Τη δεύτερη θέση στον κόσμο με αργυρό μετάλλιο και την πρώτη στην Ευρώπη κατέκτησε η ελληνική ομάδα bitLab από την Καλαμάτα κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής WRO 2024, φέρνοντας στην Ελλάδα το δέκατο συνολικά μετάλλιο στην ιστορία της. Η ομάδα bitLab διακρίθηκε στην κατηγορία Robo Sports με ειδικά σχεδιασμένα ρομπότ που κέρδισαν στο τένις με ρομπότ. Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής World Robot Olympiad 2024 με θέμα «Τα Ρομπότ Σύμμαχοι της Γης» συμμετείχαν περισσότερες από 560 ομάδες από 87 χώρες.
Η χώρα μας από το 2015 αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των μαθητών μας και μάλιστα κατατάσσεται κάθε χρόνο μεταξύ της 2ης θέσης και 4ης θέσης. Από τη φετινή σχολική χρονιά, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, θα αυξήσουμε τη συμμετοχή των ομάδων μας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Για να γίνει αυτό ενσωματώνουμε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό τα προκριματικά της Ολυμπιάδας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι συμμετοχές των ομάδων. Συνέπεια αυτού είναι η παρουσία μας στην Ολυμπιάδα να αυξηθεί στην εκπροσώπηση της Ελλάδας με 14 ομάδες ως ακολούθως:
· Robo Mission συνολικά έξι ομάδες (δύο ομάδες ανά ηλικιακό group)
· Future Innovators έξι ομάδες (δύο ομάδες ανά ηλικιακό group)
· Future Engineers μία ομάδα
· Robo Sports μία ομάδα.
Με σκοπό να επιλεγούν οι καλύτερες ομάδες ανά κατηγορία, οι έξι πρώτες ομάδες του Πανελληνίου διαγωνισμού στην κατηγορία Regular και αντίστοιχα στην Open (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) θα αποτελέσουν τους φιναλίστ. Αυτές οι ομάδες τον Ιούνιο του 2025 θα διαγωνιστούν μεταξύ τους και οι δύο καλύτεροι από κάθε κατηγορία και ηλικιακό group θα αποτελέσουν τους εκπροσώπους της χώρας μας στη επόμενη Ολυμπιάδα που θα φιλοξενήσει η Σιγκαπούρη τον Νοέμβριο του 2025.
Είναι μια νέα αρχή για την παρουσία μας στην Ολυμπιάδα με σκοπό η εκπροσώπηση μας να έχει σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα μας αλλά και για τους μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν. Θεωρείται δεδομένο ότι όπως κάθε αρχή έτσι και τώρα θα μελετήσουμε και θα βελτιώσουμε ότι θα χρήζει περαιτέρω βελτίωσης.
Καλούμε όλες και όλους τους προπονητές εκπαιδευτικούς, παλαιούς και νέους, να είναι παρόντες σε αυτό το νέο ξεκίνημα για να δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους μαθητές και ειδικά σε μαθητές Λυκείου να διακριθούν και να τύχουν του ευεργετήματος εάν διακριθούν στην Ολυμπιάδα (1η έως 3η θέση στην Ολυμπιάδα WRO) να εγγραφούν στα ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση βάσει νόμου.
Τη φετινή σχολική χρονιά επίσης, έχουμε και μία καινοτομία που χρήζει υποστήριξης εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο φετινός Πανελλήνιος διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί στη Λάρισα με οικοδεσπότη το Δήμο Λαρισαίων. Στα δέκα χρόνια της ιστορίας του ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός διοργανώνεται στην Αθήνα, οπότε έφτασε ο καιρός πλέον να μετακομίσει και σε άλλες πόλεις ακριβώς για να καταδείξουμε την αλληλεγγύη της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς επίσης την ανάδειξη περιοχών της χώρας που πρωταγωνιστούν τόσο στη μέθοδο STEM όσο και στην εκπαιδευτική ρομποτική.
Όπως γνωρίζετε ήδη ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός εξελίσσεται σε Διεθνή διαγωνισμό με τη συμμετοχή χωρών από τη Νότια Ευρώπη καθώς και των χωρών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της προσπάθειας μας είναι:
Ταχύτατες και χαμηλού κόστους μετακινήσεις.
Ομογενοποιημένη περιοχή με κοινά χαρακτηριστικά, κοινή παράδοση, πολιτισμό και διατροφή.
Αξίζει να τονιστεί ότι είναι ο μοναδικός διαγωνισμός που αναπτύσσεται στη χώρα μας από Έλληνες εκπαιδευτικούς, γεγονός που θα καταστήσει τη χώρα μας ως το σημείο αναφοράς του STEM και της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο https://stem-association.org/
Κατά συνέπεια με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό μας, η σχολική χρονιά χωρίζεται σε δύο περιόδους. Την περίοδο Οκτωβρίου – Ιανουαρίου, κατά την οποία οι ομάδες μας ασχολούνται με τον Πανελλήνιο διαγωνισμό και κατ’ επέκταση το Διεθνή διαγωνισμό ο οποίος θα διοργανώνεται κάθε Μάρτιο. Και από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο που διεξάγεται ο διαγωνισμός των έξι πρώτων ομάδων για την εκπροσώπηση της χώρας μας στην Ολυμπιάδα.
Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος και να συμπορευτούμε στην προσπάθεια ανάδειξης της χώρας μας ως το κέντρο των νέων τεχνολογιών για την πιστοποίηση των ικανοτήτων των Ελλήνων εκπαιδευτικών ως των πρωτοπόρων στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή, όπως επίσης και δεκάδων χιλιάδων μαθητών οι οποίοι θα έχουν αναφορά την πατρίδα μας.
Κλείνοντας, τη φετινή χρονιά έχουμε αναπτύξει το δίγλωσσο portal https://portal.stem.edu.gr/ για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών της χώρας μας καθώς και των χωρών που συμμετέχουν στο Διεθνή διαγωνισμό.
Η σύνδεση με το portal είναι εντελώς δωρεάν Το περιεχόμενο του είναι εκπαίδευση για τη χρήση όποιου υλικού υπάρχει στα σχολεία και προγραμματισμό με το λογισμικό Scratch και συγκεκριμένα Mind+ .
Είτε λοιπόν τα σχολεία διαθέτουν τον εξοπλισμό του 1821 είτε τον εξοπλισμό του Υπουργείου Παιδείας, είτε και τα δυο μαζί θα εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν μαζί και τα δύο είδη εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Δηλαδή τι δομικά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν, καθώς επίσης και πρόσθετα στοιχεία όπως μοτέρ και αισθητήρες.
Τέλος, στο portal μπορείτε να δείτε εντελώς δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα εργαστήρια δεξιοτήτων, όπως επίσης και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους ομίλους Ρομποτικής.
Εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές με υγεία, δημιουργικότητα και χαρές με τις οικογένειές σας!
Ιωάννης Σομαλακίδης
Καλωσορίσατε στο επίσημο φόρουμ του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM.
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ: Σε περίπτωση δημοσίευσης περιεχομένου στην ομάδα από μέλος της, το μέλος πρέπει να φροντίσει ώστε:
– Τα στοιχεία και το περιεχόμενο που αναρτά στην ομάδα να μην προσβάλλουν, δυσφημούν ή υβρίζουν άλλα μέλη της ομάδας, άλλους επισκέπτες του δικτυακού τόπου και του Διαδικτύου γενικότερα, καθώς επίσης να ακολουθούν τους νόμους τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του Διαδικτύου.
– Δεδομένου του χαρακτήρα της ομάδας, το σύνολο του περιεχομένου που αναρτά κάθε μέλος δεν πρέπει να έχει ακατάλληλο περιεχόμενο
Το περιεχόμενο που αναρτάται πρέπει:
– Να χαρακτηρίζεται από το σεβασμό και την εξασφάλιση της ελευθερίας στην έκφραση κάθε μέλους της ομάδας και του Διαδικτύου γενικότερα.
Οι διαχειριστές της ομάδας έχουν το δικαίωμα, εφόσον αντιληφθούν, να απομακρύνουν ομάδα υλικό ή τμήμα υλικού, που παραβιάζει τον παρόντα κανονισμό.
Αν κάποιο μέλος της ομάδας παρατηρήσει οτιδήποτε το οποίο θεωρεί ότι αντιβαίνει στους παρόντες κανόνες μπορεί να ενημερώνει τους διαχειριστές της σχετικά με αυτό.
Κατηγορίες/επίπεδα της World Robot Olympiad
Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής έχει 4 βασικές κατηγορίες/επίπεδα:
Κατηγορία RoboMission (Regular)
Η απαιτητική κατηγορία Regular αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Σε αυτή την κατηγορία οι μαθητές κατασκευάζουν τα ρομπότ τους κατά την ημέρα του διαγωνισμού, καθώς κάνουν επί τόπου αλλαγές στον προγραμματισμό, με βάση έναν κανόνα – έκπληξη που θα μάθουν κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας.
Η κατηγορία Robo Mission είναι βασισμένη σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και σε μία συγκεκριμένη πίστα διαγωνισμού. Οι ομάδες πρέπει να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν ένα ρομπότ για την υλοποίηση των απαιτήσεων του προβλήματος που τίθεται κάθε φορά. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητηθεί ότι το ρομπότ θα συλλέγει κύβους με συγκεκριμένο χρώμα ή άλλα αντικείμενα με χρώματα ή μορφές.
H κατηγορία Robo Mission πραγματοποιείται χωριστά για τρία ηλικιακά επίπεδα ή κατηγορίες (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Η κάθε κατηγορία ή ηλικιακό επίπεδο διαγωνίζεται σε δικό της πρόβλημα και πίστα διαγωνισμού, με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με την ηλικία.
Ηλικία: Δημοτικό: 8-12 | Γυμνάσιο: 11-15 | Λύκειο: 14-19
Ομάδα: 2-3 άτομα με 1 προπονητή
Εξοπλισμός: LEGO®
Λογισμικό: Ελέυθερο
Μέγιστο μέγεθος κατασκευής: Max. 25 x 25 x 25 cm
Κατηγορία Future Inovators (Open)
Η κατηγορία Open στηρίζεται πάντοτε σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Με έμπνευση και με βάση το θέμα αυτό, οι ομάδες των συμμετεχόντων πρέπει να σχεδιάζουν, να δημιουργούν και να προγραμματίζουν ρομποτικές λύσεις.
Οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τις κατασκευές τους και να εξηγούν το σκεπτικό, τη χρησιμότητα και τη σημασία της κατασκευής τους για το συγκεκριμένο θέμα του διαγωνισμού.
Για την εξασφάλιση δίκαιου συναγωνισμού, η κατηγορία Open χωρίζεται ανάλογα με το επίπεδο (ηλικία) σε επιμέρους κατηγορίες για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
*Οι ομάδες που θα χρησιμοποιήσουν κυρίως ελεγκτές LEGO στον διεθνή τελικό WRO έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν το βραβείο LEGO Education Creativity.
Ηλικία: Δημοτικό: 8-12 | Γυμνάσιο: 11-15 | Λύκειο: 14-19
Ομάδα: 2-3 άτομα με 1 προπονητή
Εξοπλισμός: Ελεύθερο *
Λογισμικό: Ελεύθερο
Μέγιστο μέγεθος περιπτέρου: Max. 2 x 2 x 2 m
Κατηγορία Future Engineers
Η συγκεκριμένη πρόκληση απευθύνεται σε φοιτητές και μαθητές ηλικίας 14-19 ετών. Η κατηγορία WRO Future Engineers είναι ένας διαγωνισμός αυτόνομης οδήγησης αυτοκινήτου. Οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν ένα μοντέλο αυτοκινήτου, θα το εξοπλίσουν με ηλεκτρομηχανικά εξαρτήματα και θα το προγραμματίσουν έτσι ώστε να μπορεί να οδηγεί αυτόνομα σε μια πίστα και να αποφεύγει εμπόδια.
Ηλικία: 14-19
Ομάδα: 2-3 άτομα με 1 προπονητή
Εξοπλισμός: Ελεύθερο
Λογισμικό: Ελέυθερο
Μέγιστο μέγεθος κατασκευής: Max. 30 x 20 x 30 cm
Κατηγορία Robo Sports
Κάθε χρόνο εισάγονται μικρές αλλαγές στο παιχνίδι, έτσι ώστε να παρακινηθούν οι μαθητές να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα ρομπότ τους.
Το 2022 κάνει για πρώτη φορά την εισαγωγή του στο διαγωνισμό το νέο συναρπαστικό παιχνίδι Double Tennis, αντικαθιστώντας το WRO Football στο εξής.
Ηλικία: 11-19
Ομάδα: 2-3 άτομα με 1 προπονητή
Εξοπλισμός: LEGO®
Λογισμικό: Ελέυθερο
Μέγιστο μέγεθος κατασκευής: Max. 20 x 20 x 20 cm