Κανόνες World Robot Olympiad 2023

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ / ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ!

Τα χαρακτηριστικά όλων των κατηγοριών με μία ματιά

Δείτε τον πίνακα online

Kατηγoρίες της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO

Δεδομένα 2023

Σημαντική ανακοίνωση: Για τη συμμετοχή στον διεθνή τελικό του WRO επιβάλλεται αυστηρά ότι οι συμμετέχοντες δεν μπορούν, κατά το έτος του διαγωνισμού, να είναι μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζεται στους ορισμούς της ηλικιακής ομάδας. Οι μέγιστες ηλικίες που αναγράφονται αφορούν την ηλικία των συμμετεχόντων κατά το ημερολογιακό έτος του διαγωνισμού, όχι την ηλικία τους την ημέρα του διαγωνισμού.

Παράδειγμα: Ένας συμμετέχων που είναι 12 ετών κατά τη στιγμή του διεθνούς τελικού WRO (Νοέμβριος) αλλά γίνεται 13 ετών τον Δεκέμβριο πρέπει να συμμετάσχει στο Junior.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ROBO MISSION

Η κατηγορία Robo Mission είναι βασισμένη σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και σε μία συγκεκριμένη πίστα διαγωνισμού. Οι ομάδες πρέπει να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν ένα ρομπότ για την υλοποίηση των απαιτήσεων του προβλήματος που τίθεται κάθε φορά. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητηθεί ότι το ρομπότ θα συλλέγει κύβους με συγκεκριμένο χρώμα ή άλλα αντικείμενα με χρώματα ή μορφές.

H κατηγορία Robo Mission πραγματοποιείται χωριστά για τρία ηλικιακά επίπεδα ή κατηγορίες (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο). Η κάθε κατηγορία ή ηλικιακό επίπεδο διαγωνίζεται σε δικό της πρόβλημα και πίστα διαγωνισμού, με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με την ηλικία.

Η διαγωνιστική κατηγορία θα λάβει χώρα το Σάββατο 1η Ιουλίου στην ΟΤΕ ACADEMY (Μαρούσι, Αθήνα).


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ FUTURE INNOVATORS

Η κατηγορία Open στηρίζεται πάντοτε σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Με έμπνευση και με βάση το θέμα αυτό, οι ομάδες των συμμετεχόντων πρέπει να σχεδιάζουν, να δημιουργούν και να προγραμματίζουν ρομποτικές λύσεις.

Οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τις κατασκευές τους και να εξηγούν το σκεπτικό, τη χρησιμότητα και τη σημασία της κατασκευής τους για το συγκεκριμένο θέμα του διαγωνισμού.
Για την εξασφάλιση δίκαιου συναγωνισμού, η κατηγορία Open χωρίζεται ανάλογα με το επίπεδο (ηλικία) σε επιμέρους κατηγορίες για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο.


ΘΕΜΑ 2023

Αυτή τη χρονιά το θέμα της Ολυμπιάδας είναι «Συνδέοντας τον κόσμο».

Το 2023 οι ομάδες θα μάθουν για την εφοδιαστική ναυτιλία και για την υποδομή της ψηφιακής τεχνολογίας μας. Θα διερευνήσουν πώς τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τις υποδομές ναυτιλίας και ψηφιακής τεχνολογίας να είναι πιο ασφαλείς, πιο βιώσιμες και πιο αποτελεσματικές.

Η συγκεκριμένη πρόκληση απευθύνεται σε φοιτητές και μαθητές ηλικίας 14-19 ετών. Η κατηγορία WRO Future Engineers είναι ένας διαγωνισμός αυτόνομης οδήγησης αυτοκινήτου. Οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν ένα μοντέλο αυτοκινήτου, θα το εξοπλίσουν με ηλεκτρομηχανικά εξαρτήματα και θα το προγραμματίσουν έτσι ώστε να μπορεί να οδηγεί αυτόνομα σε μια πίστα και να αποφεύγει εμπόδια. 

Η διαγωνιστική κατηγορία θα λάβει χώρα την Κυριακή 2 Ιουλίου στο 9ο Δημοτικό Χαλκίδας “Γιάννης Σκαρίμπας”.

Για μαθητές και φοιτητές 11-19 ετών

Κάθε χρόνο εισάγονται μικρές αλλαγές στο παιχνίδι, έτσι ώστε να παρακινηθούν οι μαθητές  να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα ρομπότ τους. 

Το 2022 έγινε για πρώτη φορά η εισαγωγή του νέου συναρπαστικού παιχνιδιού Double Tennis στο διαγωνισμό.

Η διαγωνιστική κατηγορία θα λάβει χώρα τo Σάββατο 1 Ιουλίου στο ΟΤΕ Academy (Μαρούσι, Αθήνα).

Για τις εκτυπώσεις σας σε σχέση με τον διαγωνισμό μπορείτε να απευθύνεστε στην εταιρεία:

ADAP ΕΠΕ

Ψηφιακές Εκτυπώσεις – Μεταξοτυπίες – Διαφημιστικές Κατασκευές – Διαχείριση Έργων

Μυτιλήνης 6, 18346 Μοσχάτο

tel. : +30 2104839023-93 fax : +30 210 4839093 mobile: 6985-824119

sales@adap.grwww.adap.gr