new-panellhnios

Πρόλογος του Προέδρου του WRO Hellas

Η μεγάλη γιορτή του STEM και της εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι εδώ! Φέτος ολοκληρώνονται 17 χρόνια στη προσπάθεια εισαγωγής της εκπαιδευτικής ρομποτικής καθώς της μεθοδολογίας STEM στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ο φετινός Πανελλήνιος Διαγωνισμός διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η διοργάνωση ενός μεγάλου event όπως Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής απαιτεί εμπειρία και τεχνογνωσία που ο WRO Hellas έχει κατακτήσει και θέτει εντελώς δωρεάν όσον αφορά τη συμμετοχή στην υπηρεσία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Με όχημα το διαγωνισμό, επιδιώκεται η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, καθώς και της ευρύτερης μεθοδολογίας STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics), στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους
αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους.

Κατά την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών- προπονητών τους:
● σχηματίζουν ομάδες (teamwork)
● μελετούν τη σχετική βιβλιογραφία και πειραματίζονται (critical thinking)
● εξερευνούν την επιστήμη της μηχανικής (engineer thinking)
● αντιμετωπίζουν προκλήσεις και προτείνουν λύσεις (problem solving).
Εξερευνώντας αυτές τις δεξιότητες με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, τα παιδιά αναπτύσσουν
εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και για το μέλλον, όποια επιλογή σταδιοδρομίας
κι αν ακολουθήσουν.
Τα στοιχεία που συνθέτουν το νέο διαγωνισμό περιλαμβάνουν τις παρακάτω καινοτομικές αλλαγές:
● Ενιαίο θέμα για όλες τις ηλικίες
● Η εισαγωγή των απλών μηχανών
● Η εισαγωγή των μετρήσεων στο Δημοτικό.

Συνολικά ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός στηρίζει το STEM ως μεθοδολογία για την υποχρεωτική εκπαίδευση και καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους οι μαθητές θα αποκτήσουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Ολοκληρώνοντας ο διαγωνισμός καλείται η εκπαιδευτική κοινότητα -από το Νηπιαγωγείο έως και το Γυμνάσιο- με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό να ανταποκριθεί στη σύγκλιση της Ελλάδας με τις ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες.

Καλή Επιτυχία
Ιωάννης Σομαλακίδης

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, θα διεξαχθούν δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης των προπονητών των ομάδων που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.

Ο Τελικός του Πανελλήνιου διαγωνισμού θα διεξαχθεί στην Αθήνα Κυριακή στις 26 Μαρτίου 2023, στο Κολλέγιο Αθηνών  (κλειστό Γυμναστήριο Κολλεγίου Αθηνών, είσοδος Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από όλη την Ελλάδα. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.

Τα στοιχεία που συνθέτουν το νέο διαγωνισμό περιλαμβάνουν τις παρακάτω καινοτομίες:

  • Ενιαίο θέμα για όλες τις ηλικίες
  • Η εισαγωγή των απλών μηχανών
  • Η εισαγωγή των μετρήσεων στο Δημοτικό

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Οι ομάδες θα πρέπει να αναρτήσουν τα βίντεο στο κανάλι του WRO Hellas έως και τις 16 Απριλίου 2023
Το Μάιο θα πραγματοποιηθεί γιορτή ρομποτικής για τις ομάδες της Περιφέρειας Αττικής όπου θα παρουσιάσουν τα projects τους. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν και στις άλλες περιφέρειες, στις ημερομηνίες διεξαγωγής τους. (θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση)

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Εξελίσσω την πόλη μου με τις απλές μηχανές (Ανοιχτή κατηγορία) | Α’- Δ’ Δημοτικού

Οι ομάδες από όλη την Ελλάδα θα έλθουν απευθείας στον Τελικό που θα γίνει 26 Μαρτίου στο Κολέγιο Αθηνών, δίχως να αποκλείεται η συμμετοχή τους σε Περιφερειακό επίπεδο.

Τουλάχιστον 7 ημέρες πριν από τη συμμετοχή τους στον Περιφερειακό διαγωνισμό της περιοχής τους, οι ομάδες θα πρέπει να αναρτήσουν στη φόρμα εγγραφής σύνδεσμο για το portfolio τους.

Έξυπνες πόλεις – Smart Cities (Ανοικτή κατηγορία) | Γ’-ΣΤ’ Δημοτικού

Οι ομάδες θα λάβουν μέρος πρωτίστως στους Περιφερειακούς και στη συνέχεια στον Τελικό που θα γίνει 26 Μαρτίου στο Κολέγιο Αθηνών.

Κάθε ομάδα θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά έως και 10 μέρες πριν από το διαγωνισμό φάκελο με το portfolio της.

Παράλληλη κατηγορία Δημοτικού Ποδόσφαιρο 2×2 

Οι ομάδες θα λάβουν μέρος πρωτίστως στους Περιφερειακούς και στη συνέχεια στον Τελικό που θα γίνει 26 Μαρτίου στο Κολέγιο Αθηνών.

REGULAR ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρχάριοι – Προχωρημένοι

Ηλικίες 10-16 ετών

Η φετινή δοκιμασία έχει ως βασικό στόχο τη σύνδεση της αφηρημένης επιστημονικής γνώσης  με την καθημερινότητα των μαθητών/τριών και την επισήμανση της σπουδαιότητας του ρόλου των αρχών της μηχανικής στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Σημαντική είναι επίσης η κατανόηση της ιστορικής πορείας διαμόρφωσης αυτού του τρόπου ζωής και της σημαντικής θέσης που κατέχει σε αυτή τη διαδικασία η εφεύρεση των απλών μηχανών. Τα παραπάνω επιδιώκεται να επιτευχθούν μέσω της ανάδειξης των σχέσεων αφηρημένων επιστημονικών εννοιών όπως «δύναμη», «κίνηση», «τριβή», «πίεση» με τις αρχές λειτουργίας των απλών μηχανών και την ανάγκη των ανθρώπων να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη.

Και οι έξι απλές μηχανές που περιλαμβάνονται στη δοκιμασία  (σφήνα, κεκλιμένο επίπεδο, μοχλός, τροχός και τροχαλία) έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια, και η φυσική πίσω από αρκετές από αυτές ποσοτικοποιήθηκε από τον Έλληνα φιλόσοφο Αρχιμήδη (περίπου 287–212 π.Χ.). Όταν χρησιμοποιούνται μαζί και συνδυάζονται, αυτές οι μηχανές μπορούν να δημιουργήσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο μηχανικό πλεονέκτημα για τον άνθρωπο, όπως στην περίπτωση ενός ποδηλάτου ή ενός αυτοκινήτου.

Kατηγορία Regular Αρχάριοι & Προχωρημένοι “Τρίλιζα”

Οι ομάδες θα λάβουν μέρος πρωτίστως στους περιφερειακούς και έπειτα στον τελικό.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:
Αιγαίου , Δυτικής Μακεδονίας , Ήπειρος , Θεσσαλίας , Κρήτης
Οι ομάδες από τις παραπάνω περιφέρειες θα έλθουν απευθείας στον Τελικό που θα γίνει 26 Μαρτίου στο Κολέγιο Αθηνών.

archarioi-prochvrhmenoi

Παράλληλη κατηγορία “1913: Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων” μόνο για μαθητές της Ηπείρου

Οι ομάδες θα διαγωνιστούν στον Περιφερειακό Αγώνα στην Ήπειρο, 19/03/2023 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Iωαννίνων “MAPOYTΣEIO”.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Kατηγορία Γυμνασίου IoT και Physical Computing: «Citybots»

Οι ομάδες από όλη την Ελλάδα θα έλθουν απευθείας στον Τελικό που θα γίνει 26 Μαρτίου στο Κολέγιο Αθηνών, δίχως να αποκλείεται η συμμετοχή τους σε Περιφερειακό επίπεδο.

Κάθε ομάδα θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά έως και 10 μέρες πριν από το διαγωνισμό φάκελο με το portfolio της.

Κατηγορία Γυμνασίου Φωτορύπανση: “Light Pollution”

Οι ομάδες από όλη την Ελλάδα θα έλθουν  απευθείας  στον Τελικό που θα γίνει 26 Μαρτίου στο Κολέγιο Αθηνών. Όποια ομάδα δεν μπορεί να προσέλθει στην Αθήνα, θα αξιολογηθεί διαδικτυακά (οn line).

Κάθε ομάδα θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά έως και 10 μέρες πριν από το διαγωνισμό φάκελο με το portfolio της.

ΛΥΚΕΙΟ

Επαγγελματικό – Γενικό Λύκειο

Η πόλη που ονειρεύομαι – Smart City (Ανοικτή κατηγορία)

Οι ομάδες από όλη την Ελλάδα θα έλθουν απευθείας στον Τελικό που θα γίνει 26 Μαρτίου στο Κολέγιο Αθηνών, δίχως να αποκλείεται η συμμετοχή τους σε Περιφερειακό επίπεδο.

ΔΕΚΤΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από τη συμμετοχή τους στον τελικό διαγωνισμό, οι ομάδες θα πρέπει να αναρτήσουν portfolio.

 

Φόρμα Εγγραφής


(**Ο αριθμός συμμετοχών ισοδυναμεί με τον αριθμό των ομάδων που θέλετε να δηλώσετε. Μπορείτε παρακάτω να βρείτε το έντυπο γονικής συγκατάθεσης και να το προσθέσετε στη φόρμα σας συμπληρωμένο, ένα για κάθε μαθητή. Το έντυπο θα το έχετε μαζί σας και την ημέρα του διαγωνισμού εκτυπωμένο για να το καταθέσετε στους υπεύθυνους.)