new-panellhnios

Πρόλογος του Προέδρου του WRO Hellas

Η μεγάλη γιορτή του STEM και της εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι εδώ! Φέτος ολοκληρώνονται 17 χρόνια στη προσπάθεια εισαγωγής της εκπαιδευτικής ρομποτικής καθώς της μεθοδολογίας STEM στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ο φετινός Πανελλήνιος Διαγωνισμός διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η διοργάνωση ενός μεγάλου event όπως Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής απαιτεί εμπειρία και τεχνογνωσία που ο WRO Hellas έχει κατακτήσει και θέτει εντελώς δωρεάν όσον αφορά τη συμμετοχή στην υπηρεσία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Με όχημα το διαγωνισμό, επιδιώκεται η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, καθώς και της ευρύτερης μεθοδολογίας STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics), στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους
αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους.

Κατά την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών- προπονητών τους:
● σχηματίζουν ομάδες (teamwork)
● μελετούν τη σχετική βιβλιογραφία και πειραματίζονται (critical thinking)
● εξερευνούν την επιστήμη της μηχανικής (engineer thinking)
● αντιμετωπίζουν προκλήσεις και προτείνουν λύσεις (problem solving).
Εξερευνώντας αυτές τις δεξιότητες με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, τα παιδιά αναπτύσσουν
εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και για το μέλλον, όποια επιλογή σταδιοδρομίας
κι αν ακολουθήσουν.
Τα στοιχεία που συνθέτουν το νέο διαγωνισμό περιλαμβάνουν τις παρακάτω καινοτομικές αλλαγές:
● Ενιαίο θέμα για όλες τις ηλικίες
● Η εισαγωγή των απλών μηχανών
● Η εισαγωγή των μετρήσεων στο Δημοτικό.

Συνολικά ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός στηρίζει το STEM ως μεθοδολογία για την υποχρεωτική εκπαίδευση και καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους οι μαθητές θα αποκτήσουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Ολοκληρώνοντας ο διαγωνισμός καλείται η εκπαιδευτική κοινότητα -από το Νηπιαγωγείο έως και το Γυμνάσιο- με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό να ανταποκριθεί στη σύγκλιση της Ελλάδας με τις ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες.

Καλή Επιτυχία
Ιωάννης Σομαλακίδης

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, θα διεξαχθούν δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης των προπονητών των ομάδων που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.

Ο Τελικός του Πανελλήνιου διαγωνισμού θα διεξαχθεί στην Αθήνα Κυριακή στις 26 Μαρτίου 2023, στο Κολλέγιο Αθηνών  (κλειστό Γυμναστήριο Κολλεγίου Αθηνών, είσοδος Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από όλη την Ελλάδα. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.

Τα στοιχεία που συνθέτουν το νέο διαγωνισμό περιλαμβάνουν τις παρακάτω καινοτομίες:

  • Ενιαίο θέμα για όλες τις ηλικίες
  • Η εισαγωγή των απλών μηχανών
  • Η εισαγωγή των μετρήσεων στο Δημοτικό

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Την Παρασκευή 12 Μαϊου στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί online “Μαραθώνιος” όπου τα νηπιαγωγεία εκτός Αττικής θα μπορούν να παρουσιάσουν τα έργα τους. Θα γίνει live μετάδοση μέσω του καναλιού του WRO Hellas στο YouTube.
Στις 13 Μαϊου στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την Προσχολική Εκπαίδευση για τις ομάδες της Περιφέρειας Αττικής όπου θα παρουσιάσουν τα projects τους.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Εξελίσσω την πόλη μου με τις απλές μηχανές (Ανοιχτή κατηγορία) | Α’- Δ’ Δημοτικού

Έξυπνες πόλεις – Smart Cities (Ανοικτή κατηγορία) | Γ’-ΣΤ’ Δημοτικού

Παράλληλη κατηγορία Δημοτικού Ποδόσφαιρο 2×2

REGULAR ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρχάριοι – Προχωρημένοι

Ηλικίες 10-16 ετών

Η φετινή δοκιμασία έχει ως βασικό στόχο τη σύνδεση της αφηρημένης επιστημονικής γνώσης  με την καθημερινότητα των μαθητών/τριών και την επισήμανση της σπουδαιότητας του ρόλου των αρχών της μηχανικής στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Σημαντική είναι επίσης η κατανόηση της ιστορικής πορείας διαμόρφωσης αυτού του τρόπου ζωής και της σημαντικής θέσης που κατέχει σε αυτή τη διαδικασία η εφεύρεση των απλών μηχανών. Τα παραπάνω επιδιώκεται να επιτευχθούν μέσω της ανάδειξης των σχέσεων αφηρημένων επιστημονικών εννοιών όπως «δύναμη», «κίνηση», «τριβή», «πίεση» με τις αρχές λειτουργίας των απλών μηχανών και την ανάγκη των ανθρώπων να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη.

Και οι έξι απλές μηχανές που περιλαμβάνονται στη δοκιμασία  (σφήνα, κεκλιμένο επίπεδο, μοχλός, τροχός και τροχαλία) έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια, και η φυσική πίσω από αρκετές από αυτές ποσοτικοποιήθηκε από τον Έλληνα φιλόσοφο Αρχιμήδη (περίπου 287–212 π.Χ.). Όταν χρησιμοποιούνται μαζί και συνδυάζονται, αυτές οι μηχανές μπορούν να δημιουργήσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο μηχανικό πλεονέκτημα για τον άνθρωπο, όπως στην περίπτωση ενός ποδηλάτου ή ενός αυτοκινήτου.

Kατηγορία Regular Αρχάριοι & Προχωρημένοι “Τρίλιζα”

archarioi-prochvrhmenoi

Παράλληλη κατηγορία “1913: Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων” για μαθητές της Ηπείρου

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Kατηγορία Γυμνασίου IoT και Physical Computing: «Citybots»

Κατηγορία Γυμνασίου Φωτορύπανση: “Light Pollution”

ΛΥΚΕΙΟ

Επαγγελματικό – Γενικό Λύκειο

Η πόλη που ονειρεύομαι – Smart City (Ανοικτή κατηγορία)

Φόρμα Εγγραφής


(**Ο αριθμός συμμετοχών ισοδυναμεί με τον αριθμό των ομάδων που θέλετε να δηλώσετε. Μπορείτε παρακάτω να βρείτε το έντυπο γονικής συγκατάθεσης και να το προσθέσετε στη φόρμα σας συμπληρωμένο, ένα για κάθε μαθητή. Το έντυπο θα το έχετε μαζί σας και την ημέρα του διαγωνισμού εκτυπωμένο για να το καταθέσετε στους υπεύθυνους.)