Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2022 έχει μία κατηγορία για μαθητές Λυκείου, και μία κατηγορία που εξειδικεύεται στους μαθητές των ΕΠΑ.Λ.:
- Ανοικτή κατηγορία Λυκείου (Το θέμα της ανοικτής κατηγορίας Λυκείου θα ανακοινωθεί μαζί με το νέο θέμα της Ολυμπιάδας)
- Εξειδικευμένη Ανοικτή κατηγορία για ΕΠΑ.Λ. «Αγροτική Παραγωγή και Τυποποίηση»
Σκοπός της Ανοικτής κατηγορίας Λυκείου είναι οι μαθητές να συνδυάσουν προαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες και να τις εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο, σχεδιάζοντας μία ολοκληρωμένη ρομποτική λύση που απαντά σε πραγματικά κοινωνικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα και συνοδεύεται από ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο (business plan).
Οι κατηγορίες του Λυκείου είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να προετοιμάζουν τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μαθητές που κέρδισαν την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση σε βαλκανική ή διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και αποφοίτησαν μετά το 2015 από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο, καθώς και εκείνοι που έφτασαν το ίδιο ψηλά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες εγγράφονται πλέον καθ‘ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο.
Εξειδικευμένη Ανοικτή κατηγορία για ΕΠΑ.Λ. «Αγροτική Παραγωγή και Τυποποίηση»
O WRO Hellas καλεί όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας να σκεφτούν και να κατασκευάσουν ρομπότ-μηχανήματα, μηχανισμούς, εργοστάσια σε μικρογραφία, μέρη εργοστασίων, εξαρτήματα και αυτοματισμούς τα οποία να μπορούν κάτι από τα παρακάτω:
- να παράγουν
- να επεξεργάζονται
- να συσκευάζουν
- να καθαρίζουν
σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, γεωργικά προϊόντα ή πρώτες ύλες από αυτά.
Ο διαγωνισμός έχει κυρίως σκοπό να φέρει σε επαφή τους μαθητές των ΕΠΑΛ με την αγορά εργασίας στον βιομηχανικό χώρο, ώστε να ανακαλύψουν δεξιότητές τους και να επιλέξουν τους κατάλληλους τομείς που τους ενδιαφέρουν στην παραγωγική διαδικασία της τεχνολογίας. Επιπλέον, ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να δημιουργηθεί επαφή βιομηχάνων και αγροτών της χώρας με τους μαθητές και τους καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης, για τυχόν συνεργασίες.
Ο διαγωνισμός έχει εκθεσιακό, μαθησιακό αλλά και ερευνητικό χαρακτήρα.
Ο εκθεσιακός χαρακτήρας του διαγωνισμού επιτρέπει στο κοινό να βρίσκεται μέσα στον χώρο του διαγωνισμού, εκτός του δεκάλεπτου της διαδικασίας αξιολόγησης, όταν θα βρίσκονται οι κριτές στο εκάστοτε περίπτερο.
Η βαθμολογία βγαίνει με δυο τρόπους. Από σταθερούς πίνακες με συγκεκριμένους βαθμούς για συγκεκριμένες δεξιότητες (αυτοβαθμολόγηση) αλλά και με αναλογικούς βαθμούς που οι κριτές θα δώσουν στις ομάδες, την ώρα της παρουσίασης.
Οι ομάδες πρέπει να σκεφτούν τι χρειάζεται η αγορά, δηλαδή ο αγρότης ή ο καταναλωτής (πελάτης). Η ιδέα που θα σκεφθούν και θα κατασκευάσουν θα πρέπει να καλύπτει μια ανάγκη ή να δημιουργεί μια ανάγκη.
Η κάθε ομάδα διαγωνίζεται ουσιαστικά στους εξής τομείς: DESIGN – MARKETING – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ -ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ .
Για τις κατασκευές θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των μαθητών, η οποία υπόκειται στην ευθύνη των καθηγητών (π.χ. Βάψιμο, Ηλεκτροκόλληση, κοπή μετάλλων ηλεκτροδότηση κ.λπ.).
Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;
Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!
Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.
Δωρεάν webinars για προπονητές στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2022
Κατηγορία «Εξειδικευμένη Ανοικτή κατηγορία για ΕΠΑ.Λ. «Αγροτική Παραγωγή και Τυποποίηση»»
Εισηγητής: Σουβατζόγλου Γιώργος
Ημερομηνία και ώρα: Τετάρτη 15/12/2021 17:30-19:30
Ημερομηνία και ώρα: Τετάρτη 21/12/2021 17:30-19:30