Νέα

Ο Ακαδημαϊκός κ.Σταμάτιος Κριμιζής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Ύψιστη τιμή αποτέλεσε για τα μέλη του WRO Hellas, αλλά και για το σύνολο των παρευρισκόμενων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, η παρουσία και ομιλία του επιφανούς Ακαδημαϊκού κ.Σταμάτιου Κριμιζή στον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου στην αίθουσα Γ.Κασιμάτης στο ΟΑΚΑ.

Ο κ.Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Διευθυντής του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, καθήλωσε το κοινό του Τελικού με την ομιλία του, εμπνέοντας τους χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων να ακολουθήσουν το δρόμο της επιστήμης και της καινοτομίας. Η εισήγηση του κ.Κριμιζή με θέμα Νέοι Ορίζοντες: Η αποστολή του ρομπότ στον Πλούτωνα ήταν η ιδανική εισαγωγή για τον διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Ο κ. Κριμιζής είχε εκφράσει την στήριξη του στο έργο του WRO Hellas Και σε παλαιότερη επιστολή του αναφέροντας χαρακτηριστικά:


“Θα ήθελα έστω και από απόσταση να σας εκφράσω το θαυμασμό μου για το έργο του WRO Hellas. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή για τη χώρα και ειδικά για την Παιδεία, η ανάπτυξη μεθόδων και εφαρμογών αυτοματισμών και ρομποτικής στην εκπαίδευση ανάγεται σε κοινωνική ανάγκη, ειδικά όταν συνδυάζεται με αποκεντρωτικές δράσεις, γι αυτό και θέλω να γνωρίζετε ότι υποστηρίζω πλήρως την πάγια πρόταση για εισαγωγή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Σε μια χώρα που, παρά το εξαίρετο έμψυχο μαθητικό και φοιτητικό δυναμικό της, μαστίζεται από τη μετριοκρατία και την “αιμορραγία” νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό, καθίσταται αναγκαία η στήριξη νέων τεχνολογιών και εισαγωγή τους στη μαθητική καθημερινότητα από τις πρώτες κιόλας τάξεις. Αν η επιστήμη του σήμερα στηρίζεται εν μέρει στη Ρομποτική και τη Νανοτεχνολογία, σίγουρα η επιστήμη του αύριο θα βασίζεται σε αυτές τις τεχνολογίες εξ ολοκλήρου.”


Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980,  επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες,  τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που εξερεύνησε τον Πλούτωνα τον Ιούλιο, 2015. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 14.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα. Έχει λάβει τρείς φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1981, 1986, 2014), είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aeronautics and Astronautics, αποδέκτης του COSPARs Space Science Award (2002), του Basic Sciences Award (1994) της International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences (2002-2015), το Χρυσό Μετάλλιο του Council of European Aerospace Societies (CEAS) (2011), το Jean Dominique Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU) (2014) της οποίας κηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος, το James Van Allen Space Environments Award του American Institute of Aeronautics and Astronautics (2014) και το Voyager Silver Achievement Award της NASA (2014). Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσινγτoν του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement), και το 2016 το Τρόπαιο στην Ομάδα του New Horizons (Trophy for Team Achievement). Tο 2016 το American Astronautical Society (AAS) τον τίμησε με το Space Flight Αward την ύψιστη τιμή της AAS, και η NASA το Exceptional Public Service Medal, την ύψιστη τιμή της ΝΑSΑ. Το 2017 του απονεμήθηκε το Group Achievement Award της NASA για το New Horizons. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013) που εκπόνησε το 7ετές Στρατηγικό Πλαίσιο για Έρευνα και Τεχνολογία της Ελλάδος.

 

Back to list