Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™), μία ετήσια διοργάνωση παγκόσμιου βεληνεκούς για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην Κόστα Ρίκα από τις 10 ως τις 12 Νοεμβρίου 2017. Για ένα τριήμερο, τα βλέμματα όλων στράφηκαν δικαίως στα παιδιά που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο κάθε κοινωνίας με το μέλλον της. Επιστρέφουμε στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές μας ένα μετάλλιο, δύο ομάδες Ολυμπιονίκες, πολλές σημαντικές διακρίσεις και πληθώρα πολύτιμων εμπειριών και γνώσεων!

Στην πορεία προς την Ολυμπιάδα, οι ομάδες διένυσαν ένα ταξίδι προετοιμασίας 6 μηνών, στη διάρκεια του οποίου βίωσαν τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά οφέλη που έχει να προσφέρει μία εμπειρία τόσο συναρπαστική, όσο ένας διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής. Οι μαθητές έμαθαν βιωματικά πώς να λειτουργούν ως ομάδα (teamwork), να φαντάζονται τη κατασκευή του ρομπότ (engineering), να βρίσκουν την καλύτερη λύση (problem solving), να αναπτύσσουν το βέλτιστο πρόγραμμα (programming). Αυτά τα στοιχεία αποτελούν άλλωστε τον βασικό εκπαιδευτικό στόχο ενός διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής. Παράλληλα οι προπονητές (εκπαιδευτικοί) των ομάδων, οι οποίοι καθοδηγούν τους μαθητές σαν ισότιμα μέλη, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πληθώρα workshops, καθώς και να λάβουν γνώσεις στην αιχμή των σύγχρονων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών εξελίξεων, από μία παγκόσμια κοινότητα. Δεδομένου ότι σε καμία άλλη εκδήλωση δεν προσφέρονται εκπαιδευτικά οφέλη ταυτόχρονα σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η προετοιμασία για την Ολυμπιάδα είναι πολύ πιο σημαντική από το αγωνιστικό κομμάτι του διεθνούς διαγωνισμού.

Η προσπάθεια των ομάδων πάντως αναγνωρίστηκε και κατά την διαγωνιστική διαδικασία! Οι ελληνικές ομάδες εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά τους για την επινόηση και παρουσίαση ενός πρωτότυπου «Ρομπότ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainabot)», το οποίο συνεισφέρει λύσεις προς όφελος της ανθρωπότητας, διαμορφώνοντας ζώνες αειφορίας, δίχως να γνωρίζει σύνορα.


Tα νέα από τη WRO Costa Rica είναι εξαιρετικά  για την κατηγορία Open:

Την τρίτη θέση παγκοσμίως και το χάλκινο μετάλλιο κατέλαβε η ομάδα SMARTBIRDS NEXT στην κατηγορία Open Elementary (Δημοτικό), με προπονητή τον κ. Παναγιώτη Βέρρα και τους μαθητές Λαμπροπούλου Εύα, Σουγλέρη Γεώργιο και Ρόδη Χαράλαμπο (44ο Δημοτικό Πατρών και Δημοτικό Νέου Σουλίου). Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον προπονητή και στα μέλη της ομάδας για την τεράστια επιτυχία τους!

Η ομάδα G.R.I.D. στην κατηγορία Open Junior (Γυμνάσιο) με προπονήτρια την κα. Βουτυράκου Διαλεκτή Αθηνά και μαθητές τους Ιάσονα Σταύρο Σόμογλου και Ιωάννη Παπαδόπουλο κατάφερε να κατακτήσει την 7η θέση παγκοσμίως και να καταταγεί στις 8 ομάδες – Ολυμπιονίκες της κατηγορίας!

Τα νέα είναι καλά και για το Λύκειο, αφού οι μαθητές Βασίλης Καλαμαράς, Σταύρος Τζίκας, Πολύβιος Πλατυγένης και Άρης Αγγελόπουλος της ομάδας Minders κατάφεραν να εξασφαλίσουν την 11η θέση στην εξαιρετικά απαιτητική κατηγορία Open Senior (Λύκειο), όπου διαγωνίστηκαν περισσότερες από 80 ομάδες.

Οι ελληνικές διακρίσεις συνεχίζονται με την κατηγορία Regular Junior (Γυμνάσιο), όπου οι δύο ελληνικές ομάδες κατετάγησαν στις καλύτερες 16 επί συνόλου 86 ομάδων!

Συγκεκριμένα η θεσσαλική ομάδα BLUE DIAMOND με την προπονήτρια κα. Πολυξένη Κουτσίκου και μαθήτριες τις Ευτυχία Καλογήρου και Ελένη Τσιού (13ο Γυμνάσιο Λάρισας) κατέλαβε την 9η θέση σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία. Το επίπεδο ανταγωνισμού στην κατηγορία αυτή ήταν τέτοιο που η επιτυχία της ομάδας αποκτά μεγαλύτερη αναλογικά διάσταση από την σειρά κατάταξης που τυπικά έλαβε. Αντίστοιχα η ομάδα Pithagoras με προπονήτρια την κα. Γιώτα Τριανταφύλλου και μαθητές τους Αναστάσιο Σύρη, Ιάσονα Θεόδωρο Αγγελόπουλο Τσούτσουρα και Λεωνίδα Γεωργίου (Λεόντειος Ν. Σμύρνης) κατετάγη 15η παγκοσμίως. Συγχαρητήρια στα παιδιά και στις προπονήτριες για τη συνολική εμφάνισή τους στη φετινή απαιτητική Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου στην κατηγορία WRO Football και η ομάδα bitbot3 με προπονητή τον Λεωνίδα Φίλο και μαθητές τους Ξενοφώντα Πλεματιά, Νίκο Γιαννόπουλο και Κωνσταντή Καργάκο (6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας & 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας), αφού απέκλεισε την περσική ομάδα, αλλά «έπεσε» στην Ταϊβάν στη φάση πρόκρισης για τα προημιτελικά. Στη σελίδα αποτελεσμάτων ποδοσφαίρου φαίνεται η πορεία της ομάδας, η οποία διέπρεψε: ήρθε ισόπαλη με το  Χονγκ Κονγκ 4-4, νίκησε το Καζακστάν 5-3, θριάμβευσε με τις Φιλιππίνες 10-0 και έχασε στον όμιλο μόνο από την Αυστραλία με 4-1. Στους 32 νίκησε το Ιράν με 4-0 για να κοπεί η πορεία της από την ομάδα της Ταϊβάν που κέρδισε το τουρνουά!

Συνολικά όλες οι ομάδες μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό!

Στην κατηγορία Regular Elementary (Δημοτικό), ανάμεσα σε 81 ομάδες, στην πρώτη 30άδα κατετάγησαν οι δύο ομάδες από την Αχαΐα Linkage (25η) & Robocaptains (26η) με προπονητή τον κ. Ανδρέα Τσιμπούρη και μαθητές τους Κωνσταντίνο Βαφέα, Χρήστο Λεβιθόπουλο, Ασημάκη Φωτήλα (2o Δημοτικό Πατρών, 5ο Δημοτικό Πατρών και Γυμνάσιο Καστριτσίου) και Μάριο-Κανέλλο Καραγεωργόπουλο, Γιώργο Ντούβα και Μαρία-Ελένη Μπουρλέσσα (Πειρ/κό Δημ. ΑΕΙ Πατρών, 9ο Δημοτικό Πατρών, 20ό Γυμνάσιο Πατρών) αντίστοιχα.

Στην κατηγορία Regular Senior (Λύκειο), μία πολύ απαιτητική πρόκληση, οι ελληνικές ομάδες Kalamata Storm με προπονητή τον κ. Ονούφριο Κωστάκη και μαθητές τους Γιώργο Δαρσακλή και Θεόδωρο Ζερβάκη (1ο ΓΕΛ Καλαμάτας) & Le Velo Robotica με προπονητή τον κ. Ανδρέα Τσιμπούρη και μαθήτριες τις Ευδοκία Καμπούρη, Όλγα Κολλιοπούλου και Ελευθερία Μπουρλέσσα (12ο ΓΕΛ Πατρών και 2ο ΓΕΛ Πατρών) τελικά κατέκτησαν την 32η και την 58η θέση αντίστοιχα, επί συνόλου 75 ομάδων.


Συγχαρητήρια αξίζουν και στις 11 ομάδες της εθνικής αποστολής που μας εκπροσώπησαν στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad™. Στη φετινή Ολυμπιάδα συμμετείχαν 2500 μαθητές από 65 χώρες και την παρακολούθησαν χιλιάδες επισκέπτες.

To video της ομάδας SmartBirds Next με το ρομπότ Odysseus W.R.O. 2017:

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas κ.Ιωάννης Σομαλακίδης δήλωσε:

Σε μία επετειακή στιγμή, αυτή των 10 χρόνων συμμετοχής των μαθητών μας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αφήνουμε την Κόστα Ρίκα γεμάτοι με συναισθήματα αλλά και με πολύτιμες γνώσεις. Στηρίζοντας την τεράστια προσπάθεια των ελληνικών ομάδων για ακόμη μια χρονιά, αναδεικνύουμε τους επιστήμονες του αύριο και ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς τους, οι οποίοι επιστρέφουν με διεθνείς εμπειρίες που θα μοιραστούν με τις νέες γενεές. Κατ’ επέκταση συμπορευόμαστε με την πεποίθηση ότι η επένδυση στα παιδιά μας είναι το κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας και του πλανήτη μας. Τα παιδιά αυτά είναι το μεγαλύτερο «κεφάλαιο» που έχει η χώρα μας. Γι’ αυτό και πρέπει να επενδύουμε στη γνώση και να βρισκόμαστε δίπλα τους. Μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο για όλους εμάς και κυρίως να αποτελέσουν παράδειγμα για μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της Ελλάδας σε ανάλογες πρωτοβουλίες.