Ελλάδας. Η πρωτόλεια αυτή κοινότητα του WRO Hellas είχε, ήδη από τότε, Πανελλαδικό χαρακτήρα και συμπεριλάμβανε ανθρώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, σχολικούς συμβούλους, εκπαιδευτικούς Α’ βάθμιας και Β’ θμιας και γονείς.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στην ανιδιοτελή προσφορά σημαντικών καθηγητών της χώρας μας όπως των κυρίων Αντώνη Τζε -ο οποίος παραμένει έως σήμερα πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής-, Ροβέρτου Κινγκ, Ευάγγελου Παπαδόπουλου, Χρήστου Παναγιωτακόπουλου κ.ά.
Το 2009 ο WRO Hellas διοργάνωσε τον πρώτο Εθνικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ως επίσημος φορέας διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση του διαγωνισμού συνοδεύτηκε με την έκδοση ενός ειδικού θεματικού τεύχους, το οποίο απευθύνθηκε στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας σκοπεύοντας στη δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου φίλων με αγάπη για τη εκπαιδευτική ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Στο τεύχος αυτό παρουσιάζονταν οι προκλήσεις και οι όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό, καθώς και απόψεις και ιδέες ανθρώπων της εκπαίδευσης που είχαν ήδη αγαπήσει την εκπαιδευτική ρομποτική, υλοποιώντας μαζί με τους μαθητές τους ρομποτικά μοντέλα και εφαρμογές. Ταυτόχρονα, διοργανώθηκαν για πρώτη φορά επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών στην Αθήνα, στην Πάτρα και στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό την βέλτιστη δυνατή προετοιμασία τους για τον Διαγωνισμό.
Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο κάλεσμά μας ήταν ελπιδοφόρα. Η αύξηση της συμμετοχής των μαθητικών ομάδων ήταν μεγαλύτερη του 50%, ήδη από τη δεύτερη χρονιά διοργάνωσης του διαγωνισμού στην Ελλάδα το 2010. Καθώς το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας και κατ’ επέκταση η προσέλευση στους διαγωνισμούς αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς, γρήγορα αναδύθηκε η ανάγκη για υποστήριξη σε Πανελλαδικό επίπεδο των εκπαιδευτικών που εμπλέκονταν με την εκπαιδευτική ρομποτική. Έτσι το 2011 εγκαινιάσαμε 13 κέντρα WRO Hellas στις επιμέρους 13 εκπαιδευτικές περιφέρειες της χώρας. Από το 2011 μέχρι και σήμερα, τα κέντρα αυτά λειτουργούν σε εθελοντική βάση, με την υποστήριξη μερικών από τους πιο δραστήριους εκπαιδευτικούς της κάθε περιφέρειας. Την ίδια χρονιά, εγκαινιάσαμε την πρώτη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του WRO Hellas, η οποία λειτούργησε ως πλατφόρμα συνάντησης, επικοινωνίας και ανταλλαγής θέσεων και δραστηριοτήτων για τους εκπαιδευτικούς ολόκληρης της χώρας. Ο γόνιμος διάλογος που ξεκίνησε τότε, συνεχίζεται μέχρι σήμερα προσελκύοντας όλο και περισσότερους εκπαιδευτικούς – και μη.
Οι συνδυαστικές κινήσεις ανθρώπων με μεράκι και όρεξη από όλη την Ελλάδα φαίνεται πως συνέβαλαν καθοριστικά ώστε η εκπαιδευτική ρομποτική, από έννοια άγνωστη, να αρχίσει να ακούγεται όλο και περισσότερο στο χώρο των ελληνικών σχολείων. Έτσι πλησιάζοντας στο παρόν, με χαρά είδαμε να εμφανίζονται όλο και περισσότερες Πανελλαδικές πρωτοβουλίες -κυρίως ιδιωτικές- με επίκεντρο την εκπαιδευτική ρομποτική, ενώ το επίπεδο των ελληνικών συμμετοχών στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής συνεχώς βελτιώνεται.
Το 2016 επιστεγάστηκε με μία κατάκτηση κρίσιμης σημασίας: Σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, (369/6 26.4.2016), οι μαθητές που κέρδισαν την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση σε βαλκανική ή διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και αποφοίτησαν μετά το 2015 από ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ εγγράφονται πλέον καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο.
Ήδη οι πρώτοι Ολυμπιονίκες του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης έχουν κάνει χρήση του άνωθεν δικαιώματος και έχουν εγγραφεί χωρίς εξετάσεις σε αντίστοιχα ΑΕΙ.
Στηριγμένοι σε αυτή μας τη δυναμική, η οποία απορρέει από την συμμαχία μας με σημαντικούς καθηγητές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης καθώς και γονέων, σας προσκαλούμε να γιορτάσετε μαζί μας τα 10 χρόνια που ο WRO Hellas δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στοχεύοντας στην εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην υποχρεωτική εκπαίδευση.