Γραφείο Τύπου, Δελτία τύπου

Ένας νέος κύκλος ανοίγει στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Word Robot Olympiad – WRO HELLAS

Όπως κάθε Νοέμβριο τα τελευταία 18 χρόνια μαθητές από 85 και πλέον χώρες δίνουν με τη συμμετοχή τους το παρόν! Με αφορμή την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021 (18 ως 21 Νοεμβρίου) ας ξαναθυμηθούμε τα μεγαλεία της χώρας μας στο πεδίο!
Το 2003 εκπρόσωποι από τέσσερις χώρες αποφάσισαν να οργανώσουν πιλοτικά μια ημερίδα εκπαιδευτικής ρομποτικής. Την επόμενη χρονιά με τη συμμετοχή δύο ακόμη χωρών θεσμοθετείται η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, World Robot Olympiad (WRO) που φιλοξενήθηκε στη Σιγκαπούρη.
Το 2008 η χώρα μας γίνεται δεκτή ως το δέκατο τρίτο μέλος και το 2009 συμμετείχαμε στην Ολυμπιάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής που φιλοξένησε η Κορέα. Το ίδιο έτος ιδρύεται στην Ελλάδα ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas. Λειτουργώντας ως επίσημος Εθνικός Διοργανωτής για την Ελλάδα, τη σχολική χρονιά 2008-2009 διοργανώσαμε τον πρώτο Πανελλήνιο Προκριματικό Διαγωνισμό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Τον Νοέμβριο του 2009 η χώρα μας έλαβε για πρώτη φορά μέρος στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO, στη Νότιο Κορέα. Με όχημα τους διαγωνισμούς όλα αυτά τα χρόνια κάναμε το πρώτο και το ουσιαστικότερο βήμα για την εισαγωγή της μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) στην εκπαίδευση, συστήνοντας στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα τον πυρήνα του STEM, την εκπαιδευτική ρομποτική.
Ο σκοπός μας από το 2008, δηλαδή η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην εκπαίδευση πλέον, έχοντας φτάσει αισίως στο 2021, έχει επιτευχθεί και η εκπαιδευτική ρομποτική είναι ενταγμένη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το 2019 η χώρα μας βρέθηκε στο υψηλότερο σκαλοπάτι δίπλα με τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες, αποδεικνύοντας ότι ο WRO Hellas είναι η μοναδική εκπαιδευτική πλατφόρμα ψηφιακής σύγκλισης της χώρας μας παγκοσμίως.
Πλέον, ως ο μοναδικός θεσμικός φορέας εκπαιδευτικής ρομποτικής WRO Hellas σε συνεργασία με το στρατηγικό συνεργάτη COSMOTE, διοργανώνουμε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ως προθάλαμο εξάσκησης και κατανόησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και το κυριότερο δωρεάν είτε σε επίπεδο συμμετοχής, είτε σε εκπαίδευση στελεχών (πέραν των 2500 εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων).
Έχουμε διεξάγει επιτυχώς 9 θεματικούς διαγωνισμούς με σκοπό την εισαγωγή τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, 5 Teacher Camps, 2 βιβλία διανομής δωρεάν για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 2 ταινίες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και έχουν μοιραστεί περισσότερα από 1000 κιτ σε σχολεία της χώρας μας!

Έχοντας διεξάγει Περιφερειακούς διαγωνισμούς και αντίστοιχες δράσεις ανά τις 13 περιφέρειες της χώρας μας, ο Οργανισμός WRO Hellas αποτελεί τον φορέα ψηφιακής σύγκλισης όλων των περιοχών της χώρας μας και ξεκινάμε δυναμικά τη νέα δεκαετία (2021-2030) να εισάγουμε, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το παγκόσμιο γίγνεσθαι, την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μαζί με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IOT), στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια.
Σήμερα λοιπόν ύστερα από 18 ολόκληρα χρόνια οι χώρες έγιναν 85 και η Ολυμπιάδα έχει φιλοξενηθεί ανά τις πέντε ηπείρους, με τον WRO να αποτελεί το φορέα εδραίωσης και εξέλιξης τα εκπαιδευτικής ρομποτικής. Έχοντας αποδεχτεί όλες τις πλατφόρμες hardware, ο Οργανισμός έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές να χρησιμοποιήσουν όποια πλατφόρμα επιλογής τους όπως Arduino, Raspberry, Lego Education, δημιουργώντας όλες εκείνες τις αναγκαίες πηγές (resources) όπως δραστηριότητες σε κατασκευή και προγραμματισμό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδρομής είναι ο WRO να αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα σε παγκόσμιο επίπεδο ανάπτυξης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και να σηματοδοτεί την επόμενη δεκαετία.
Σήμερα έχουμε να επιδείξουμε σε ότι αφορά στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, δεύτερες και τρίτες θέσεις γεγονός το οποίο ισοδυναμεί με θαύμα αφού οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί εργάζονται και κατανοούν εκτός σχολικού ωραρίου. Σε ότι αφορά στον Πανελλήνιο διαγωνισμό, η εισαγωγή των επιδαπέδιων ρομπότ στα νηπιαγωγεία και η εισαγωγή των αυτοματισμών με τη χρήση της γλώσσας Scratch στο δημοτικό αποτελεί την επιβράβευση των προσπαθειών μας. Εξίσου σημαντικό θεωρούμε τον εξοπλισμό περισσοτέρων από 1000 σχολείων με κιτς και την επιμόρφωση 2500 και πλέον εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.

Ακολουθεί η δήλωση του Προέδρου WRO Hellas κ. Ιωάννη Σομαλακίδη:

«Με την ευκαιρία της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας εκπαιδευτικής ρομποτικής on line λόγω της πανδημίας, από τις 18 ως τις 21 Νοεμβρίου, θέλω να κάνω ένα αφιέρωμα τιμής σε όλους όσους θα συμμετάσχουν.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εκατοντάδες άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια, ενστερνίστηκαν αυτό το όραμα και εργάσθηκαν για να φτάσει η χώρα μας σε αυτό το επίπεδο! Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε με φειδώ και σεβασμό έννοιες όπως Ολυμπιάδα Ρομποτικής, Εθνική Ομάδα Ρομποτικής και να περιφρουρήσουμε με πάθος τις προσπάθειες που καταβάλλουν εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σε κάθε σημείο της χώρας. Οι καιροί απαιτούν συνεργασίες και ομαδικό πνεύμα.
Η χώρα που φιλοδοξεί να αποτελέσει την πράσινη περιοχή στα επόμενα χρόνια, πρέπει να αγκαλιάσει αυτά τα projects και να αποτελέσουν τα πρότυπα για κάθε μαθητή. Κάθετη ανεμογεννήτρια η οποία αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και αξιοποιεί τον αέρα της πόλης, αυτόματο θερμοκήπιο εσωτερικής διαχείρισης το οποίο καθαρίζει την εσωτερική ποιότητα όπως τη φροντίδα των φυτών και τέλος την παραγωγή φυτών με υδροπονία στις στέγες μεγάλων κτηρίων. Επίσης, να αναφέρω τους εκπληκτικούς ρομποτικούς βραχίονες των αυτόνομων στην άλλη κατηγορία!
Θέλω όμως να σταθώ στη παρρησία και αυταπάρνηση αυτών των ομάδων, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ξεπερνώντας τη θέληση της στιγμιαίας αδράνειας, βρίσκοντας τον τρόπο να εργαστούν με ασφάλεια, με δημιουργικότητα ξεπερνώντας όλες τις αντιξοότητες, να ολοκληρώσουν με μοναδική ποιότητα αυτό που είχαν φανταστεί και να τεθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της εκπαιδευτικής ρομποτικής! Ο μοναδικός τρόπος που μια ομάδα μαθητών με τον προπονητή τους συλλαμβάνει και επιλύει προβλήματα του ανθρώπου.
Η Ελληνική αποστολή λαμβάνει μέρος σε όλες τις κατηγορίες και οι διακρίσεις και σε αυτή την Ολυμπιάδα θα είναι οι αναμενόμενες. Εύγε λοιπόν στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς προπονητές τους καθώς και στους γονείς των μαθητών γιατί κόντρα στο ρεύμα δείχνουν το δρόμο της εργασίας, της υπομονής, της κατανόησης και διαχείρισης της κατάστασης με υψηλό φρόνημα και απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και την επιστήμη.

Καλή Επιτυχία!»

Ακολουθούν οι διακρίσεις Ολυμπιάδας από το 2010 ως και το 2020 στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO:

Μπορείτε να δείτε την πορεία του Οργανισμού WRO Hellas στη σελίδα Από την ελληνική επανάσταση στην επανάσταση του μέλλοντος! (wrohellas.gr) ή απευθείας στη σελίδα timelinewro (thinglink.com).

Back to list

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *