Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2022 έχει δύο κατηγορίες για μαθητές Γυμνασίου:

  • Ανοικτή κατηγορία IoT και Physical Computing  «Farmbots»
  • Παράλληλη Κατηγορία  «1821-1921 : 100 χρόνια Σύγχρονη Ελλάδα» (κατηγορία με πίστα) Ε’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου

Σκοπός της κατηγορίας Regular Γυμνασίου είναι οι μαθητές να συνθέσουν τις δικές τους ρομποτικές λύσεις, σχεδιάζοντας, δοκιμάζοντας, ανακατασκευάζοντας και τελειοποιώντας εκείνα τα ρομπότ, τα οποία θα επιλύσουν τις προκλήσεις που θέτει η αγωνιστική «πίστα» της κατηγορίας με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο. Παράλληλα, η θεματολογία των συγκεκριμένων κατηγοριών, η οποία πάντα σχετίζεται με την Ιστορία και τον Πολιτισμό, στοχεύει να ωθήσει τους μαθητές προς μία έμπρακτη και ενθουσιώδη μελέτη της Ιστορίας και συγκεκριμένα μερικών έξοχων γεγονότων, ιστορικών περιόδων και κατακτήσεων-σταθμών της ανθρωπότητας.

Σκοπός της Ανοικτής κατηγορίας Γυμνασίου είναι οι μαθητές να συνδυάσουν προαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες και να τις εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο, σχεδιάζοντας μία ολοκληρωμένη ρομποτική λύση που απαντά σε πραγματικά κοινωνικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα και συνοδεύεται από ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο (business plan).

Οι κατηγορίες του Γυμνασίου είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να προετοιμάζουν τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μαθητές που κέρδισαν την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση σε βαλκανική ή διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και αποφοίτησαν μετά το 2015 από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο, καθώς και εκείνοι που έφτασαν το ίδιο ψηλά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες εγγράφονται πλέον καθ‘ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο.

Κατηγορία Regular : «1821 – 1921: 100 χρόνια Σύγχρονη Ελλάδα» 

Για την Regular κατηγορία του φετινού διαγωνισμού ρομποτικής και την ηλικιακή ομάδα Δημοτικού-Γυμνασίου (10 μέχρι 15 ετών) υπάρχουν πλέον δύο κατηγορίες, που διαγωνίζονται, με κοινό θέμα «1821 – 1921: 100 χρόνια Σύγχρονη Ελλάδα» και στην ίδια πίστα:

  • Η κανονική κατηγορία με όλους τους περιορισμούς και τις απαιτήσεις της Regular κατηγορίας, η οποία απευθύνεται σε ομάδες με εμπειρία σε διαγωνισμούς.  
  • Η κατηγορία Beginners, που δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη Regular, να αντιμετωπίσουν μια δοκιμασία με μειωμένη δυσκολία, τόσο στην κατασκευή, όσο και στον προγραμματισμό του ρομπότ.

Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες και τα ρομπότ τους μπορούν να ακολουθήσουν τον ελληνικό στρατό κατά τις επιχειρήσεις του για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. Το ταξίδι των «ρομποτικών στρατευμάτων» ξεκινά από την Θεσσαλία (περιοχή εκκίνησης/τερματισμού), τα όρια του ελληνικού κράτους εκείνη τη περίοδο, όπου τα στρατεύματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας κάτω από τις οδηγίες του βασιλιά Γεωργίου Α΄ και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου ξεκινούν το δύσκολο έργο της απελευθέρωσης των δύο πόλεων.

Οι κινήσεις τους είναι παράλληλες (η περιοχή κόκκινη συμβολίζει τα Ιωάννινα και η μπλε την Θεσσαλονίκη) και μετά την νικηφόρα πορεία τους καταφέρνουν να επεκτείνουν τα χερσαία όρια του ελληνικού κράτους πολύ κοντά σε αυτά που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Η διαδρομές των ρομπότ γίνονται με τη βοήθεια των ελάχιστων δρόμων που υπάρχουν στην περιοχή και στόχος τους είναι να αλλάξουν το καθεστώς κατοχής των δύο πόλεων, μετακινώντας τα αντικείμενα της δοκιμασίας. Τα τρία αντικείμενα συμβολίζουν τα στρατεύματα που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις και η μετακίνηση των αντικειμένων συμβολίζει τις αλλαγές που έφεραν οι επιχειρήσεις αυτές στην εικόνα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση των βαλκανικών πολέμων. Τέλος, το ρομπότ-νικητής σηκώνει την μπλε σημαία, δηλώνοντας την επικράτηση των ελληνικών στρατευμάτων και επιστρέφει στη βάση του κουβαλώντας το μήνυμα της νίκης (λευκό αντικείμενο) το οποίο ορίζει και την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμασίας.

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF πατώντας εδώ

 

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF για αρχάριες ομάδες πατώντας εδώ

 

Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Για τις εκτυπώσεις σας σε σχέση με τον διαγωνισμό μπορείτε να απευθύνεστε στην εταιρεία:

ADAP ΕΠΕ

Ψηφιακές Εκτυπώσεις – Μεταξοτυπίες – Διαφημιστικές Κατασκευές – Διαχείριση Έργων

Μυτιλήνης 6, 18346 Μοσχάτο

τηλ. : +30 2104839023-93 fax : +30 210 4839093 mobile: 6985-824119

sales@adap.gr – www.adap.gr

Δωρεάν webinars για προπονητές στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2022

Παράλληλη Κατηγορία «1821-1921: 100 χρόνια Σύγχρονη Ελλάδα»

Webinar της 16/3/2022 για τη δοκιμασία αρχάριων:

Βίντεο με ρομπότ που ολοκληρώνει τη δοκιμασία του διαγωνισμού:

Kατηγορία Γυμνασίου IoT και Physical Computing: «Farmbots»

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προβλέπει πως ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 9,7 δις έως το 2050 και αυτό θα προκαλέσει την ανάγκη αύξησης της γεωργικής παραγωγής κατά 65%.

Για να καλυφθεί αυτή η αυξανόμενη απαίτηση, οι γεωργοί και η γεωργικές επιχειρήσεις καλούνται να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες για την αύξηση και βελτιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων. Για το λόγο αυτό στρέφονται στη χρήση έξυπνων ρομποτικών συστημάτων, εξοπλισμένων με αισθητήρες και ενεργοποιητές, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ). Η εφαρμογή τους στη γεωργία θα βοηθήσει τους αγρότες να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους, παρέχοντας δεδομένα και λαμβάνοντας αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Οι δυνατότητες αυτών των τεχνολογικών μέσων είναι τεράστιες και το πεδίο εφαρμογής τους στις γεωργικές διαδικασίες καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιτόπιων εργασιών όπως η ανάλυση πεδίου, η σπορά, η επίβλεψη και η συγκομιδή.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσετε το δικό σας farmbot, που με τη βοήθεια τεχνολογιών IoT θα βελτιώσει την γεωργική παραγωγή σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τομείς:

  • Έλεγχος πεδίου
  • Σπορά
  • Άρδευση
  • Ψεκασμός
  • Έλεγχος ανάπτυξης
  • Συγκομιδή και ποιοτικός έλεγχος
Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF πατώντας εδώ

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.

Πρόταση εξοπλισμού για το Robot 

lego-education-spike-prime

LEGO® Education SPIKE™ Prime

                                                                     ή EV3

Προτεινόμενο Υλικό για επικοινωνία με cloud

Επιπρόσθετοι αισθητήρες

Δωρεάν webinars για προπονητές στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2022

IoT & Physical Computing: ” Farmbots ”

Εισηγητής:   Πάνος Βέρρας

Ημερομηνία και ώρα:   Πέμπτη 20/01/2022  18:30- 20:00

Ημερομηνία και ώρα:   Πέμπτη 03/02/2022  18:30- 20:00

Ημερομηνία και ώρα:   Πέμπτη 17/02/2022  18:30- 20:00

 

Παρακολουθήστε και το 5ο webinar εδώ:

 

Παράλληλη κατηγορία Γυμνασίου & Λυκείου: «Δίαθλο+1»

Η πιλοτική αυτή κατηγορία προσκαλεί τους μαθητές να κατασκευάσουν ρομποτικούς αθλητές που θα φέρουν εις πέρας ένα δοσμένο δίαθλο, καθώς επίσης να εμπνευστούν ένα τρίτο, δικό τους ρομποτικό «άθλημα».

Το αναλυτικό PDF με την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας θα αναρτηθεί άμεσα.

Ενδεικτικά, διαβάστε το σχετικό αρχείο PDF του περσινού διαγωνισμού (2019) πατώντας εδώ.

Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.

Φόρμα Εγγραφής

(**Ο αριθμός συμμετοχών ισοδυναμεί με τον αριθμό των ομάδων που θέλετε να δηλώσετε. Μπορείτε παρακάτω να βρείτε το έντυπο γονικής συγκατάθεσης και να το προσθέσετε στη φόρμα σας συμπληρωμένο, ένα για κάθε μαθητή. Το έντυπο θα το έχετε μαζί σας και την ημέρα του διαγωνισμού εκτυπωμένο για να το καταθέσετε στους υπεύθυνους.)