COSMOTE-Ekpaideutiki-Rompotiki-Olimpiada-Diakriseis-Costa-Rica2

1 χάλκινο μετάλλιο, 2 ομάδες Ολυμπιονίκες & πολλές σημαντικές διακρίσεις για τις Ελληνικές ομάδες στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Χάλκινο μετάλλιο και την τρίτη θέση παγκοσμίως (κατηγορία: «Open Elementary» – Δημοτικό) κατέκτησε η ομάδα SMARTBIRDS NEXT από την Πάτρα, στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad), που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Κόστα Ρίκα, φέρνοντας στη χώρα μας το 2ο Ολυμπιακό μετάλλιο.

Ακόμη μία Ολυμπιακή διάκριση, και μάλιστα η πρώτη που εξασφαλίζει η χώρα μας στην κατηγορία «Open Junior – Γυμνάσιο», έρχεται από την ομάδα GRID, η οποία βγήκε έβδομη παγκοσμίως ανάμεσα σε 33 ομάδες και κατετάγη στις Ολυμπιονίκες ομάδες της κατηγορίας.

Οι δύο ομάδες συμμετείχαν στην ελληνική ολυμπιακή αποστολή που αναδείχθηκε στον Εθνικό Διαγωνισμό WRO, του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.


Σημαντικές διακρίσεις έλαβαν και οι υπόλοιπες ομάδες της ελληνικής αποστολής:

 

Τα ευχάριστα νέα από την κατηγορία Open συμπληρώνονται με την ομάδα του Λυκείου Minders, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει την 11η θέση στην εξαιρετικά απαιτητική κατηγορία «Open Senior – Λύκειο».

Διαγωνιζόμενες στην πιο ανταγωνιστική και πολυπληθή κατηγορία της Ολυμπιάδας, στην κατηγορία «Regular Junior – Γυμνάσιο», οι ομάδες BLUE DIAMOND από τη Θεσσαλία και Pithagoras από την Αττική κατόρθωσαν να αποκτήσουν την 9η και τη 15η θέση αντίστοιχα. Το επίπεδο ανταγωνισμού στην κατηγορία αυτή ήταν τέτοιο που η ποιοτική επιτυχία των ομάδων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Στην κατηγορία «Regular Elementary – Δημοτικό», ανάμεσα σε 81 ομάδες, στην πρώτη 30άδα κατετάγησαν οι δύο ομάδες από την Αχαΐα Linkage (25η) & Robocaptains (26η).

Αντίστοιχα στην κατηγορία «Regular Senior – Λύκειο» οι ελληνικές ομάδες Kalamata Storm και Le Velo Robotica κατέκτησαν την 32η και την 58η θέση αντίστοιχα, επί συνόλου 75 ομάδων.

Στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου στην κατηγορία «WRO Football» και η ομάδα bitbot3, με την πορεία της να ανακόπτεται μόνο από την ομάδα της Ταϊβάν, η οποία και κέρδισε το τουρνουά!

Κατηγορία Open

Η κατηγορία  έχει εκθεσιακό χαρακτήρα και ζητά από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση, με βάση ένα δοσμένο θέμα. Κατά την ημέρα του αγώνα οι ομάδες παρουσιάζουν στους κριτές το έργο τους, καθώς και ένα ολοκληρωμένο portfolio που το συνοδεύει.

Κατηγορία Regular

Η απαιτητική κατηγορία Regular αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Σε αυτή την κατηγορία οι μαθητές καλούνται να κατασκευάσουν τα ρομπότ τους κατά την ημέρα του διαγωνισμού, καθώς και να κάνουν επί τόπου αλλαγές στον προγραμματισμό, με βάση έναν κανόνα – έκπληξη που τίθεται κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας.  

Κατηγορία WRO Football

Η κατηγορία WRO Football αποτελεί ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό παιχνίδι, με τα ρομπότ των ομάδων να παίζουν ποδόσφαιρο. Κάθε χρόνο εισάγονται μικρές αλλαγές στο παιχνίδι, έτσι ώστε να παρακινηθούν οι μαθητές να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα ρομπότ τους.

Οι ελληνικές ομάδες διαγωνίστηκαν στον σχεδιασμό και στη δημιουργία ρομποτικών κατασκευών με θέμα  «Ρομπότ για την βιώσιμη ανάπτυξη» (Sustainabot), μαζί με 2.500 νέους και παιδιά από περισσότερες από 60 χώρες από όλον τον κόσμο.

Από την ανακοίνωση των θεμάτων της World Robot Olympiad τον Μάρτιο 2017 μέχρι τη διεξαγωγή του τελικού στην Κόστα Ρίκα, οι Έλληνες μαθητές διένυσαν ένα ταξίδι εντατικής προετοιμασίας με αμέτρητες ώρες προπονήσεων, στη διάρκεια των οποίων ανέπτυξαν κρίσιμες δεξιότητες όπως είναι η ικανότητα εργασίας σε ομάδα, η επίλυση προβλημάτων, η μηχανική και ο προγραμματισμός. Αυτοί είναι άλλωστε οι εκπαιδευτικοί στόχοι, καθώς και τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει μία εμπειρία τόσο συναρπαστική, όσο ένας διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί – προπονητές των ομάδων είχαν την ευκαιρία να λάβουν πολύτιμες γνώσεις, στην αιχμή των σύγχρονων παγκόσμιων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών εξελίξεων.

Για τρεις ολόκληρες ημέρες, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμβιώσουν και να συναγωνιστούν με ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα σε χώρες που, όπως η Ρωσία, έχουν εντάξει την εκπαιδευτική ρομποτική στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και σε χώρες με ανώτερες υποδομές, η ελληνική αποστολή διέπρεψε και ανταμοίφθηκε για την σκληρή της προσπάθεια.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, οι οποίες μας έκαναν βαθειά υπερήφανους!

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas, κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, που συνόδευσε τις ελληνικές ομάδες στην Ολυμπιάδα, είπε σχετικά:

Στην επέτειο των 10 χρόνων συμμετοχής των Ελλήνων μαθητών στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αφήνουμε την Κόστα Ρίκα με σημαντικές διακρίσεις και πολύτιμες γνώσεις. Στηρίζοντας την τεράστια προσπάθεια των ελληνικών ομάδων με τη σημαντική συνδρομή της COSMOTE, αναδεικνύουμε τους επιστήμονες του αύριο και ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιστρέφουν με διεθνείς εμπειρίες για να τις μοιραστούν με τις επόμενες γενεές μαθητών. Η επένδυση στα παιδιά και στη γνώση είναι το μεγαλύτερό μας κεφάλαιο.


Ο κ. Γιώργος ΑθανασόπουλοςChief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής του Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε:

Το χάλκινο μετάλλιο και οι άλλες καλές θέσεις που κέρδισε η ελληνική αποστολή στην Κόστα Ρίκα, αποδεικνύουν ότι τα παιδιά στη χώρα μας έχουν ταλέντο, όρεξη και γνώσεις στις νέες τεχνολογίες. Είμαστε περήφανοι που η COSMOTE στηρίζει την προσπάθεια για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα τελευταία 3 χρόνια. Στον Όμιλο ΟΤΕ πιστεύουμε ότι το μέλλον μας είναι άρρηκτα δεμένο με την καινοτομία και την τεχνολογία. Και επενδύουμε συνεχώς ώστε μέσα από την τεχνολογία να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Στην προσπάθεια των ελληνικών ομάδων στάθηκαν αρωγοί αξιόλογοι φορείς, εταιρείες και ιδρύματα, επιδεικνύοντας υψηλή κοινωνική ευθύνη και καλύπτοντας τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής των μαθητών και των προπονητών τους. Συγκεκριμένα η COSMOTE, στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, χορήγησε τα ταξιδιωτικά έξοδα 2 ομάδων. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση με δωρεά του στήριξε τα ταξιδιωτικά κόστη 3 ομάδων. Η εταιρεία ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. επιχορήγησε τα έξοδα διαμονής όλων των ομάδων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους συγκεκριμένους αρωγούς, καθώς και όλους τους υπόλοιπους φορείς που στήριξαν σημαντικά την προσπάθεια των ελληνικών ομάδων.

To video της ομάδας SMARTBIRDS NEXT με το ρομπότ Odysseus W.R.O. 2017:

Τα μέλη των ομάδων της ελληνικής αποστολής:

Όνομα Ομάδας Κατηγορία Προπονητής/τρια Μαθητής/τρια 1 Μαθητής/τρια 2 Μαθητής/τρια 3
SMARTBIRDS NEXT Open Elementary – Δημοτικό Βέρρας Παναγιώτης Γεώργιος Σουγλέρης Εύα Λαμπροπούλου Χαράλαμπος Ρόδης
GRID Open Junior – Γυμνάσιο Βουτυράκου Διαλεκτή Αθηνά Ιάσων- Σταύρος Σόμογλου Ιωάννης Παπαδόπουλος
Minders Open Senior – Λύκειο Σπανοπούλου Σίσσυ Βασίλης Καλαμαράς Σταύρος Τζίκας
Πολύβιος Πλατυγένης, Άρης Αγγελόπουλος
Robocaptains (Robotica.gr) Regular Elementary – Δημοτικό Τσιμπούρης Ανδρέας Καραγεωργόπουλος Μάριος-Κανέλλος Ντούβας Γιώργος Μπουρλέσσα Μαρία – Ελένη
Linkage (Robotica.gr) Regular Elementary – Δημοτικό Τσιμπούρης Ανδρέας Βαφέας Κωνσταντίνος Λεβιθόπουλος Χρήστος Φωτήλας Ασημάκης-Ανδρέας
BLUE DIAMOND Regular Junior – Γυμνάσιο Κουτσίκου Πολυξένη Ευτυχία Καλογήρου Ελένη Τσιού
Πυθαγόρας Regular Junior – Γυμνάσιο Τριανταφύλλου Γιώτα Αναστάσιος Σύρης Ιάσονας Θεόδωρος Αγγελάκης Τσούτσουρας Λεωνίδας Γεωργίου
Le Velo (Robotica.gr) Regular Senior – Λύκειο Ανδρέας Τσιμπούρης Καμπούρη Ευδοκία Κολλιοπούλου Όλγα Μπουρλέσσα Ελευθερία
Kalamata Storm II Regular Senior – Λύκειο Κωστάκης Ονούφριος Δαρσακλής Γιώργος Ζερβάκης Θεόδωρος
bitbot3 WRO Football Λεωνίδας Φίλος Ξενοφών Πλεματιάς Νίκος Γιαννόπουλος Κωνσταντής Καργάκος
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 2 Advanced Robotics Challenge Ζερβόπουλος Γεώργιος Μουλλαϋμέρι Τζίνο Γκάγκας Αναστάσιος Κλιμαντάκης Κωνσταντίνος

Συλλογή φωτογραφιών: