new-panellhnios

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 έχει τρεις κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού:

Η Ανοικτή Κατηγορία Δημοτικού πλέον χωρίζεται σε δύο ηλικιακές ομάδες:

  1. Πρώτες τάξεις Δημοτικού (Α’ – Δ’) Εξελίσσω την Πόλη μου με τις  απλές μηχανές 
  2. Τελευταίες τάξεις Δημοτικού (Γ’ – ΣΤ’) Έξυπνες Πόλεις – Smart Cities
  • Κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2», για μαθητές Α’ – Δ’ Δημοτικού
  • Κατηγορία  Regular Δημοτικού – Γυμνασίου  – Αρχάριοι “Τρίλιζα” & Προχωρημένοι “Σταυρόλεξο”

Σκοπός για το Δημοτικό είναι οι μαθητές να αναπτύξουν την ικανότητά τους για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος και να εξερευνήσουν εμπράκτως τις έννοιες της μηχανικής και του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης που σχετίζονται με τη δημιουργία και τον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών, χρησιμοποιώντας το δωρεάν λογισμικό Scratch του ΜΙΤ. Με αυτόν τον τρόπο ο διαγωνισμός εξοικειώνει τους μαθητές με το θεμελιώδες κεφάλαιο των «απλών μηχανών», εμπλουτίζοντας έτσι τους διδακτικούς στόχους του Προγράμματος Σπουδών.

Kατηγορία Regular Προχωρημένοι “Σταυρόλεξο”

Η Τρίλιζα είναι ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια στρατηγικής που έχει επινοήσει ο άνθρωπος. Η παλαιότερη ιστορική καταγραφή της, μας φέρνει πολύ πίσω στη Αίγυπτο του
1400 π.χ. εκεί όπου ένα τέτοιο παιχνίδι βρέθηκε χαραγμένο στον ναό του Καρνάκ. Όμως και οι αρχαίοι Αθηναίοι φαίνεται πως περνούσαν πολλές ώρες παίζοντας τρίλιζα
καθώς κατά τις εργασίες αναστήλωσης του Παρθενώνα ίχνη της βρέθηκαν λαξευμένα στα σκαλιά και στα δάπεδα των ναών του Ιερού Βράχου.
Το 1952, o Βρετανός Sandy Douglas στα πλαίσια του διδακτορικού του, έγραψε ένα πρόγραμμα για τον υπολογιστή EDSAC που έπαιζε τρίλιζα. Αυτό το πρόγραμμα θεωρείται ένα από τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια. Ο πίνακας της τρίλιζας προβαλλόταν σε μια πρωτόγονη οθόνη και ο χρήστης επέλεγε την κίνησή του χρησιμοποιώντας το περιστρεφόμενο καντράν ενός τηλεφώνου.
Στην εποχή μας, οι σύγχρονοι αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Θεωρίας Παιγνίων κατατάσσουν το παιχνίδι της Τρίλιζας στα προβλήματα εκείνα που μπορούν εύκολα να επιλυθούν από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η διερεύνηση όμως του παιχνιδιού, εξακολουθεί να αποτελεί μια ωφέλιμη εκπαιδευτική ενασχόληση για τους μαθητές όλων των βαθμίδων.
Στο φετινό διαγωνισμό λοιπόν, αποστολή των ομάδων είναι να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν αυτόνομα ρομπότ που θα μπορούν να παίξουν το παιχνίδι της Τρίλιζας.

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF πατώντας εδώ

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.

Για τις εκτυπώσεις σας σε σχέση με τον διαγωνισμό μπορείτε να απευθύνεστε στην εταιρεία:

ADAP ΕΠΕ

Ψηφιακές Εκτυπώσεις – Μεταξοτυπίες – Διαφημιστικές Κατασκευές – Διαχείριση Έργων

Μυτιλήνης 6, 18346 Μοσχάτο

τηλ. : +30 2104839023-93 fax : +30 210 4839093 mobile: 6985-824119

sales@adap.gr – www.adap.gr

Δωρεάν webinars για προπονητές στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM &Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023

Κατηγορία Regular Αρχάριοι “Τρίλιζα”

Θα ανακοινωθούν σύντομα λεπτομέρειες

Παράλληλη κατηγορία Γυμνασίου & Λυκείου: «Δίαθλο+1»

Η πιλοτική αυτή κατηγορία προσκαλεί τους μαθητές να κατασκευάσουν ρομποτικούς αθλητές που θα φέρουν εις πέρας ένα δοσμένο δίαθλο, καθώς επίσης να εμπνευστούν ένα τρίτο, δικό τους ρομποτικό «άθλημα».

Το αναλυτικό PDF με την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας θα αναρτηθεί άμεσα.

Ενδεικτικά, διαβάστε το σχετικό αρχείο PDF του περσινού διαγωνισμού (2019) πατώντας εδώ.

Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.

Φόρμα Εγγραφής

(**Ο αριθμός συμμετοχών ισοδυναμεί με τον αριθμό των ομάδων που θέλετε να δηλώσετε. Μπορείτε παρακάτω να βρείτε το έντυπο γονικής συγκατάθεσης και να το προσθέσετε στη φόρμα σας συμπληρωμένο, ένα για κάθε μαθητή. Το έντυπο θα το έχετε μαζί σας και την ημέρα του διαγωνισμού εκτυπωμένο για να το καταθέσετε στους υπεύθυνους.)