Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad™ διοργανώνεται για 10η συνεχή φορά από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTEΓια το έτος 2018 ο διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Ο παγκόσμιος Τελικός της φετινής World Robot Olympiad™ 2018 θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2018 στο Τσιάνγκ Μάι, στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης.

Εγγραφή στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™) 2018

Εγγραφή στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™) 2018

Ξεκινήστε την εγγραφή των ομάδων σας!

Ο δρόμος για τη World Robot Olympiad™ 2018

Πρώτο βήμα: Από τις περιφέρειες στον Τελικό

Ιούνιος 2018 (μέσα με τέλη Ιουνίου): Ομάδες από όλη τη χώρα και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες διαγωνίζονται στους Περιφερειακούς με στόχο μια θέση στον Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™


Δεύτερο βήμα: Εθνικός Τελικός Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™

1 Ιουλίου 2018: Οι εθνικοί νικητές ανακηρύσσονται από τον Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ και συγκροτούν την ελληνική ολυμπιακή αποστολή


Τελικό βήμα: Παγκόσμιος Τελικός World Robot Olympiad™

16-18 Νοεμβρίου 2018: Τερματικός σταθμός για φέτος είναι η World Robot Olympiad™ στην Ταϊλάνδη

Θέμα 2018: FOOD MATTERS

Το φετινό συναρπαστικό θέμα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™ έχει τίτλο FOOD MATTERS και εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα.

Είναι ώρα να ξανασκεφτούμε το πώς καλλιεργούμε, μοιραζόμαστε και καταναλώνουμε την τροφή μας. Αν αξιοποιηθούν σωστά, η γεωργία, η δασοπονία και η αλιεία, τότε θα μπορέσουν να παράσχουν θρεπτική τροφή για όλους και να δημιουργήσουν εισοδήματα, στηρίζοντας έτσι την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της περιφέρειας και προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Σήμερα, το έδαφος, το γλυκό νερό, οι ωκεανοί, τα δάση και η βιοποικιλότητα υποβαθμίζονται με ταχείς ρυθμούς. Η κλιματική αλλαγή ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους πόρους από τους οποίους εξαρτόμαστε, αυξάνοντας έτσι κινδύνους που συνδέονται με καταστροφές όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες. Πολλοί άνδρες και γυναίκες της περιφέρειας δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα με τη γη τους, οπότε και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε πόλεις αναζητώντας ευκαιρίες. Χρειάζεται μία βαθιά αλλαγή στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και γεωργίας αν πρόκειται να σιτίσουμε τα 795 εκατομμύρια ανθρώπους που πεινάνε σήμερα και τα επιπλέον 2 δισεκατομμύρια που αναμένονται να φτάσουν μέχρι το 2050. Ο τομέας των τροφίμων και της γεωργίας προσφέρει λύσεις-κλειδιά για την ανάπτυξη ενώ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας.


Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα συμμετάσχουν, οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να οικοδομήσουν ρομποτικές κατασκευές που συμβάλλουν στην επίτευξη των παρακάτω κατηγοριών του Στόχου 2 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών:

  • Βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων
  • Τερματισμός όλων των μορφών κακής διατροφής
  • Επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας
  • Τερματισμός της πείνας

Γνωριμία με την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™)

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η W.R.O.™ συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και την ικανότητά τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή τους σε δύσκολους και δημιουργικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκροτoύν ομάδες των δύο ή τριών παιδιών.  Οι ομάδες που συμμετέχουν καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό σχετικό με τη φετινή θεματολογία της αειφόρου ανάπτυξης (Open κατηγορία).


Κατηγορίες/επίπεδα της Ολυμπιάδας
Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής έχει 4 κατηγορίες/επίπεδα.

  1. Κανονική (Regular) κατηγορία
  2. Ανοικτή (Open) κατηγορία
  3. Ποδόσφαιρο WRO (WRO Football)
  4. Advanced Robotics Challenge
  5. Επιπλέον των παραπάνω, για πρώτη χρονιά στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 θα διεξαχθούν πιλοτικά οι κατηγορίες WeDo Regular Challenge και WeDo Open Challenge, για ομάδες μαθητών Δημοτικού. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις πιλοτικές κατηγορίες, διεξάγοντας περιφερειακούς διαγωνισμούς σε επιλεγμένες περιφέρειες (Αττική, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα).

Επιλέξτε την κατηγορία που σας ταιριάζει!

Τα χαρακτηριστικά όλων των κατηγοριών με μία ματιά

Δείτε τον πίνακα online

*Σημαντική ενημέρωση για τις Πιλοτικές κατηγορίες Δημοτικού με WeDo:

Η Οργανωτική επιτροπή του WRO Hellas, αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες που προκύπτουν αναφορικά με τα ηλικιακά όρια των Πιλοτικών κατηγοριών Δημοτικού με WeDo (Open & Regular), ανακοινώνει ότι φέτος θα ισχύσουν τα παρακάτω:

1. Σε επίπεδο Εθνικού Τελικού, στις Πιλοτικές κατηγορίες Δημοτικού με WeDo επιτρέπεται να συμμετέχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί τις χρονιές 2006 (12 ετών), 2007 (11 ετών), 2008 (10 ετών), 2009 (9 ετών), 2010 (8 ετών).
2. Συγκεκριμένα για την Πιλοτική κατηγορία Regular Δημοτικού με WeDo, τα ρομπότ των ομάδων μπορούν να έρθουν προ-συναρμολογημένα. Οι προπονητές, αφού τοποθετήσουν την ομάδα τους στο τραπέζι, θα αποχωρίσουν για τις κερκίδες και δεν θα επιτραπεί να προσφέρουν καμία άλλη βοήθεια.

Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ισχύουν οι επίσημες προδιαγραφές που έχουν ανακοινωθεί από τη World Robot Olympiad™ Association και περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα.


Επισκόπηση όλων των κατηγοριών της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
  Regular Open WRO Football Advanced Πιλοτικές κατηγορίες με WeDo
  WeDo Regular WeDo Open
Επιτρεπόμενες ηλικίες Δημοτικό: 7-12
Γυμνάσιο: 13-15
Λύκειο: 16-19
Δημοτικό: 7-12
Γυμνάσιο: 13-15
Λύκειο: 16-19
10-19 17-25 8-12 8-12
Αριθμός μελών ομάδας 2-3 μαθητές + προπονητής 2-3 μαθητές + προπονητής 2-3 μαθητές + προπονητής 2-3 διαγωνιζόμενοι + προπονητής 2-3 μαθητές + προπονητής 2-3 μαθητές + προπονητής
Εξοπλισμός Αποκλειστικά εξοπλισμός LEGO® + HiTechnic Color Sensor Εξοπλισμός LEGO® (δεκτή η συμπληρωματική χρήση και άλλου εξοπλισμού, εφόσον χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 1 LEGO Mindstorms EV3 brick) Αποκλειστικά εξοπλισμός LEGO® (και εξοπλισμός HiTechnic για την μπάλα και για τους αισθητήρες IR seeker & compass) Αποκλειστικά εξοπλισμός MATRIX and TETRIX® + αποκλειστικά NI myRIO ή KNR (myRIO based) controllers + κινητήρες, αισθητήρες και μπαταρίες οποιασδήποτε μάρκας (συμπληρωματικά) Αποκλειστικά εξοπλισμός LEGO® Education WeDo (1.0 ή 2.0) Αποκλειστικά εξοπλισμός LEGO® Education WeDo (1.0 ή 2.0) για το ρομπότ + ελεύθερη επιλογή αντικειμένων για την παρουσίαση
Λογισμικό Δημοτικό και Γυμνάσιο: Αποκλειστική χρήση των λογισμικών EV3, RoboLab ή NXT / Λύκειο: Ελεύθερη επιλογή Ελεύθερη επιλογή Αποκλειστική χρήση των λογισμικών EV3, RoboLab ή NXT NI LabVIEW ή οποιαδήποτε text-based γλώσσα (C, C++, Java κ.ο.κ.) LEGO® WeDo (1.0 ή 2.0) LEGO® WeDo (1.0 ή 2.0)
Διαστάσεις και μεγέθη Max. 25 x 25 x 25 εκ. Περίπτερο 1,5 x 1,5 x 2 (ύψος) μέτρων Δύο ρομπότ διαστάσεων 22cm (διάμετρος), 22cm (ύψος) και βάρους <= 1kg το καθένα Max. 45 x 45 x 45 εκ. Max. 25 x 25 x 25 εκ. Περίπτερο 1,5 x 1,5 x 2 (ύψος) μέτρων
Χαρακτηριστικά Κατασκευή του ρομπότ και επίλυση του κανόνα-έκπληξη κατά την ημέρα του διαγωνισμού Το θέμα της κατηγορίας είναι Ανοικτό – επιστρατεύστε τη δημιουργικότητά σας! Κατασκευή του ρομπότ κατά την ημέρα του διαγωνισμού. Το βασικό παιχνίδι παραμένει το ίδιο κάθε χρόνο, με εξαίρεση πολύ μικρές παραλλαγές. Το θέμα της πρόκλησης αλλάζει κάθε 2 έτη Κατηγορία ειδικά σχεδιασμένη για τους μικρότερους μαθητές. Το θέμα της κατηγορίας είναι Ανοικτό – επιστρατεύστε τη δημιουργικότητά σας!
Έτος ίδρυσης κατηγορίας 2004 2004 2010 2015 2018 2018

Κατεβάστε τον πίνακα σε PDF