new-panellhnios

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 έχει μία κατηγορία για μαθητές Λυκείου ΕΠΑ.Λ.:

  • Ανοικτή κατηγορία για ΕΠΑ.Λ. «Η πόλη που ονειρεύομαι – Smart City»

Σκοπός της Ανοικτής κατηγορίας ΕΠΑΛ είναι οι μαθητές να συνδυάσουν προαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες και να τις εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο, σχεδιάζοντας μία ολοκληρωμένη ρομποτική λύση που απαντά σε πραγματικά κοινωνικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα και συνοδεύεται από ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο (business plan).

Η κατηγορία του ΕΠΑΛ είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να προετοιμάζει τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μαθητές που κέρδισαν την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση σε βαλκανική ή διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και αποφοίτησαν μετά το 2015 από Επαγγελματικό Λύκειο, καθώς και εκείνοι που έφτασαν το ίδιο ψηλά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες εγγράφονται πλέον καθ‘ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο.

Aνοικτή κατηγορία για ΕΠΑ.Λ. «Η πόλη που ονειρεύομαι να ζήσω – Smart City»

O WRO Hellas καλεί όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας να σκεφτούν και να κατασκευάσουν ρομπότ-μηχανήματα, μηχανισμούς, εργοστάσια σε μικρογραφία, μέρη εργοστασίων, εξαρτήματα και αυτοματισμούς τα οποία να μπορούν κάτι από τα παρακάτω:

  • Να προάγουν την εύρυθμη λειτουργία μιας πόλης
  • Να βοηθήσουν να γίνει μια πόλη βιώσιμη

σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές,

Ο διαγωνισμός έχει κυρίως σκοπό να φέρει σε επαφή τους μαθητές των ΕΠΑΛ με την αγορά εργασίας στον βιομηχανικό χώρο, ώστε να ανακαλύψουν δεξιότητές τους και να επιλέξουν τους κατάλληλους τομείς που τους ενδιαφέρουν στην παραγωγική διαδικασία της τεχνολογίας.

Ο διαγωνισμός έχει εκθεσιακό, μαθησιακό αλλά και ερευνητικό χαρακτήρα.

Ο εκθεσιακός χαρακτήρας του διαγωνισμού επιτρέπει στο κοινό να βρίσκεται μέσα στον χώρο του διαγωνισμού, εκτός του δεκάλεπτου της διαδικασίας αξιολόγησης, όταν θα βρίσκονται οι κριτές στο εκάστοτε περίπτερο.

Η βαθμολογία βγαίνει με δυο τρόπους.  Από σταθερούς πίνακες με συγκεκριμένους βαθμούς για συγκεκριμένες δεξιότητες (αυτοβαθμολόγηση) αλλά και με αναλογικούς βαθμούς που οι κριτές θα δώσουν στις ομάδες, την ώρα της παρουσίασης.

Οι ομάδες πρέπει να σκεφτούν τι χρειάζεται μια πόλη ή οι κάτοικοί της. Η ιδέα που θα σκεφθούν και θα κατασκευάσουν θα πρέπει να καλύπτει μια ανάγκη ή να δημιουργεί μια ανάγκη.

Η κάθε ομάδα  διαγωνίζεται ουσιαστικά στους εξής τομείς: DESIGN – MARKETING – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ -ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ .

Για τις κατασκευές θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των μαθητών, η οποία υπόκειται στην ευθύνη των καθηγητών (π.χ. Βάψιμο, Ηλεκτροκόλληση, κοπή μετάλλων ηλεκτροδότηση κ.λπ.).

Οι ομάδες από όλη την Ελλάδα θα έλθουν απευθείας στον Τελικό που θα γίνει 26 Μαρτίου στο Κολέγιο Αθηνών, δίχως να αποκλείεται η συμμετοχή τους σε Περιφερειακό επίπεδο.

ΔΕΚΤΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από τη συμμετοχή τους στον τελικό διαγωνισμό, οι ομάδες θα πρέπει να αναρτήσουν portfolio.

Βήματα για την ανάρτηση του portfolio:

1. Οι ομάδες θα δημιουργήσουν λογαριασμό dropbox που θα τους ανήκει και εκεί θα αναρτήσουν το portfolio που περιγράφεται παρακάτω

2. Το link που οδηγεί στο dropbox της ομάδας θα σταλθεί στο mail: th.markakis@wrohellas.gr

Τα περιεχόμενα του απαιτούμενου portfolio θα βρείτε στο pdf της κατηγορίας.

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογία.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF πατώντας εδώ. 

Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση.

Δωρεάν webinars για προπονητές στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023

Κατηγορία «Ανοικτή κατηγορία για ΕΠΑ.Λ. «Η πόλη που ονειρεύομαι – Smart City»

Εισηγητής:   Σουβατζόγλου Γιώργος

Ημερομηνία και ώρα:  09/02/2023 ώρα 17:00-18:00

Παρακολουθήστε το 1ο Webinar για την κατηγορία ΕΠΑ.Λ.

Φόρμα Εγγραφής

(**Ο αριθμός συμμετοχών ισοδυναμεί με τον αριθμό των ομάδων που θέλετε να δηλώσετε. Μπορείτε παρακάτω να βρείτε το έντυπο γονικής συγκατάθεσης και να το προσθέσετε στη φόρμα σας συμπληρωμένο, ένα για κάθε μαθητή. Το έντυπο θα το έχετε μαζί σας και την ημέρα του διαγωνισμού εκτυπωμένο για να το καταθέσετε στους υπεύθυνους.)