Ανακοινώνεται ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019, ο οποίος διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ φέτος για πρώτη φορά εισάγει μία νέα, πιλοτική κατηγορία για παιδιά Νηπιαγωγείου.

Για το σχολικό έτος 2018-2019, ο Διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος προσελκύει περισσότερους από 3000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας ένα συναρπαστικό ταξίδι διάρκειας 5 μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων τον Οκτώβριο έως τη διεξαγωγή του Τελικού τον Φεβρουάριο.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.

Κατηγορίες

Βασικές κατηγορίες

Δημοτικό

Γυμνάσιο

Λύκειο

«Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά»

Η Ανοικτή Κατηγορία του Δημοτικού φέτος προσκαλεί τους μαθητές να φανταστούν τα ελληνικά «έξυπνα νησιά», κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά».

«Ποδόσφαιρο 2×2»

Στο παιχνίδι «Ποδόσφαιρο 2×2» για μαθητές Δημοτικού, 2 αντίπαλες συμμαχίες που αποτελούνται από 2 τηλεχειριζόμενα ρομπότ, κυνηγούν μία μπάλα επάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι (γήπεδο ποδοσφαίρου).

 

«Οι δρόμοι του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα»

Η διαγωνιστική πίστα του Γυμνασίου προσκαλεί τους μαθητές να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ, τα οποία θα φέρουν εις πέρας προκλήσεις που σχετίζονται με το πολιτιστικό θέμα «Οι δρόμοι του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα» .

"Smart Cities"

Οι μαθητές του Λυκείου θα κληθούν να σχεδιάσουν έξυπνες και βιώσιμες πόλεις, δημιουργώντας μία κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης με αυτοματισμούς που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή, σύμφωνα με το θέμα “Smart Cities”.

Παράλληλες / Πιλοτικές κατηγορίες

Παράλληλη κατηγορία Δημοτικού

Πιλοτική κατηγορία Νηπιαγωγείου (μόνο Αττική)

Παράλληλη πιλοτική κατηγορία Γυμνασίου (όλες οι περιφέρειες)

Πιλοτική κατηγορία Γυμνασίου & Λυκείου (μόνο Αττική)

Εποικισμός του Άρη / STORIES OF TOMORROW

40 καινούριες ομάδες από όλη την Ελλάδα προσκαλούνται να διαγωνιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας STORIES OF TOMORROW (STORIES), λαμβάνοντας από ένα πακέτο LEGO Education WeDo 2.0 ως χορηγία στα σχολεία τους.

«Μία βόλτα στην πόλη μου» για παιδιά Νηπιαγωγείου

Η πιλοτική αυτή κατηγορία δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Τα παιδιά του Νηπίου θα φτιάξουν τον πρώτο τους αλγόριθμο και θα παρουσιάσουν την πόλη τους με έναν απλό τρόπο, αναπτύσσοντας παράλληλα τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

«Πρωτέας» για ομάδες Γυμνασίου

Η κατηγορία αυτή απευθύνεται σε μαθητές και προπονητές που επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια κατηγορία με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θα αποτελεί μία απλούστερη εκδοχή παλαιότερων Πανελλήνιων Διαγωνισμών και των δοκιμασιών τους.

«Δίαθλο+1» - Παράλληλη κατηγορία Γυμνασίου και Λυκείου

Η πιλοτική αυτή κατηγορία προσκαλεί τους μαθητές να κατασκευάσουν ρομποτικούς αθλητές που θα φέρουν εις πέρας ένα δοσμένο δίαθλο, καθώς επίσης να εμπνευστούν ένα τρίτο, δικό τους ρομποτικό «άθλημα».

Στοιχεία για τον Διαγωνισμό

 • Οι ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 31/1/2019.

 • Οι συμμετέχοντες και φέτος θα διαγωνισθούν πρώτα στους περιφερειακούς διαγωνισμούς. Οι ομάδες καλούνται να ενημερώνονται για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής του περιφερειακού διαγωνισμού της δικής τους περιοχής και οφείλουν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους πριν από αυτή την ημερομηνία.

 • Χρονοδιάγραμμα: Οι περιφερειακοί θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Φεβρουαρίου 2019 στις κατά τόπους περιφέρειες, ενώ ο Τελικός θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου 2019 στην Αθήνα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στοιχεία για τις κατηγορίες

 • Μία ομάδα μπορεί να συμμετάσχει μόνο σε 1 διαγωνιστική κατηγορία.

 • Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει μόνο σε 1 ομάδα.

 • Στην Ανοικτή κατηγορία του Δημοτικού, κάθε ομάδα μπορεί να έχει από 3 έως 6 μαθητές. Η συγκεκριμένη κατηγορία απευθύνεται σε μαθητές Γ’-ΣΤ’ Δημοτικού.

 • Στην κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2» του Δημοτικού, κάθε ομάδα μπορεί να έχει από 2 έως 3 μαθητές. Η συγκεκριμένη κατηγορία απευθύνεται σε μαθητές Γ’-ΣΤ’ Δημοτικού.

 • Στην κατηγορία του Γυμνασίου η κάθε ομάδα μπορεί να έχει από 2 έως 3 μαθητές. Η συγκεκριμένη κατηγορία απευθύνεται σε μαθητές Α’ – Γ’ Γυμνασίου (12-15 ετών).

 • Στην κατηγορία του Λυκείου κάθε ομάδα μπορεί να έχει από 3 έως 6 μαθητές. Η συγκεκριμένη κατηγορία απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου (16-18 ετών).

 • Στην πιλοτική κατηγορία του Νηπιαγωγείου κάθε ομάδα μπορεί να έχει από 3 έως 6 μαθητές. Η συγκεκριμένη κατηγορία απευθύνεται σε Νήπια και φέτος θα υλοποιηθεί μόνο στην περιφέρεια Αττικής.

 • Για την παράλληλη κατηγορία Δίαθλο+1 κάθε ομάδα μπορεί να έχει από 2 έως 5 μαθητές. Η συγκεκριμένη κατηγορία απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (13-18 ετών) και φέτος θα υλοποιηθεί μόνο στην περιφέρεια Αττικής.

 • Μοναδικά οφέλη από τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό

Πώς μπορούμε να κάνουμε τη μάθηση να αποκτήσει τέτοιο νόημα για τους μαθητές ώστε να παραμένουν στο σχολείο, να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις, και με επιτυχία να αποφοιτούν από το Λύκειο προς την Τριτοβάθμια εκπαίδευση ή προς μια δουλειά της επιλογής τους;

Κατά την προετοιμασία τους για το διαγωνισμό, οι δάσκαλοι και οι μαθητές σχηματίζοντας ομάδες, μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με σκοπό τη δημιουργική επίλυση ποικίλων προβλημάτων, την ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση, τη δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην ανακάλυψη της λύσης, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του WRO Hellas για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας STEM (Science – Technology-Engineering – Mathematics) στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Συγκεκριμένα ο διαγωνισμός αξιοποιείται ως κίνητρο για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, με σκοπό τόσο την κατάρτιση των εκπαιδευτικών επάνω στην εκπαιδευτική ρομποτική, όσο και τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό των ελληνικών σχολείων, μέσα από τον εφοδιασμό τους με εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 αλλά και της επετειακής συγκυρίας των 10 χρόνων λειτουργίας του, ο WRO Hellas θα προσφέρει, με την αρωγή των υποστηρικτών του, πληθώρα δράσεων ενημέρωσης, κατάρτισης και υποστήριξης για τα συμμετέχοντα σχολεία. Συγκεκριμένα:

 • Η COSMOTE θα χορηγήσει 80 πακέτα LEGO Education WeD2.0 σε 80 δημόσια Δημοτικά σχολεία της Ελλάδας. Τα πακέτα δίνονται με ευθύνη και από τον WRO Hellas. Συγκεκριμένα θα προσφερθούν με σειρά χρονικής προτεραιότητας στα σχολεία που έχουν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον για την απόκτηση εξοπλισμού στον ιστότοπο του WRO Hellas.

 • Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η διαγωνιστική βαθμίδα του Δημοτικού εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία STORIES OF TOMORROW (STORIES), στο πλαίσιο της οποίας 40 ενδιαφερόμενες ομάδες θα επιλεγούν για να οπτικοποιήσουν και να παρουσιάσουν το project τους χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα storytelling του προγράμματος STORIES. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο STORIES, οι 40 αυτές ομάδες θα λάβουν από ένα πακέτο LEGO Education WeDo 2.0, το οποίο θα χορηγηθεί στα σχολεία τους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την 1η φορά πανευρωπαϊκά που μαθητικός διαγωνισμός εντάσσεται σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

 • Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ομάδων σε περιφερειακό επίπεδο θα διοργανωθούν τοπικά workshops με στόχο να κατατοπιστούν οι εκπαιδευτικοί σχετικά με τους παιδαγωγικούς στόχους και τα διαγωνιστικά κριτήρια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

 • Ο WRO Hellas θα προσφέρει δωρεάν σειρά εντατικών σεμιναρίων κατάρτισης (με φυσική παρουσία και σε μορφή webinar) επάνω στο LEGO Education Wedo 2.0 και στο LEGO Education MINDSTORMS EV3.

Βραβεία Πανελλήνιου Διαγωνισμού

Οι μαθητές των ομάδων που καταλαμβάνουν την 1η, 2η και 3η θέση στην κατηγορία που διαγωνίζονται θα λάβουν δώρα έκπληξη από την COSMOTE.

Εκπαίδευση και Αξιολόγηση ομάδων

Ειδικά εκπαιδευμένοι συνεργάτες του WRO Hellas, θα οργανώσουν σε συνεργασία με την εκάστοτε περιφέρεια εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς ανά περιφέρεια, με στόχο να τους ενημερώσουν και να τους παρουσιάσουν τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ρομποτικού μοντέλου.

Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας θα πραγματοποιηθεί από έγκριτη επιτροπή ειδικών επιστημόνων. Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, πληροφορίες για τον τελικό, κανόνες, όροι & υποχρεώσεις καθώς και το σύνολο της πληροφορίας του εξελισσόμενου διαγωνισμού θα αναρτώνται στον επίσημο ιστότοπο του WRO Hellas.