Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 έχει τέσσερις κατηγορίες για μαθητές Γυμνασίου:

  • Κατηγορία Regular I «Πρωτέας» (κατηγορία με πίστα)
  • Κατηγορία Regular II «Τα ποτάμια ενώνουν την Ευρώπη» (κατηγορία με πίστα)
  • Ανοικτή κατηγορία «Κλιματική Αλλαγή»
  • Παράλληλη κατηγορία «Δίαθλο+1» (κατηγορία ανάπτυξης)

Σκοπός των κατηγοριών Regular Γυμνασίου είναι οι μαθητές να συνθέσουν τις δικές τους ρομποτικές λύσεις, σχεδιάζοντας, δοκιμάζοντας, ανακατασκευάζοντας και τελειοποιώντας εκείνα τα ρομπότ, τα οποία θα επιλύσουν τις προκλήσεις που θέτει η αγωνιστική «πίστα» της κατηγορίας με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο. Παράλληλα, η θεματολογία των συγκεκριμένων κατηγοριών, η οποία πάντα σχετίζεται με την Ιστορία και τον Πολιτισμό, στοχεύει να ωθήσει τους μαθητές προς μία έμπρακτη και ενθουσιώδη μελέτη της Ιστορίας και συγκεκριμένα μερικών έξοχων γεγονότων, ιστορικών περιόδων και κατακτήσεων-σταθμών της ανθρωπότητας.

Σκοπός της Ανοικτής κατηγορίας Γυμνασίου είναι οι μαθητές να συνδυάσουν προαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες και να τις εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο, σχεδιάζοντας μία ολοκληρωμένη ρομποτική λύση που απαντά σε πραγματικά κοινωνικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα και συνοδεύεται από ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο (business plan).

Στην παράλληλη κατηγορία με τίτλο «Δίαθλο+1» οι ομάδες καλούνται να κατασκευάσουν ρομποτικούς αθλητές, καθώς επίσης να επινοήσουν ελεύθερα το δικό τους ρομποτικό άθλημα, εξασκώντας τις τεχνικές τους δεξιότητες αλλά και τη δημιουργικότητά τους.

Οι κατηγορίες του Γυμνασίου είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να προετοιμάζουν τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μαθητές που κέρδισαν την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση σε βαλκανική ή διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και αποφοίτησαν μετά το 2015 από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο, καθώς και εκείνοι που έφτασαν το ίδιο ψηλά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες εγγράφονται πλέον καθ‘ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο.

Κατηγορία Regular I: «Πρωτέας» 

Ο WRO Hellas έχοντας ως σκοπό να διαδώσει προς την εκπαιδευτική κοινότητα την εκπαιδευτική ρομποτική καθώς επίσης τα παιδαγωγικά οφέλη που απορρέουν από την ενασχόληση με αυτήν, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τον διαγωνισμό «Πρωτέας».

Ο «Πρωτέας» απευθύνεται σε μαθητές και προπονητές που επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια κατηγορία με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αποτελεί μία απλούστερη εκδοχή παλαιότερων Πανελλήνιων Διαγωνισμών και των δοκιμασιών τους. Ο φετινός διαγωνισμός βασίζεται στην δοκιμασία του προηγούμενου Πανελλήνιου Διαγωνισμού με τίτλο «Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα». Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες μπορούν να περιπλανηθούν στους δρόμους του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα εκεί όπου τα αρώματα και η γεύση μοιάζουν να εναρμονίζονται με τον τόπο.

Για τις ανάγκες του διαγωνισμού ο WRO Hellas θα οργανώσει εκπαιδευτικές συνεδρίες σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, στις οποίες έμπειροι προπονητές που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό “Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα”, θα μεταφέρουν πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρίες σε νέους συναδέλφους τους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF πατώντας εδώ

Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Παρουσίαση της πρόκλησης «Πρωτέας» από τον υπεύθυνο της κατηγορίας, κ. Ανέστη Βοβό. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του περυσινού, Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 και μεταδόθηκε ζωντανά, κατά τη διάρκεια της δράσης «Ανάβουμε τις Φρυκτωρίες!, όπως αυτή υλοποιήθηκε στην Πάτρα την 1η Δεκεμβρίου 2018.

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να κατεβάσετε το RGB block για τον EV3 αισθητήρα χρώματος. Αυτό είναι το μοναδικό third party block που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στο διαγωνισμό:

http://mindcuber.com/mindcub3r/ColorSensorRGBzip-v1.00.zip

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.

Για τις εκτυπώσεις σας σε σχέση με τον διαγωνισμό μπορείτε να απευθύνεστε στην εταιρεία:

ADAP ΕΠΕ

Ψηφιακές Εκτυπώσεις – Μεταξοτυπίες – Διαφημιστικές Κατασκευές – Διαχείριση Έργων

Μυτιλήνης 6, 18346 Μοσχάτο

τηλ. : +30 2104839023-93 fax : +30 210 4839093 mobile: 6985-824119

sales@adap.gr – www.adap.gr

Κατηγορία Regular II: «Τα ποτάμια ενώνουν την Ευρώπη» 

Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες μπορούν να περιπλανηθούν στην Ευρώπη διασχίζοντας τους πλωτούς δρόμους που δημιούργησε η φύση και βελτίωσε ο άνθρωπος. Το ταξίδι ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπου στο μέλλον θα βρίσκεται η πύλη της Ευρωπαϊκής ποτάμιας διαδρομής για τις χώρες της Μεσογείου. Ξεκινώντας από τον Αξιό και μέσω του Δούναβη και των υπόλοιπων διασυνδεμένων ποταμών, θα είναι δυνατή η επικοινωνία και η μεταφορά αγαθών, ανθρώπων αλλά και πολιτισμών, σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Η δοκιμασία αφορά στη δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα σε τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες και την εμπορική μεταφορά-ανταλλαγή των κύριων προϊόντων που παράγονται σε κάθε περιοχή. Η μετακίνηση γίνεται με τη βοήθεια των πλωτών διαδρομών που παρέχουν τα ποτάμια Δούναβης για τη Ρουμανία, Βιστούλας για την Πολωνία, Έλβας για την Γερμανία και Ρήνος για την Ολλανδία. Το ρομπότ-μεταφορέας ξεκινά από τον Αξιό και μεταφέρει τα κύρια προϊόντα που παράγονται σε δύο από τις τέσσερις παραπάνω χώρες, μέταλλο από τη Ρουμανία, γαιάνθρακα από την Πολωνία, αυτοκίνητα από την Γερμανία και γεωργικά προϊόντα από την Ολλανδία. Οι πύργοι που υπάρχουν στην είσοδο κάθε χώρας αντιπροσωπεύουν την ανάγκη των πλωτών μέσων να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν επίπεδο, λόγω της υψομετρικής διαφοράς ανάμεσα στις πλωτές διαδρομές, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλες τις διασυνδεμένες περιοχές.

Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να κατεβάσετε το RGB block για τον EV3 αισθητήρα χρώματος. Αυτό είναι το μοναδικό third party block που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στο διαγωνισμό:

http://mindcuber.com/mindcub3r/ColorSensorRGBzip-v1.00.zip

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.

Για τις εκτυπώσεις σας σε σχέση με τον διαγωνισμό μπορείτε να απευθύνεστε στην εταιρεία:

ADAP ΕΠΕ

Ψηφιακές Εκτυπώσεις – Μεταξοτυπίες – Διαφημιστικές Κατασκευές – Διαχείριση Έργων

Μυτιλήνης 6, 18346 Μοσχάτο

τηλ. : +30 2104839023-93 fax : +30 210 4839093 mobile: 6985-824119

sales@adap.gr – www.adap.gr

Ανοικτή κατηγορία Γυμνασίου: «Κλιματική Αλλαγή»

Οι παγκόσμιες εκπομπές φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και δε δείχνουν κανένα σημάδι ότι έφτασαν κορυφή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα τέσσερα πιο καυτά, αφού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του χειμώνα. Στην Αρκτική αυξήθηκαν κατά 3 °C από το 1990. Τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν και αρχίζουμε να βλέπουμε τις απειλητικές για τη ζωή συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στην υγεία, μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των καύσων και των κινδύνων για την επισιτιστική ασφάλεια.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές παντού και έχουν πολύ πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τις εθνικές οικονομίες, κοστίζοντας σήμερα πολύ και ακόμα περισσότερο αύριο. Υπάρχει όμως ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι τώρα είναι διαθέσιμες οικονομικά προσιτές και κλιμακούμενες λύσεις που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις καθαρές και πιο ανθεκτικές οικονομίες.

Ευτυχώς, έχουμε τη Συμφωνία των Παρισίων – ένα οραματικό, βιώσιμο, προσανατολισμένο προς το μέλλον πλαίσιο πολιτικής που καθορίζει ακριβώς τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να αντιστραφεί ο αντίκτυπός της.

Αλλά η ίδια η συμφωνία δεν έχει νόημα χωρίς φιλόδοξη δράση.

 

Ανοικτή κατηγορία «Κλιματική Αλλαγή»

Η αποστολή φέτος είναι η κάθε ομάδα να οικοδομήσει ένα ρομπότ/project που να συμμετέχει στην ευρύτερη έννοια της Κλιματικής Αλλαγής και να εντάσσετε στις παρακάτω θεματικές ενότητες.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο το project τους είναι σημαντικό, καθώς και να καταδείξουν με σαφήνεια τα σημεία καινοτομίας του.

Η συγκεκριμένη κατηγορία λειτουργεί προκατασκευαστικά για τη συμμετοχή των ομάδων στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2020. Η θεματική της επερχόμενης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO θα αφορά την Κλιματική Αλλαγή. Έτσι οι συμμετέχοντες μπορούν να προετοιμάζονται από τώρα, ακολουθώντας τους κανόνες του WRO. Η θεματική πλαισίωση των κανόνων θα εμπλουτιστεί περαιτέρω τον Ιανουάριο 2020, με την επίσημη ανακοίνωση της θεματικής της Ολυμπιάδας. Οι εγγραφές για την κατηγορία θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2019 και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου 2019.

Για τη βέλτιστη υποστήριξη των ομάδων κατά την προετοιμασία τους:

  • Τον Νοέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο 2020 θα προσφερθεί σειρά δωρεάν σεμιναρίων κατάρτισης για τους προπονητές.
  • Τον Φεβρουάριο 2020, οι ομάδες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε Περιφερειακούς διαγωνισμούς που θα διοργανωθούν σε κεντρικές πόλεις της Ελλάδας. Οι περιφερειακοί διαγωνισμοί δε θα έχουν ως στόχο την πρόκριση στον Εθνικό Τελικό (όλες οι ομάδες της συγκεκριμένης κατηγορίας προκρίνονται απευθείας στον Εθνικό Τελικό). Στόχος των περιφερειακών είναι να δώσουν στις ομάδες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα projects τους και να λάβουν μια ενδεικτική ανατροφοδότηση.
Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF πατώντας εδώ

Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.

Παράλληλη κατηγορία Γυμνασίου & Λυκείου: «Δίαθλο+1»

Η πιλοτική αυτή κατηγορία προσκαλεί τους μαθητές να κατασκευάσουν ρομποτικούς αθλητές που θα φέρουν εις πέρας ένα δοσμένο δίαθλο, καθώς επίσης να εμπνευστούν ένα τρίτο, δικό τους ρομποτικό «άθλημα».

Το αναλυτικό PDF με την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας θα αναρτηθεί άμεσα.

Ενδεικτικά, διαβάστε το σχετικό αρχείο PDF του περσινού διαγωνισμού (2019) πατώντας εδώ.

Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.