Βαθμίδα Δημοτικού

Για το Δημοτικό ο φετινός διαγωνισμός προσκαλεί τους μαθητές να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον, κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη» ή να παίξουν «Wedo 2.0 Ποδόσφαιρο».

Σημειώνεται ότι η κατηγορία «WeDo 2.0 Ποδόσφαιρο» θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 στο πλαίσιο πιλοτικού διαγωνισμού, όπου θα συμμετέχουν ομάδες από την περιφέρεια Αττικής, καθώς και ομάδες από τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (περιφέρειες με συμμετοχές στις Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO στην κατηγορία Football).

Ανοικτή κατηγορία Δημοτικού: Εποικισμός του Άρη

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το PDF που συνοψίζει τους κανόνες και περιγράφει τη διαδικασία βαθμολόγησης.

Ο Άρης είναι ο τέταρτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος (Η/Σ), ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε μέγεθος και μάζα του Ηλιακού Συστήματος. Λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει, οφειλόμενο στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του. O Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή ατμόσφαιρα, με επιφάνεια που συνδυάζει κρατήρες σύγκρουσης ανάλογους με αυτούς της Σελήνης και ηφαίστεια, κοιλάδες, ερήμους και πολικά παγοκαλύμματα όπως στη Γη. Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές». Ο Άρης διαθέτει ακόμη το Όρος Όλυμπος, το ψηλότερο γνωστό όρος στο Ηλιακό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοιλάδα. Το βαθύπεδο Βορεάλις που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη καλύπτει το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί το υπόλειμμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης. Στην περιφορά του γύρω από τον Ήλιο συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο (= Τρόμο).

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η NASA ανακοίνωσε πως είχε στη διάθεσή της στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη νερού στον πλανήτη. Οι στόχοι της NASA για αποικισμό του Άρη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ήδη, πολλά διαστημικά σκάφη έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, ενώ έχουν σταλεί στο έδαφος ρομποτικά οχήματα. Ως γνωστόν, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη με μόνιμο προσωπικό έξι αστροναύτες, διεξάγει σειρά πειραμάτων προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τον αποικισμό του Άρη. Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη γαιοπλασία του πλανήτη Άρη, είναι η δημιουργία μιας μαγνητικής ασπίδας γύρω του, ώστε να μπορεί στο μέλλον να εποικιστεί. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσει τον Άρη και παράλληλα θα δημιουργήσει μία νέα ατμόσφαιρα στον κοντινότερο γείτονα της Γης. Χωρίς αυτή την ατμόσφαιρα, ο Άρης θα συνεχίσει να είναι ένα ψυχρό, ξηρό μέρος όπου η ζωή δεν μπορεί να ανθίσει.

Εκτός από αυτό, μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή – που η NASA ελπίζει να σταλεί τη δεκαετία του 2030 – θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει ορισμένους σοβαρούς κινδύνους. Μεταξύ αυτών θα είναι η έκθεση σε ακτινοβολία και ο κίνδυνος της ασφυξίας, η οποία θα αποτελέσει ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τους αποίκους. Ο Jim Green, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πλανητικής Επιστήμης της NASA τόνισε ότι αν και εφόσον τεθεί σε λειτουργία το μαγνητικό πεδίο που θα προστατεύει τον Άρη από τις επιθέσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και των διαφόρων μετεωριτών, τότε θα μπορούσε να αναπτυχθεί βαρύτητα, στο 50% της γήινης, μέσα σε διάστημα λίγων ετών!

Το θέμα της φετινής πρόκλησης για την Άνοικτή Κατηγορία του Δημοτικού είναι «Εποικισμός του Άρη». Οι μαθητές οι οποίοι θα διαγωνιστούν θα πρέπει να παρουσιάσουν μία κατασκευή με αυτοματισμούς, η οποία θα έχει σχέση με αυτό το θέμα.

Ενδεικτικές ιδέες σχετικές με το θέμα του διαγωνισμού θα μπορούσαν να είναι:

 • ρύθμιση κυκλοφορίας σε δορυφόρους
 • διαστημικό ασανσέρ
 • ασφάλεια της μαγνητικής ασπίδας

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας.

Βρείτε το σχετικό PDF πατώντας εδώ.

Το σχέδιο της NASA για τον εποικισμό του Άρη:

Το πλάνο της Space X για τον εποικισμό του Άρη:

Για πρώτη χρονιά, η διαγωνιστική βαθμίδα του Δημοτικού θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία STORIES OF TOMORROW (STORIES), στο πλαίσιο της οποίας θα ζητηθεί από 40 διαγωνιζόμενες ομάδες να οπτικοποιήσουν και να παρουσιάσουν το project τους χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα storytelling του προγράμματος STORIES. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την 1η φορά πανευρωπαϊκά που μαθητικός διαγωνισμός εντάσσεται σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στη διαγωνιστική κατηγορία του Δημοτικού με θέμα «Εποικισμός του Άρη» έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να οπτικοποιήσουν και να παρουσιάσουν το project τους χρησιμοποιώντας το περιβάλλον εργασίας STORIES Storytelling Platform.

Ως ένδειξη της υποστήριξής του προς το έργο STORIES OF TOMORROW ( STORIES) αλλά και προς τα σχολεία που θα χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα STORIES στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ο WRO Hellas με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. θα προσφέρει δωρεάν 80 πακέτα εξοπλισμού LEGO Education Wedo2, στο εύρος 2 σχολικών ετών.

Για το σχολικό έτος 2017-2018 θα προσφερθούν συνολικά 40 πακέτα σε 40 Δημοτικά σχολεία του Νομού Άττικής (με βάση τη γεωγραφική εμβέλεια της πιλοτικής εφαρμογής του έργου STORIES). Τα 40 Δημοτικά σχολεία που θα λάβουν δωρεάν πακέτο θα αναδειχθούν μέσα από κλήρωση, στην οποία θα λάβουν μέρος όσα σχολεία της Άττικής δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα STORIES στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 και 2019, καθώς και ότι αποδέχονται τους όρους που συνοδεύουν την προσφορά των συγκεκριμένων πακέτων:

Όροι συμμετοχής στην κλήρωση για τα 40 πακέτα Wedo2 (στο πλαίσιο του STORIES OF TOMORROW):

 • Για να συμμετάσχουν στην κλήρωση, τα σχολεία θα πρέπει να δηλώσουν ότι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα STORIES OF TOMORROW ( STORIES) , απαντώντας θετικά στο αντίστοιχο ερώτημα που θα περιλαμβάνεται στη γενική φόρμα δήλωσης συμμετοχής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018.
 • Τα σχολεία που θα κληρωθούν για να παραλάβουν δωρεάν πακέτο εξοπλισμού LEGO Education Wedo2 θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για τουλάχιστον 2 σχολικά έτη και συγκεκριμένα για τα έτη 20172018 και 2018-2019.
 • Τα σχολεία που θα κληρωθούν για να παραλάβουν δωρεάν πακέτο εξοπλισμού LEGO Education Wedo2 θα πρέπει υποχρεωτικά να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα STORIES Storytelling Platform για την οπτικοποίηση και παρουσίαση του project τους, κατά την υποχρεωτική συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για τουλάχιστον 2 σχολικά έτη και συγκεκριμένα για τα έτη 2017-2018 και 2018-2019.
 • Η πρόσβαση στην πλατφόρμα STORIES Storytelling Platform δεν περιορίζεται μόνο σε εκείνα τα σχολεία που θα κληρωθούν για να αποκτήσουν τα 40 δωρεάν πακέτα εξοπλισμού LEGO Education Wedo2. Την πλατφόρμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα Δημοτικά σχολεία που θα συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για τα έτη 2017-2018 ή/και 2018-2019, εφόσον το επιθυμούν.

Σχετικά με το STORIES OF TOMORROW:

Η πρωτοβουλία STORIES OF TOMORROW (STORIES) αποτελεί ένα έργο έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει 15 εταίρους από 10 χώρες. Το έργο στοχεύει να αναδείξει τη μέθοδο της αφήγησης ως καταλύτη για την αποτελεσματική αλληλεπίδραση μεταξύ της εκπαίδευσης STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και της Τέχνης – δύο τομέων που εν πολλοίς διακρίνονται από κοινές αξίες, παρόμοια θέματα και χαρακτηριστικά.

Στην καρδιά αυτής της παρέμβασης βρίσκεται το όραμα για δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων σπουδών που επιτυγχάνουν βαθύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Με απώτερο στόχο την ενίσχυση της εις βάθος μάθησης (deeper learning) των μαθητών των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού), το έργο STORIES προτείνει την ένταξη δημιουργικών προσεγγίσεων στην εκπαίδευση STEM, παρέχοντας για τους μαθητές ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας, το STORIES Storytelling Platform, στο οποίο δίνεται η δυνατότητα για παράλληλη εφαρμογή της καλλιτεχνικής έκφρασης και της επιστημονικής έρευνας.

Συγκεκριμένα το έργο STORIES στοχεύει να συμβάλει στη δυναμική εξέλιξη των ηλεκτρονικών βιβλίων (e-books), μέσα από:

 • Την ανάπτυξη φιλικών προς το χρήστη διεπαφών (interfaces), οι οποίες θα επιτρέπουν στους νεαρούς μαθητές ηλικίας 10-12 ετών να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες πολλαπλών αφηγήσεων, εκφράζοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους
 • Την ενσωμάτωση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών (advanced interfaces, learning analytics, visualization dashboards και εφαρμογές Augmented/Virtual reality, 3D printing) για τη δημιουργία και την προβολή των ιστοριών από τους μαθητές.

Με βάση τα παραπάνω θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα αφήγησης, το STORIES Storytelling Platform, όπου οι μαθητές θα αναπτύξουν και θα δημοσιεύσουν ιστορίες με θέμα «Αποστολή στον Άρη (Mars Mission)».
Οι δημιουργίες των μαθητών (πίνακες ζωγραφικής, μακέτες, διοράματα και κατασκευές, τρισδιάστατα αντικείμενα και τοπία, κινούμενα σχέδια, επιστημονικά βίντεο και επιστημονικό θέατρο) θα καταγράφονται και θα συντίθενται σε ενιαία, διαδραστικά ηλεκτρονικά βιβλία. Η τεχνική ομάδα του STORIES θα σχεδιάσει προηγμένες διεπαφές στις οποίες οι μαθητές θα
μπορούν να προσθέτουν χαρακτήρες, κτίρια, θερμοκήπια και διαφορετικές 3D γεωμετρικές δομές, χρησιμοποιώντας ένα tablet ή τον υπολογιστή τους για να δημιουργήσουν και να επιθεωρήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η πλατφόρμα θα δοκιμαστεί πιλοτικά στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στη Φινλανδία και στην Ιαπωνία, με συμμετοχή 60 εκπαιδευτικών και 3000 μαθητών Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Για να επιτευχθεί αυτό, το έργο βασίζεται στη διατομεακή συνεργασία μεταξύ δημιουργικών βιομηχανιών και ηλεκτρονικών εκδόσεων, εκπαιδευτικών ερευνητικών ιδρυμάτων στον τομέα της εκπαίδευσης STEM, σχολείων και κέντρων άτυπης μάθησης.

Πιλοτική κατηγορία Δημοτικού: WeDo 2.0 Ποδόσφαιρο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Λόγω αυξημένης συμμετοχής, οι ομάδες που διαγωνίζονται στην πιλοτική κατηγορία «Ποδόσφαιρο WeDo 2.0» θα διαγωνιστούν πρώτα σε Περιφερειακό επίπεδο.

Οι περιφέρειες που θα εντάξουν την πιλοτική κατηγορία «Ποδόσφαιρο WeDo 2.0» στον Περιφερειακό τους διαγωνισμό είναι η Αττική, η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και η Θεσσαλία.

Δείτε την ημερομηνία διεξαγωγής του Περιφερειακού διαγωνισμού της περιοχής σας πατώντας εδώ.

Διαγωνιστική διαδικασία | Πιλοτική κατηγορία Δημοτικού: Wedo 2.0 Ποδόσφαιρο

 1. Οι ομάδες μετά την εγγραφή τους προσέρχονται στο τραπέζι συναρμολόγησης που θα τους υποδειχθεί.
 2. Οι κριτές μοιράζουν σε κάθε ομάδα 3 καρτελάκια με τις λέξεις ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΦΙΛΙΑ. Τα καρτελάκια θα πρέπει να γράφουν επίσης επάνω το όνομα της ομάδας.
 3. Με εντολή των κριτών ξεκινά ο χρόνος συναρμολόγησης και δοκιμών, ο οποίος θα έχει διάρκεια μιας ώρας.
 4. Οι κριτές, όσο οι ομάδες συναρμολογούν και δοκιμάζουν κάνουν τις κληρώσεις και για τους 6 αγωνιστικούς γύρους.
 5. Πριν από κάθε αγώνα ανακοινώνονται οι συμμαχίες και οι σύμμαχοι συζητούν για να αποφασίσουν τη στρατηγική τους στο παιχνίδι.
 6. Για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, όσο παίζεται ένας αγώνας, οι επόμενες συμμαχίες που θα προσέλθουν στην πίστα συζητούν για το πως θα συνεργαστούν
 7. Σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά η κάθε ομάδα μπορεί να χαρίσει σε κάποιον αντίπαλο ή σύμμαχο (όποια στιγμή θέλει) ένα από τα καρτελάκια που έχει λάβει.
 8. Μετά το τέλος των αγώνων οι αρχηγοί των ομάδων παραδίδουν στους κριτές όλα τα καρτελάκια που έχουν συλλέξει.
 9. Οι ομάδες που έχουν τα περισσότερα καρτελάκια σε κάθε μια από τις 3 κατηγορίες (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΦΙΛΙΑ) κερδίζουν τα αντίστοιχα βραβεία.
 10. Ειδικό βραβείο “καλύτερης επίθεσης” απονέμεται στην ομάδα που θα επιτύχει τα περισσότερα τέρματα
 11. Οι κριτές ανακοινώνουν τις νικήτριες ομάδες με βάση τους βαθμούς που έχουν συλλέξει στα παιχνίδια. (Νίκη 3 βαθμοί, ισσοπαλία 1, ήττα 0)
 12. Οι περιπτώσεις ισοβαθμίας περιγράφονται στους κανόνες
 13. Η χρήση WiFi από τις ομάδες επιτρέπεται, αλλά οι διοργανωτές δεν θα παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.

Το WeDo 2.0 Ποδόσφαιρο, απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού σχολείου. Σε αυτό το παιχνίδι, 2 αντίπαλες συμμαχίες που αποτελούνται από 2 τηλεχειριζόμενα ρομπότ η κάθε μία, κυνηγούν ένα μπαλάκι του ping pong, πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι (γήπεδο ποδοσφαίρου). Στόχος της κάθε συμμαχίας είναι να κερδίσει το παιχνίδι, πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ από τους αντιπάλους της.

Η κατηγορία Wedo 2.0 Ποδόσφαιρο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 στο πλαίσιο πιλοτικού διαγωνισμού όπου θα συμμετέχουν ομάδες από την περιφέρεια Αττικής, καθώς και ομάδες από τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (περιφέρειες με συμμετοχές στις Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO στην κατηγορία Football).

Κατεβάστε το σχετικό PDF (επικαιροποιημένη έκδοση 31/10) πατώντας εδώ.

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.

Δείτε το εκτυπώσιμο PDF με την πίστα πατώντας εδώ.

Για τις εκτυπώσεις σας σε σχέση με τον διαγωνισμό μπορείτε να απευθύνεστε στην εταιρεία:

ADAP ΕΠΕ

Ψηφιακές Εκτυπώσεις – Μεταξοτυπίες – Διαφημιστικές Κατασκευές – Διαχείριση Έργων

Μυτιλήνης 6, 18346 Μοσχάτο

τηλ. : +30 2104839023-93 fax : +30 210 4839093 mobile: 6985-824119

sales@adap.gr – www.adap.gr