Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO διοργανώνεται για 11η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTEΓια το έτος 2019 ο διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Φέτος η παγκόσμια διοργάνωση επιστρέφει στην Ευρώπη, αφού ο παγκόσμιος Τελικός της World Robot Olympiad 2019 θα διεξαχθεί από τις  8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2019 στην πόλη Γκιούρ της Ουγγαρίας.

Στην 11η χρονιά συμμετοχής της στην Ολυμπιάδα, η Ελλάδα θέτει υψηλούς στόχους. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα εργαστούν επί 5 μήνες για να διεκδικήσουν μία θέση στον παγκόσμιο Τελικό και να συνεχίσουν την επιτυχημένη παράδοση της χώρας μας στην κορυφαία διοργάνωση για την εκπαίδευση και την επιστήμη. Στο μεταξύ, δε, θα το διασκεδάσουν με την ψυχή τους!

Ο δρόμος για τη World Robot Olympiad

Πρώτο βήμα: Από τις περιφέρειες στον Τελικό

Ιούνιος 2019 (μέσα με τέλη Ιουνίου): Ομάδες από όλη τη χώρα και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες διαγωνίζονται στους Περιφερειακούς με στόχο μια θέση στον Εθνικό Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO


Δεύτερο βήμα: Εθνικός Τελικός Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO

30 Ιουνίου 2019 @ Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου: Οι εθνικοί νικητές ανακηρύσσονται από τον Εθνικό Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO και συγκροτούν την ελληνική ολυμπιακή αποστολή


Τελικό βήμα: Παγκόσμιος Τελικός World Robot Olympiad 2019

8-10 Νοεμβρίου 2019 @ Győr, Ουγγαρία: Τερματικός σταθμός για φέτος είναι ο Παγκόσμιος Τελικός της World Robot Olympiad στο Γκιούρ της Ουγγαρίας

Θέμα 2019: SMART CITIES

Αυτή τη χρονιά το θέμα της Ολυμπιάδας είναι Smart Cities (Έξυπνες Πόλεις)!
Οι προκλήσεις των κατηγοριών Regular και Open θα αφορούν νέες, καινοτόμες ιδέες που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.

Μια έξυπνη πόλη είναι ένας τόπος όπου οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) χρησιμοποιούνται προς όφελος των κατοίκων, με σκοπό να λειτουργούν πιο αποδοτικά τα παραδοσιακά δίκτυα και οι υπηρεσίες (οι πόροι της πόλης) και να μειώνονται οι ενεργειακές απώλειες.

Έτσι μία έξυπνη πόλη έχει ευφυέστερα δίκτυα αστικών μεταφορών, αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις παροχής νερού και διάθεσης αποβλήτων και πιο αποτελεσματικούς τρόπους φωτισμού και θέρμανσης των κτιρίων. Επίσης έχει μια πιο ευέλικτη διοίκηση με έμφαση στην ποιότητα ζωής, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και δομές που καλύπτουν τις ανάγκες των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.


Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα συμμετάσχουν, οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να οικοδομήσουν ρομποτικές κατασκευές που συμβάλλουν στις παρακάτω διαστάσεις των Έξυπνων Πόλεων:

 • Έξυπνες μεταφορές (Smart Passenger Transport)
 • Έξυπνος φωτισμός (Smart Lighting)
 • Έξυπνα Δίκτυα (Smart Network)
 • Έξυπνη διακυβέρνηση (Smart Governance)
 • Έξυπνη εκπαίδευση (Smart Education)
 • Έξυπνοι χώροι εργασίας (Smart Workplaces)

Γνωριμία με την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad)

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους και της ικανότητάς τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή σε δύσκολες και δημιουργικές προκλήσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται σε περισσότερες από 65 χώρες από όλον τον κόσμο. Οι Εθνικοι διοργανωτές της WRO, όπως ο WRO Hellas για την Ελλάδα, εξασφαλίζουν ότι περισσότερα από 70.000 παιδιά και νέοι παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διοργάνωση.

Για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκροτoύν ομάδες των δύο ή τριών παιδιών. Οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό project σχετικό με τη φετινή θεματολογία Smart Cities (Open κατηγορία).

Κατηγορίες/επίπεδα της World Robot Olympiad

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής έχει 4 βασικές κατηγορίες/επίπεδα:

Κατηγορία Open

 • Open Elementary για μαθητές Δημοτικού
 • Open Junior High για μαθητές Γυμνασίου
 • Open Senior High για μαθητές Λυκείου

Η κατηγορία  έχει εκθεσιακό χαρακτήρα και ζητά από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση, με βάση ένα δοσμένο θέμα. Κατά την ημέρα του αγώνα οι ομάδες παρουσιάζουν στους κριτές το έργο τους, καθώς και ένα ολοκληρωμένο portfolio που το συνοδεύει.

✪ ΝΕΟ 2019: Η κατηγορία Open γίνεται πιο ανοικτή από ποτέ! 

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι από φέτος οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τους controllers και τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν για το project τους (NXT/EV3, Arduino, Raspberry κ.λπ).

Σημειώνεται πάντως ότι οι ομάδες που θα χρησιμοποιήσουν κυρίως NXT/EV3 controllers της LEGO θα μπορέσουν φέτος να διεκδικήσουν το ειδικό βραβείο “LEGO Education creativity award”.

Κατηγορία Regular

 • Regular Elementary για μαθητές Δημοτικού
 • Regular Junior High για μαθητές Γυμνασίου
 • Regular Senior High για μαθητές Λυκείου

Η απαιτητική κατηγορία Regular αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Σε αυτή την κατηγορία οι μαθητές καλούνται να κατασκευάσουν τα ρομπότ τους κατά την ημέρα του διαγωνισμού, καθώς και να κάνουν επί τόπου αλλαγές στον προγραμματισμό, με βάση έναν κανόνα – έκπληξη που τίθεται κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας.  

Κατηγορία WRO Football

Για μαθητές και φοιτητές 10-19 ετών

Η κατηγορία WRO Football αποτελεί ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό παιχνίδι, με τα ρομπότ των ομάδων να παίζουν ποδόσφαιρο. Κάθε χρόνο εισάγονται μικρές αλλαγές στο παιχνίδι, έτσι ώστε να παρακινηθούν οι μαθητές να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα ρομπότ τους.

Κατηγορία Advanced Robotics Challenge (ARC)

Για φοιτητές και μαθητές 17-25 ετών

Η συγκεκριμένη πρόκληση απευθύνεται σε φοιτητές και μαθητές ηλικίας 17-25 ετών. Τα παιχνίδια της κατηγορίας έχουν σχεδιαστεί για να φτάσουν στα ανώτατα όρια τις δεξιότητες μηχανικής και προγραμματισμού των συμμετεχόντων. Οι χρονιές 2019 και 2020 θα είναι οι τελευταίες χρονιές που θα διοργανωθεί η συγκεκριμένη κατηγορία της Ολυμπιάδας.

Πιλοτική Ανοικτή Κατηγορία WeDo

(Διοργανώνεται αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο, χωρίς τη δυνατότητα πρόκρισης στον Παγκόσμιο Τελικό)

Η πιλοτική Ανοικτή κατηγορία WeDo έχει σχεδιαστεί ειδικά για τους μικρότερους μαθητές δημοτικού και χρησιμοποιεί ως βασικό εξοπλισμό το LEGO Education WeDo (1.0 ή 2.0). Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα αποτελέσει μέρος του φετινού Παγκόσμιου Τελικού της World Robot Olympiad. Με βάση αυτό το δεδομένο, και για να μη στερηθούν οι μικρότεροι μαθητές τη χαρά της συμμετοχής, ο WRO Hellas ως εθνικός διοργανωτής αποφάσισε να διοργανώσει αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο την Ανοικτή (Open) κατηγορία WeDo.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
• Τονίζεται ότι η Ανοικτή (Open) κατηγορία WeDo θα αφορά μόνο σε εθνικό επίπεδο και δε θα δίνει τη δυνατότητα πρόκρισης για τον Παγκόσμιο Τελικό.
• Η Κανονική (Regular) κατηγορία WeDo δεν θα πραγματοποιηθεί, ούτε σε εθνικό ούτε σε διεθνές επίπεδο.

Επιλέξτε την κατηγορία που σας ταιριάζει!

Τα χαρακτηριστικά όλων των κατηγοριών με μία ματιά

Δείτε τον πίνακα online

Kατηγoρίες της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO

Δεδομένα 2019

* Σημείωση 1: Δεν θα υπάρξει κατηγορία Δημοτικού με WeDo στον φετινό Παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad 2019

** Σημείωση 2: Oι ομάδες που θα χρησιμοποιήσουν κυρίως NXT/EV3 controllers της LEGO θα μπορέσουν φέτος να διεκδικήσουν το ειδικό βραβείο “LEGO Education creativity award”

Κατεβάστε τον πίνακα σε PDF