Δελτία τύπου, Νέα

Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019 – Επίσημα αποτελέσματα


Η Ελλάδα στον 7ο ουρανό της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής παγκοσμίως!

Πιο συγκεκριμένα: Στην κατηγορία Open κατακτήσαμε δύο ασημένια μετάλλια στο δημοτικό με την ομάδα Infinite Code και προπονήτρια την Πωλίνα Πλουμιδάκη από τα Τοσίτσεια – Αρσάκεια Εκάλης, καθώς και στο Γυμνάσιο με την ομάδα SmartBirds και προπονητή τον Πάνο Βέρρα από την Πάτρα (Πειραματικό Γυμνάσιο Λάγγουρα και 2ο Γυμνάσιο Πατρών). Επίσης, στο Λύκειο, η ομάδα Minders με προπονητή τον Τίμο Τρυφωνίδη από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση Αττικής κατετάγησαν 4οι παγκοσμίως!

Η κατηγορία Open έχει εκθεσιακό χαρακτήρα ζητώντας από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση με βάση ένα δοσμένο θέμα, που φέτος ήταν Smart Cities. Οι τρεις διακριθείσες ελληνικές ομάδες καλέστηκαν να επιδείξουν υλοποιήσιμα projects που θα οδηγούσαν στην ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.

Στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ WRO Football, η καλαματιανή ομάδα BitBot με μαθητές Λυκείου και προπονητή τον Λεωνίδα Φίλο, κατέλαβε τη 2η θέση στον τελικό, χάνοντας από την ομάδα του Μακάο, κερδίζοντας όμως το ασημένιο μετάλλιο!

Στην απαιτητική κατηγορία Regular κατακτήσαμε χάλκινο μετάλλιο στα δημοτικά με την ομάδα Jobi Team και προπονητή τον Κώστα Τσατσαρώνη. Επίσης, 7η στα Λύκεια κατετάγη η ομάδα Teamwork Optimum από το Γενικό Λύκειο Καστριτσίου με προπονητή τον Ανέστη Βοβό. Στη δημοφιλή αυτή κατηγορία την Ελλάδα εκπροσώπησαν επάξια και άλλες τρεις ομάδες: Teamwork Happiness στο Δημοτικό (63η θέση παγκοσμίως), Youngbloods και Teamwork Dream στο Γυμνάσιο (61η και 78η θέση αντίστοιχα).

Τις επιτυχίες ολοκλήρωσε η φοιτητική ομάδα ESDA Lab από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η οπoία κατετάγη 9η στην κατηγορία της.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2019 εμφανίζονται στην επίσημη σελίδα του φετινού διεθνή διοργανωτή.

Κατηγορία Open
Η κατηγορία  έχει εκθεσιακό χαρακτήρα και ζητά από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση, με βάση ένα δοσμένο θέμα. Κατά την ημέρα του αγώνα οι ομάδες παρουσιάζουν στους κριτές το έργο τους, καθώς και ένα ολοκληρωμένο portfolio που το συνοδεύει.

Κατηγορία Regular
Η απαιτητική κατηγορία Regular αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Σε αυτή την κατηγορία οι μαθητές καλούνται να κατασκευάσουν τα ρομπότ τους κατά την ημέρα του διαγωνισμού, καθώς και να κάνουν επί τόπου αλλαγές στον προγραμματισμό, με βάση έναν κανόνα – έκπληξη που τίθεται κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας.

Κατηγορία WRO Football
Η κατηγορία WRO Football αποτελεί ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό παιχνίδι, με τα ρομπότ των ομάδων να παίζουν ποδόσφαιρο. Κάθε χρόνο εισάγονται μικρές αλλαγές στο παιχνίδι, έτσι ώστε να παρακινηθούν οι μαθητές να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα ρομπότ τους.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, εθνικού διοργανωτή στην Ελλάδα, κ. Ιωάννης Σομαλακίδης δήλωσε χαρακτηριστικά για τον τεράστιο αυτό άθλο των ομάδων μας:

«Η 16η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019, στην Ουγγαρία με 74 συνολικά συμμετέχουσες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανήκει πλέον στην ιστορία με τη χώρα μας στον 7ο ουρανό! Οι ομάδες μας κατέκτησαν σημαντικές θέσεις, έτσι ώστε στην τελετή λήξης, κάθε δεύτερη αναγγελία, η ελληνική σημαία να κυματίζει στα υψηλότερα σημεία.

Αναλυτικά, στη Regular κατηγορία Δημοτικού κατακτήσαμε τη 3η θέση, στη Regular κατηγορία Λυκείου την 7η θέση, στην Open κατηγορία Δημοτικού τη 2η θέση, στην Open κατηγορία Γυμνασίου τη 2η θέση, στην Open κατηγορία Λυκείου την 4η θέση, στο ποδόσφαιρο κατακτήσαμε τη 2η θέση, παίζοντας στον τελικό και στη φοιτητική κατηγορία καταλάβαμε την 9η θέση.

Ιστορικά εξελισσόμενη η παρουσία μας, ως χώρα, στις Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στην εφετινή Ολυμπιάδα, ήταν η καλύτερη. Ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας των εκπαιδευτικών μας, η πλειοψηφία των οποίων υπηρετεί σε δημόσια ελληνικά σχολεία, όπως επίσης των γονέων, και των μαθητών». Μοιραζόμαστε τη χαρά και την αισιοδοξία μας με όσες και όσους συμπορεύονται στο όραμα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, το οποίο ως WRO Hellas, υπηρετούμε ανελλιπώς από το 2009».

Το θέμα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2019 ήταν Smart Cities (Έξυπνες Πόλεις). Οι προκλήσεις των διαγωνιστικών κατηγοριών αφορούσαν νέες, καινοτόμες ιδέες που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.

Μια έξυπνη πόλη είναι ένας τόπος όπου οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) χρησιμοποιούνται προς όφελος των κατοίκων, με σκοπό να λειτουργούν πιο αποδοτικά τα παραδοσιακά δίκτυα και οι υπηρεσίες (οι πόροι της πόλης) και να μειώνονται οι ενεργειακές απώλειες.

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους και της ικανότητάς τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή σε δύσκολες και δημιουργικές προκλήσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται σε περισσότερες από 65 χώρες από όλον τον κόσμο. Οι Εθνικοι διοργανωτές της WRO, όπως ο WRO Hellas για την Ελλάδα, εξασφαλίζουν ότι περισσότερα από 70.000 παιδιά και νέοι παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διοργάνωση.

Για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκροτoύν ομάδες των δύο ή τριών παιδιών. Οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό project σχετικό με μια δοσμένη θεματολογία που αλλάζει κάθε χρονιά.

Επόμενα βήματα στην Ελλάδα;

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, ο οποίος ήδη τρέχει σε στρατηγική συνεργασία με την COSMOTE και προσκαλεί έμπειρες και αρχάριες ομάδες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην εκπαιδευτική ρομποτική. Ένας διαγωνισμός 100% ελληνικού σχεδιασμού, ο Πανελλήνιος λειτουργεί ως άριστος τρόπος για να εξασκήσουν οι μαθητές σημαντικές δεξιότητες και να προετοιμαστούν οι ελληνικές ομάδες για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, τον Νοέμβριο ο WRO Hellas με τη στήριξη του Επιστημονικού Συνεργάτη STEM Education θα προσφέρει δωρεάν webinars επιμόρφωσης για τους προπονητές των ομάδων. Επίσης μέχρι και τον Δεκέμβριο σε όλα τα κέντρα STEM Education της Ελλάδος θα λειτουργήσουν open days με δωρεάν είσοδο, προσκαλώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να εξερευνήσουν τις φετινές κατηγορίες Δημοτικού και Γυμνασίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τα μέλη της ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής 2019

Τη φετινή Ολυμπιακή Αποστολή στήριξαν σημαντικοί υποστηρικτές, όπως η COSMOTE που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη του WRO Hellas και το Ίδρυμα Ωνάση. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, εταιρείες πανελλήνιου βεληνεκούς ένωσαν τις δυνάμεις τους και υποστήριξαν το ταξίδι των ομάδων από την ελληνική περιφέρεια, στο Γκιούρ της Ουγγαρίας:

  • Εταιρία αναψυκτικών και φυσικών χυμών ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
  • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας
  • ΕΛ.ΚΕ.ΜΕ.
  • ΡΕΗΚΑΠ Α.Ε.
Συλλογή φωτογραφιών

Back to list

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *