Γραφείο Τύπου, Δελτία τύπου, Νέα

Μετάλλιο και 5 θέσεις στην πρώτη δεκάδα για τις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022

Μετάλλιο και 5 θέσεις στην πρώτη δεκάδα για τις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022

-Ρομποτικές λύσεις για τη σωστή χρήση των ρομπότ στο ανθρώπινο περιβάλλον, με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

– Είναι η πρώτη φορά που η Τεχνητή Νοημοσύνη ενσωματώνεται στην αγωνιστική διαδικασία

 

21 Νοεμβρίου 2022

Συγκλονιστικός ο απολογισμός σε όλες τις κατηγορίες για την Ελλάδα στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής 2022 (World Robot Olympiad – WRO 2022) που φιλοξενήθηκε στο Dortmund της Γερμανίας, από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου 2022.

Η ελληνική αποστολή αναδείχθηκε 1η δύναμη στην Ευρώπη και 4η παγκσμίως με 1 αργυρό μετάλλιο, 2 πέμπτες θέσεις, 1 έκτη θέση με ειδικό βραβείο, μια 8η θέση και μία 9η θέση ανάμεσα σε 365 ομάδες από 73 χώρες παγκοσμίως.

Ρομποτικές λύσεις με όχημα την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το αργυρό μετάλλιο στη φετινή Ολυμπιάδα Ρομποτικής κατέκτησε στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου η Πατρινή ομάδα Robocores με το πρότζεκτ Pop2SeeSmartClassένα καινοτόμο σύστημα συσκευών που βοηθάει μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία! Στην ίδια κατηγορία η ομάδα Minders από την Αττική με το έργο «Remind» για ατομική ανακύκλωση με σύστημα «ανταμοιβής» στον δημότη, που βασίζεται στη μηχανική μάθηση, κατετάγη 6η με την ιδέα τους κερδίζοντας το βραβείο startup παγκοσμίως!

Στην 5η θέση παγκοσμίως στη φετινή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και στην απαιτητική κατηγορία Robo Mission κατετάγη η θεσσαλική ομάδα Λυκείου Yellow Squad. Επίσης, την πέμπτη θέση κατέκτησε η ομάδα Evripos από τη Χαλκίδα με το αμάξι αυτόνομης οδήγησης στην κατηγορία Future Engineers. Η ομάδα σχεδίασε ένα μοντέλο αυτοκινήτου, εξοπλισμένο με ηλεκτρομηχανικά εξαρτήματα και το προγραμμάτισε ώστε να οδηγεί αυτόνομα σε μια πίστα με εμπόδια. Είναι η πρώτη φορά που η Τεχνητή Νοημοσύνη ενσωματώνεται στην αγωνιστική διαδικασία. Η καλαματιανή ομάδα bitLab στη νεοσύστατη κατηγορία Robo Sports κατετάχθηκε 8η στη συνολική κατάταξη μετά από 7 νίκες και μόλις 3 ήττες στο τένις με ρομπότ!

Η ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνονται όλο και πιο σημαντικό μέρος της τρέχουσας έρευνας και επιστήμης. Η συνεχής πρόοδος στον τομέα της ρομποτικής δίνει τη δυνατότητα στα νέα ρομπότ να ενεργούν με καλύτερο τρόπο στο ανθρώπινο περιβάλλον. Ο συνδυασμός ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και κυρίως το ανθρώπινο περιβάλλον.

Η ομάδα JoFre στη διαγωνιστική κατηγορία Robo Misiion Γυμνασίου κατετάγη στην τιμητική 9η θέση και αντίστοιχα η ομάδα Roboks 47η ανάμεσα σε 81 ομάδες. Τέλος, η θεσσαλική ομάδα Δημοτικού κατέλαβε την 34η θέση ανάμεσα σε 82 ομάδες της ηλικιακής κατηγορίας.  Οι ομάδες που διαγωνίστηκαν φέτος στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής, αξιοποιώντας την καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης για να αναδείξουν τρόπους σωστής χρήσης της νέας τεχνολογίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων του μέλλοντος, έφεραν τη χώρα μας στην 4η θέση παγκοσμίως και 1η ευρωπαϊκή δύναμη στη ρομποτική!

Όλα τα αποτελέσματα βρίσκονται στη σελίδα: Scoring for an agegroup – WRO Scoring System (wro-association.org). Οι δηλώσεις του Προέδρου WRO Hellas κ. Ιωάννη Σομαλακίδη μπορούν να βρεθούν στο βίντεο https://www.facebook.com/watch/?v=1974736536065915

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς ρομποτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 2009, φτάνοντας μέχρι σήμερα να έχει κατακτήσει συνολικά 7 μετάλλια και 18 θέσεις στην πρώτη δεκάδα.

Η θεματολογία στην οποία διαγωνίστηκαν φέτος οι μαθητές ήταν «Ο φίλος μου το ρομπότ». Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022 συμμετείχαν 8 ομάδες από 5 Περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες προέκυψαν από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε 1 και 2 Οκτωβρίου ο WRO Hellas, ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Υ.Γ. Φωτογραφίες μαζί με βίντεο στον κοινόχρηστο φάκελο https://drive.google.com/drive/folders/1bducs-Y_PYuN9Ham_Ddz7RS7PLtknQIZ?usp=sharing.

Back to list

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *